Gaudete – to ³aciñska nazwa trzeciej niedzieli Adwentu, pochodz±ca od pierwszego s³owa antyfony rozpoczynaj±cej tego dnia Liturgiê Eucharystyczn±. S³owo to pochodzi od ³aciñskiego czasownika „gaudere” i jest wezwaniem do rado¶ci: Radujcie siê ! Jej przyczyn± ma byæ odnowienie ¶wiadomo¶ci, ¿e Bóg jest blisko nas, ¿e jest z nami, ¿e sta³ siê naszym bratem. Tego dnia w liturgii u¿ywa siê szat koloru ró¿owego (stosuje siê je jeszcze tylko w czwart± niedzielê Wielkiego Postu, tzw. niedzielê laetare). Papie¿ Pawe³ VI w 1975 r. w adhortacji apostolskiej „Gaudete in Domino” (O rado¶ci chrze¶cijañskiej) pisa³: „Nale¿y rozwijaæ w sobie umiejêtno¶æ radowania, cieszenia siê, korzystania z wielorakich rado¶ci ludzkich, jakich Bóg Stwórca u¿ycza nam na tê doczesn± pielgrzymkê”. Jeszcze bardziej bêdziemy siê radowaæ, gdy odkryjemy prawdê o tym, ¿e Chrystus wci±¿ do nas przychodzi. Wtedy przepe³ni nas rado¶æ p³yn±ca ze ¶wiadomo¶ci, ¿e stoi On tak¿e u podwoi naszego serca i ko³acze. Otwórzmy na o¶cie¿ drzwi Chrystusowi. Najwa¿niejsze rozgrywa siê przecie¿ w g³êbinach naszego serca. Mo¿e ono staæ siê Betlejem, gdzie zamieszka Emmanuel – Bóg z nami. Znajd¼my w tê niedzielê chwilê czasu, by Go ugo¶ciæ. Papie¿ Jan XXIII powiedzia³, ¿e do Nieba nie wpuszczaj± ponuraków, tylko ludzi, którzy umiej± siê cieszyæ. Oby nie okaza³o siê, ¿e nie nadajemy siê do Nieba, poniewa¿ nie umiemy siê cieszyæ, bo zapomnieli¶my, jak to siê robi. Us³yszmy wiêc to dzisiejsze wezwanie Ko¶cio³a: B±d¼ radosny! Nie zamykaj siê w samotno¶ci i smutku. Jezus jest z Tob±!
„gaudere” - B±d¼ radosny! Nie zamykaj siê w samotno¶ci i smutku. Jezus jest z Tob±!
Dziêkujê ZoRo. Pewnie du¿y wstyd a ma³y wstydzik to na pewno, ale nie wiedzia³am, ¿e adwentowe niedziele maj± swoje nazwy.
Tak bym chciala, Abuno, by i ten Twój wiersz, byl i dzis na czasie...Ciekawe - przytakniesz, czy zaprzeczysz?...To tak, podczas jeszcze trwajacej Niedzieli Gaudete...
Z powodu mi³o¶ci
kocham i jestem kochany
i nic na to nie poradzê
raduje siê
¶piewam
tañczê
skaczê
stateczne odmierzaj±c kroki
popo³udniowego spaceru
w klasztornym ogrodzie
sióstr niepokalanego u¶miechu Maryi
ogród nale¿y do wiosny
a wiosna do Ciebie Panie
wiosna i stateczny staruszek
co w sutannie chodzi jak pid¿amie
i krêci mu siê w g³owie
z powodu mi³o¶ci
któr± na niego zes³a³e¶ teraz
i na wieki wieków amen
Ostatnio zmieniony przez ZoRo 17 Grudzień 2012, 00:46, w całości zmieniany 1 raz
Czekaj±c, az Japonia sie obudzi i bêdê mogla pozdrowic tamtejszych Przyjació³, do³aczam jeszcze jedna Abunow± Pere³kê...Panienko daj szczê¶liwy dobry dzieñ...
Za wiele
Naj¶wiêtsz± Panienkê
Dzisiaj proszê
O szczególn± ³askê
Kilku stokrotek
Z bujnych trawników nieba
Dla pewnego staruszka
Który wmówi³ sobie
¯e ani stokrotek
Ani ³±k niebieskich nie ma
Po ostatnim zawale sumienia
Który nawiedzi³ jego duszê
Bo za wiele siê spodziewa³ po sobie[
Zycie jest paradoksalne. Wczoraj bylo radosnie, a Tereska caly dzien sie smiala (z malymi przerwami na placz, ale taki bez przekonania ). Caly dzien niezmordowanie biegala, skakala, gadala...Dzisiaj rano otrzymalem telefon od Doroty, ze Tereska chora, chyba dopadl ja wirus ktory w Japonii teraz krazy. Mielismy z Ela u niej Msze odprawic, ale lepiej byc w pewnej odleglosci o tej choroby. Oczekujemy tego co bedzie dalej i to nie tylko o Tereske chodzi ale i tych ktorzy z nia wczoraj przebywali...
Dziekuje za wsparcie modlitewne. Tereska jak przystalo na 5 latke wczoraj przelezala caly dzien, bo miala wirusa zoladkowego.
Musialam ja zaniesc na barana do lekarza, bo nie miala sily isc sama. Dzisiaj rano jeszcze byla niemrawa, po czym wstala z lozka i zaczela normalnie sie bawic wymyslajac najprzedziwniejsze zabawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum