Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
NASZ DOM - 5 lecie
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 8 GrudzieÅ„ 2012, 19:50   NASZ DOM - 5 lecie

Dzisiaj modlili¶my siê równie¿ w intencji naszej netparafii w 5 rocznicê jej powstania.
Czy nie chcieliby¶cie powiedzieæ, czym ona dla Was jest, co wnios³a w Wasze ¿ycie, mo¿e trochê powspominamy?

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 8 GrudzieÅ„ 2012, 21:58   

Dla mnie du¿o wsparcia w najtrudniejszym zyciowym momencie. DZiêki Panie Bo¿e!!!

Wanda
wanda

WysÅ‚any: 9 GrudzieÅ„ 2012, 21:16   

do Netparafii do³±czy³am bardzo pó¼no; w pierwszych miesi±cach by³o to przede wszystkim S³owo Bo¿e - lektura codziennych czytañ oraz komentarzy. Teraz - komentarze i pytania stawiane przez o. Zygmunta; bardzo wa¿ny jest Ró¿aniec, rozwa¿ania przygotowane przez Elê, za które bardzo dziekujê. To równie¿ wpisy ZoRo i jej niewyczerpana spi¿arnia wierszy o. Zygmunta; dziêki ZoRo mam niezwyk³± lekturê - serdecznie dziêkuje. Wspólna modlitwa...; to tak¿e codzieno¶æ, uczestniczenie w rado¶ciach i smutkach...
Wszystkim dziêkujê za obecno¶æ
Szczê¶æ Bo¿e

darek
Administrator

Miejscowosc: Gdynia
WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2012, 18:54   

Oddaj±c Bogu cze¶æ za 5 lat dzia³alno¶ci drugiego, internetowego "Naszego Domu" (bo wcze¶niej by³ pierwszy, niedoskona³y, który run±³ równie szybko jak powsta³ :), chcia³bym siê zapytaæ, od kiedy tak naprawdê istnieje NetParafia?

Ojciec Zygmunt rozsy³a³ wcze¶niej swoje maile z komentarzami i pamiêtam, ¿e w którym¶ mailu og³osi³ siê NetProboszczem w wirtualnej NetParafii... Czy kto¶, nie wskazuj±c palcem na ZoRo ;) ma w swoim archiwum tego maila? A kto ma najstarszego maila z komentarzem Abuny?
Rozpocznijmy wykopaliska :)

karino09
Ania

WysÅ‚any: 11 GrudzieÅ„ 2012, 21:40   

Taki oto mail z dnia 8 grudnia 2007 r wyemitowany o godz, 16.15 znalaz³ siê w archiwum:

(...)No i wlasnie teraz , kiedy SWIATECZNA GaPa miala isc "w swiat" , czyli "w Parafie" , otrzymalem mail od Darka. Ocencie sami ! I..... JAK TU NIE SWIETOWAC , PRAWDA ? ZK
Witajcie Kochani,
oto adres nowego DOMu:
www.dom.biletdoserca.pl
klikajcie, piszcie,... nie powinno siê ju¿ zawaliæ
Pozdrawiam
Darek

Drogi Ojcze,
No i ju¿ jest ten nowy DOM :) Proszê zobaczyæ, rozejrzeæ siê. Mam nadziejê ¿e spodoba siê Ojcu i wszystkim NetParafianom.

Ile wtedy by³o entuzjazmu i rado¶ci...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 12 GrudzieÅ„ 2012, 04:12   

A ja tak metoda pewnego Pana Pieciokropka, wlasciciela slynnego kota Farmaceuty zapytam: a skad ty Aniu wiesz, ze byl entuzjazm ? Przeciez cie nie bylo jeszcze na swiecie "domowym"? Romku, dobrze powiedzialem?
Ide na Msze do Doroty. Jestem spozniony, ale dalem jej cynk, ze zatrzymaly mnie sprawy "Domowe".

karino09
Ania

WysÅ‚any: 12 GrudzieÅ„ 2012, 09:19   

Ja by³am zawsze.... tylko trochê nieobecna w pewnych gremiach.
Wystarczy poczytaæ te archiwa ¿eby wiedzieæ jak to wszystko mia³o siê. Chyba, ¿e moje odczucia s± "odwrócone".

JurekS

WysÅ‚any: 12 GrudzieÅ„ 2012, 09:30   

Znacie mnie wiêc musicie tê odrobinê dziegciu w beczce miodu znie¶æ ;)

Pierwsze pytanie jakie postawi³ ojciec w naszym DOMu brzmia³o:

Czymze jest kosciol w naszym swiecie ? Przeciez przezyl on juz swoje historyczne apogeum wielkosci i znaczenia , a teraz , na naszych oczach zamiera ?

I moja pierwsze odpowied¼:
Oj prowokuje ojciec, prowokuje. Tak mi siê wydaje, ¿e wielko¶æ tego zamierania zale¿y od perspektywy z jakiej to oceniamy. Z mojej, polskiej a nawet lubelskiej tak tego nie oceniam. Ale, i jest to dla mnie wa¿niejsze w pytaniu ojca widzê wezwanie dla nas, dla mnie do odpowiedzialno¶ci za Ko¶ció³. Bo przecie¿ Ko¶ció³ to my, cia³o, którego g³ow± jest Chrystus. To wezwanie do ¶wiadczenia o Ewangelii Chrystusa, do nadziei, zufania, do pe³nego zawierzenia.

Warto zadaæ sobie pytanie: W którym miejscu jeste¶my?
Chocia¿ za spraw± Domu Wschodniego co¶ siê zaczyna dziaæ. Oj du¿o czasu nam to zajê³o :)

dbb

WysÅ‚any: 13 GrudzieÅ„ 2012, 12:03   

Dla mnie to taka w y j a t k o w o znana rodzina,z ktora moge bez skrepowania rozmawiac o Bozych zycia sprawach. Moge sie razem modlic,prosic o wsparcie modlitewne.Mily mam dzien jesli ktos cos mi odpowie,doda otuchy. Wielu z AUMNIE,z Netparafi czy DOMU nie znam osobiscie,na oczy nie widzialam i na uszy nie slyszalam. Mimo to znam Ich i wierze, ze lacza nas uczciwe na ile to mozliwe stosunki,bo inaczej byc nie moze w miejscu gdzie dziala Duch Swiety.
Byliscie twraz ze mna w modlitwie na Aniol Panski.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 13 GrudzieÅ„ 2012, 12:15   

Dziêki Danusiu za ciep³e s³owa i Twoj± obecno¶æ w DOMu.
:)

Ania-Damaszek

Miejscowosc: Damaszek
WysÅ‚any: 13 GrudzieÅ„ 2012, 13:15   

dobrze ze mamy nasz DOM, choc wczesniej przez pare lat byla Ga-Pa , liczne ,,Aunasy,, i ciekawe listy-emaile naszego Abuny rozsylane w swiat.Szczesc Boze naszym net-parafianom

mwisniewski

WysÅ‚any: 13 GrudzieÅ„ 2012, 17:53   

Ja tak¿e mam bardzo du¿y sentyment do GA-PY i maili z czytaniami i AUNASAMI rozsy³anych przez O. Zygmunta, a potem przez inne osoby (dziêkujê za ten codzienny trud). Skoro wspominamy to chcia³bym jeszcze przypomnieæ o zlocie net-parafii (ju¿ tak nazywanej, choæ dopiero "w drodze") w Czêstochowie w czerwcu 2006, gdy (je¶li siê nie mylê) po raz pierwszy pojawi³ siê pomys³ przygotowania naszej strony internetowej. Do³±czam siê do modlitwy i bardzo serdecznie pozdrawiam.

karino09
Ania

WysÅ‚any: 14 GrudzieÅ„ 2012, 01:26   

Z wpisów i "dokumentów" wynika, ¿e netparafia powsta³a wokó³ S£OWA i to Ono wyznacza³o jej rozwój...
Takie te¿ s± kuluarowe rozmowy wielu.
Czy z tego nie wynika, ¿e formacja jest w DOMu najwa¿niejsza?
Propozycja sta³ych punktów formacyjnych dla Domu Wschodniego opracowa³ ju¿ ks. Przemek. Ale jest ona przecie¿ dla wszystkich, którym odpowiada taka modlitwa albo tylko niektóre jej elementy.

"We Wspólnocie Serca Jezusa podejmujemy trzy proste praktyki, które z jednej strony stanowi± podstawê naszej formacji, a z drugiej buduj± te¿ wiê¼ miêdzy nami. My¶lê, ¿e s± one podobne do tego, co przewija siê jako¶ na stronach Naszego DOMu, gdy mowa jest o formacji dla wspólnoty, wiêc ostatecznie stan± siê propozycj± dla Domu Wschodniego."

1. Codzienna modlitwa oddania siê Panu i s³uchanie S³owa Bo¿ego:

Oddanie siê Panu ka¿dego rana winno mieæ miejsce wobec wizerunku Jezusa Chrystusa. Wobec obrazu Jezusa odmawiamy modlitwê oddania. Proponujê tekst ¶w. Ignacego z Loyoli: Przyjmij, Panie, ca³± moj± wolno¶æ. Przyjmij pamiêæ, rozum i ca³± wolê. Cokolwiek mam i posiadam, Ty¶ mi da³. Wszystko to zwracam Tobie i ca³kowicie poddajê panowaniu Twojej woli. Daj mi tylko mi³o¶æ ku Tobie i Twoj± ³askê, a bêdê do¶æ bogaty. Niczego wiêcej nie pragnê. Na koniec powierzamy Panu tak¿e wszystkich, którzy ju¿ s± z nami zwi±zani przez mi³o¶æ dodaj±c jedno zdanie modlitwy: Udziel swojej ³aski mojej rodzinie, wspólnocie, Ko¶cio³owi i wszystkim, których kocham, aby¶my wspólnie wzrastali w mi³o¶ci. Po modlitwie oddania siê Panu siêgamy po S³owo Bo¿e (z liturgii danego dnia), ¿eby je poznaæ, przyj±æ i wype³niaæ.

2. Raz w tygodniu d³u¿sze lectio divina. Prowadzone bêdzie w oparciu o punkta do medytacji przygotowywane przeze mnie lub ojca Zygmunta.

Rozpoczyna siê ona czytaniem (lectio) tekstu, które rodzi pragnienie autentycznego poznania jego tre¶ci: co mówi tekst biblijny sam w sobie? Bez tego etapu istnieje ryzyko, ¿e tekst stanie siê tylko pretekstem, by nigdy nie wyj¶æ poza w³asne my¶li. Nastêpuje pó¼niej rozwa¿anie (meditatio), w którym stawiamy sobie pytanie: co mówi tekst biblijny nam? Tutaj ka¿dy osobi¶cie, ale tak¿e wspólnota powinna otworzyæ siê na nie i z nim skonfrontowaæ, poniewa¿ nie chodzi o rozwa¿anie s³ów wypowiedzianych w przesz³o¶ci, ale w chwili obecnej. Dochodzi siê nastêpnie do etapu modlitwy (oratio), która zak³ada pytanie: co my mówimy Panu w odpowiedzi na Jego S³owo? Modlitwa jako pro¶ba, wstawiennictwo, dziêkczynienie i oddawanie chwa³y jest pierwszym sposobem, przez który S³owo nas zmienia. Wreszcie lectio divina koñczy siê kontemplacj± (contemplatio), podczas której przyjmujemy – jako dar Boga – Jego spojrzenie przy ocenie rzeczywisto¶ci i zapytujemy siê: jakiego nawrócenia umys³u, serca i ¿ycia domaga sie od nas Pan? ¦w. Pawe³ pisze w Li¶cie do Rzymian: « Nie bierzcie wiêc wzoru z tego ¶wiata, lecz przemieniajcie siê przez odnawianie umys³u, aby¶cie umieli rozpoznaæ, jaka jest wola Bo¿a: co jest dobre, co Bogu mi³e i co doskona³e » (12, 2). Kontemplacja ma bowiem wyrobiæ w nas m±dro¶ciow± wizjê rzeczywisto¶ci, wed³ug Boga, i uformowaæ w nas « zamys³ Chrystusowy » (1 Kor 2, 16). S³owo Bo¿e jawi siê tutaj jako kryterium rozeznania: jest ono « ¿ywe, (...) skuteczne i ostrzejsze ni¿ wszelki miecz obosieczny, przenikaj±ce a¿ do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne os±dziæ pragnienia i my¶li serca » (Hbr 4, 12). Warto te¿ przypomnieæ, ¿e lectio divina w swojej dynamice nie koñczy siê, dopóki nie doprowadzi do dzia³ania (actio), sprawiaj±cego, ¿e ¿ycie wierz±cego staje siê darem dla innych w mi³o¶ci"(Verbum Domini 87)

3. Raz w miesi±cu Godzina ¦wiêta.

Krótko o Godzinie ¦wiêtej pisa³em na stronie WSJ: W noc przed swoj± mêk± Pan prosi³ uczniów, aby czuwali razem z Nim na modlitwie. Pro¶ba ta jest zdumiewaj±ca: Pan wszech¶wiata, Syn zjednoczony z Ojcem potrzebuje cz³owieka, potrzebuje jego obecno¶ci, wsparcia, mi³o¶ci. Przez tê pro¶bê Jezus uczy nas przede wszystkim, ¿e mi³o¶æ jest jedna, ¿e jedna mi³o¶æ Boga Ojca ja¶nieje w mi³o¶ci jego dzieci, ludzi. Dlatego Pan, têskni±c za Ojcem, chcia³ mieæ wokó³ siebie braci; id±c na modlitwê, zjednoczyæ siê z Ojcem, chcia³ zabraæ z sob± braci. Modlitwa Jezusa w Ogrójcu rodzi siê zatem ze ¶wiadomo¶ci Bo¿ego planu: w Synu mamy staæ siê synami jednego Ojca.

Tamta noc by³a jednak dla Jezusa strasznie bolesna. By³ bowiem zupe³nie sam. Uczniowie posnêli. Budzi³ ich, a oni i tak spali. Jezus by³ sam w tej godzinie. Droga do zjednoczenia ca³ej ludzko¶ci wiod³a bowiem przez krzy¿. Mi³o¶æ Ojca mia³a wyp³yn±æ z Serca, które samotnie skona³o. Samotno¶æ Jezusa trwa i bêdzie trwa³a tak d³ugo, jak d³ugo ludzie nie stan± siê w Nim synami Ojca i braæmi.

Dlatego jednym z najwa¿niejszych zadañ Ko¶cio³a jest zakoñczyæ Jezusow± samotno¶æ, przynajmniej trochê j± zmniejszyæ, os³odziæ. Pan oddaj±c ¿ycie z mi³o¶ci chce mieæ przy sobie braci, dlatego Ko¶ció³ staje przy Nim, wraca do Ogrójca, strz±sa z powiek sen i czuwa przy Jezusie. W pewnym sensie staramy siê naprawiæ tamto zaniedbanie Aposto³ów, ale jest w tym co¶ wiêcej: wdziêczno¶æ z Krzy¿, za zbawienie, za Serce, które nigdy siê nie zamyka.

Nabo¿eñstwo Godziny ¦wiêtej polegaj±ce na adoracji Naj¶wiêtszego Sakramentu w czwartkowy wieczór jest wej¶ciem w samotno¶æ Jezusa, by j± prze³amaæ, ale tak¿e by przez zjednoczenie siê z Sercem Jezusa przyspieszyæ zbawienie ¶wiata.

Oprócz tego raz w miesi±cu spotykamy siê na dzieleniu ¿yciem i na katechezie. No i korzystamy z innych propozycji formacyjnych (wed³ug mo¿liwo¶ci i potrzeby serca): Wieczory z Ojcami, studium biblijne… My¶lê, ¿e tutaj przed Domem Wschodnim otworz± siê szerokie perspektywy ró¿nych inicjatyw formacyjnych. Przede wszystkim jednak trzeba zadbaæ o fundament, o nasze codzienne ¿ycie z Panem, do czego mog± byæ przydatne praktyki, o których pisa³em wy¿ej.

JurekS

WysÅ‚any: 14 GrudzieÅ„ 2012, 09:19   

Cieszê siê bo bardzo to W¯CH-owskie :) Ale z modlitwy ¶w Ignacego zabrano jeden, bardzo wa¿ny zwrot: ZABIERZ. Powinno byæ: Zabierz Panie i przyjmij... Zwracam na to uwagê bo d³u¿szy czas dojrzewa³em :) do tej modlitwy, która od kilku lat jest czê¶ci± mojej codziennej modlitwy.

karino09
Ania

WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 11:05   

Ja te¿ siê cieszê Jurku, bo dla mnie osobi¶cie jest to wa¿na sprawa.
My¶la³am, ¿e jest to odpowiednie forum do dyskutowania na temat formacji. Ale nie jestem do koñca pewna....

JurekS

WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 20:07   

Na dzisiaj Aniu króluje ;) jednak Japonia... i kotki. Znowu mi siê oberwie.

Alina

WysÅ‚any: 15 GrudzieÅ„ 2012, 21:56   

No w³a¶nie...
Ja pewnie nie powinnam siê odzywaæ, bo raczej czujê siê tutaj go¶ciem ni¿ DOMownikiem, ale powiem tylko, ¿e podobnie jak na stronie WSJ - tak¿e tutaj - szukam przede wszystkim formacji. Szukam Wspólnoty, wspólnej drogi za Panem....entuzjazmu i pasji na tej drodze...
szukam czego¶ daleko wiêcej ni¿ domowo¶ci i dobrego samopoczucia...
ostatnio jako¶ trudno mi to znale¼æ...

R. z DMM
czyli Romek

WysÅ‚any: 16 GrudzieÅ„ 2012, 16:03   

Jeszcze nie tak dawno mówilo siê o KARAWANIE i o DOMU (bez przymiotnika WSCHODNI).

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 17 GrudzieÅ„ 2012, 01:36   

Postaw kropke nad "i" Romku. Dawniej sie mowilo Dom, Karawana, a teraz sie mowi Dom z przymiotnikiem. Jakie uczucia to w tobie budzi? Dobrze sie dzieje twoim zdaniem, czy nie ?

R. z DMM
czyli Romek

WysÅ‚any: 19 GrudzieÅ„ 2012, 15:59   

Zglaszam siê po dniach nieobecno¶ci. Rekolekcje, Nowenna, stanie na przystankach MPK (auto nawalilo), zimno w ko¶ciele (w lysinê) i wi±¿±ce siê z nimi grypolaryngologicznostomatologiczne dolegliwo¶ci zredukowaly do zera moj± forumow± aktywno¶æ.
Ale ad rem. Wydaje mi siê, ¿e DOM znalazl w koñcu swe urzeczywistnienie w DOMU WSCHODNIM, natomiast tamte piersze (dwie a mo¿e trzy) próby utworzenia DOMU z jakich¶ wzglêdów - wydaje mi siê - siê nie udaly.
Przeczytalem raz, otrzymany emailem, statut DOMU WSCHODNIEGO. Pamiêtam z tego, ze jest zgrabnie napisany i - ¿e tak powiem - buduj±cy. Przy okazji sprawdzilem w slowniku jakie jest znaczenie slowa "charyzmat". Tak, jak oczekiwalem, oprócz znaczenia 'dar' posiada znaczenie 'szczególna charakterystyczna cecha'.
Byla rozwa¿ana zmiana nazwy Stowarzyszenia. Wymy¶lilem nazwê robocz± "Stowarzyszenie Kultywacji Duchowo¶ci Wschodu Chrze¶cijañskiego", którego zadaniem bylaby absorbcja duchowo¶ci chrze¶cijañskiej Wschodu dla Ko¶ciola Katolickiego.
Pozdrawiam!
Romek.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu