1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu. ----------------------------------------------------
//
moim rêkom brakuje skrzyde³
aby nie tylko pracowa³y
ale abym równie¿ móg³ lataæ
moim ustom wdziêku
aby móc imiê Twoje wypowiadaæ
bez fa³szywego akcentu
moim uczuciom piêkna
aby ³zy z ludzkiej twarzy zmazaæ
moim s³owom brakuje wiary
aby mog³y rodziæ i stwarzaæ
zamiast siedzieæ i gadaæ -O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby rodziny migrantów, zw³aszcza matki, by³y wspierane i otaczane opiek± w trudno¶ciach.
Aby narody bêd±ce w stanie wojny lub konfliktu mog³y i¶æ drog± budowania pokojowej przysz³o¶ci.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
//(S³owo Bo¿e: Mk 14,32-45; £k 22,44-46)
Tamtej nocy na Górze Oliwnej chcia³ mieæ ze sob± swoich trzech najbli¿szych uczniów, tych samych, których zabra³ ze sob± na Górê Przemienienia, ale smutek i sen pokona³y ich. Osamotniony zwraca siê do Ojca w najczulszych s³owach ojczystego jêzyka "Abba, drogi Ojcze". Jako cz³owiek b³aga: "Oddal ode Mnie ten kielich"; jednocze¶nie jako Syn Bo¿y podkre¶la swoje pe³ne pos³uszeñstwo, jak nauczy³ nas w Modlitwie Pañskiej: "Niech Twoja wola, nie moja, siê stanie, Ojcze". Zdrajca wydaje Go.
Panie Jezu, wejrzyj na wszystkich, którzy cierpi± strach i depresjê, których dusze zanurzone s± w ciemno¶ci. Ty wzi±³e¶ na siebie opuszczenie wszystkich zbawionych. B±d¼ z nami w naszym w³asnym Getsemani, aby¶my i my mogli z Tob± powiedzieæ "Abba, drogi Ojcze". Amen.
(http://www.maryjni.pl/rozwazania-rozancowe,282)
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Jezus, przywi±zany do s³upa, klêczy z pochylonymi plecami, kiedy okrutne uderzenia bicza spadaj± na Niego. Pi³at nie znajduje w Nim ¿adnej winy, równocze¶nie chce zachowaæ uznanie t³umu. Rzymski namiestnik obawia siê politycznych konsekwencji uwolnienia Jezusa. T³um podburzony przez demagogów ¿±da kary dla Niewinnego i uwolnienia niebezpiecznego zbrodniarza. K³amstwo i niesprawiedliwo¶æ zwyciê¿aj±. Rozpoczyna siê brutalne prze¶ladowanie, które poprzez wieki bêd± cierpia³y równie¿ miliony mêczenników z mi³o¶ci do Chrystusa.
Duchu ¦wiêty, ¦wiat³o Prawdy i Odwago tych, którzy ¿yj± sprawiedliwie, podtrzymuj wszystkich, którzy sprawuj± w³adzê w rz±dzie i wymiarze sprawiedliwo¶ci, w ¶rodkach przekazu i w spo³eczeñstwie. Udziel im swojej ³aski; niech nie depcz± godno¶ci swoich braci i sióstr, szczególnie biednych i s³abych, ale niech prawdziwie i odpowiedzialnie s³u¿± ludziom. Amen.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//(S³owo Bo¿e: Mt 27,27-31)
Szkar³at Jego p³aszcza miesza siê z krwi± ran od uderzeñ bicza. Po³yskuje jasno jak p³omieñ Jego zbawczej mi³o¶ci. Jezus móg³ wybraæ dla siebie najcenniejsz± i najchwalebniejsz± ze wszystkich koron, ale pozwoli³, by na³o¿ono mu na skroñ koronê z ciernia. Poprzez ca³kowite pos³uszeñstwo woli Ojca pragnie zostaæ naszym królem. Pasterz sta³ siê Barankiem. W³adca wszystkiego sta³ siê Mê¿em Bole¶ci. Nowy Adam, Ojciec nowego stworzenia, stoi bezbronny jak dziecko.
Jezu Chryste, w naszym spo³eczeñstwie wyrz±dza siê cierpienie tak wielu niewinnym. Niech Twoje wszechw³adne ramiê chroni ich, niech Twoje dobre samarytañskie rêce opatruj± ich rany, a Twoje mi³osierne spojrzenie przynosi pokój ich sercom. Amen.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ciosy uderzeñ i duchowe ciemno¶ci minionych godzin os³abi³y Go. ¯o³nierze w³o¿yli na Niego ciê¿ki krzy¿. Kilka razy upada³. Ale podnosi³ siê i szed³ dalej. Teraz ju¿ nie ma wiêcej si³y. Szymon z Cyreny musi Mu pomóc. Kilka kobiet wspó³czu³o Mu, mimo i¿ nie wiedzia³y, kim On jest i dlaczego musi umrzeæ. Jan, najm³odszy z Dwunastu, jest jedynym, który za Nim pod±¿a. Weronika podchodzi odwa¿nie. £agodnie wyciera Jego pobite i wyszydzone oblicze. Maryja, Jego Matka i najwierniejsza towarzyszka, podchodzi do Niego. Ich spojrzenia spotykaj± siê. W ciszy wyra¿aj± mi³o¶æ, która jest wiêksza ni¿ to morze cierpienia.
¦wiêty Janie, podczas Ostatniej Wieczerzy mog³e¶ spoczywaæ na piersi Pana i s³uchaæ bicia Jego serca, gotowego na po¶wiêcenie i przebicie w³óczni±. Wstawiaj siê za chorymi i wiê¼niami, za wszystkimi bez pracy i chleba, za samotnymi i w podesz³ym wieku i za wszystkimi, którzy cierpi±, niech znajd± umocnienie, którego potrzebuj±. A nam, w ich ¿yciu codziennym i w trudnych godzinach próby, pozwól byæ ich Weronik± i Szymonem. Amen.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
//(S³owo Bo¿e: £k 23,44-46; J 19,26-34)
Jezus jest jedynym, który nie musia³ umieraæ. Wybra³ ¶mieræ, ¿eby uwolniæ ¶wiat od grzechu i pojednaæ ka¿dego z Ojcem. To przymierze jest fundamentem pokoju miêdzy lud¼mi. Jezus wstawia siê u Ojca za swych oprawców. Umieraj±c, wybacza. Ta mi³o¶æ jest znakiem rozpoznawczym chrze¶cijañskich mêczenników. Ju¿ ¶w. Szczepan, pierwszy ¶wiadek wiary, umieraj±c, prosi³ o wybaczenie dla swoich oprawców.
Matko spod Krzy¿a, Twój Syn nie powinien przelaæ swojej krwi na pró¿no. Wychowuj nas w wierze, aby¶my czerpi±c z Chrystusowej si³y przebaczenia, w naszym codziennym "Ojcze nasz" prawdziwie mogli siê modliæ: "Odpu¶æ nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom". Uczyñ nas narzêdziami pojednania w rodzinie, w miejscu pracy, w Ko¶ciele i w ¶wiecie. Amen.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
...moim rêkom brakuje skrzyde³
aby nie tylko pracowa³y
ale abym równie¿ móg³ lataæ
Sercem skruszonym nie pogardzisz, Panie
Zmi³uj siê nade mn±, Bo¿e, w ³askawo¶ci swojej, w ogromie swej lito¶ci zg³ad¼ moj± nieprawo¶æ.
Obmyj mnie zupe³nie z mojej winy
i oczy¶æ mnie z grzechu mojego.
Uznajê bowiem nieprawo¶æ swoj±
a grzech mój jest zawsze przede mn±.
Przeciwko Tobie samemu zgrzeszy³em
i uczyni³em, co z³e jest przed Tob±.
Ofiar±. bowiem Ty siê nie radujesz,
a ca³opalenia, choæbym da³, nie przyjmiesz.
Bo¿e, moj± ofiar± jest duch skruszony,
pokornym i skruszonym sercem Ty, Bo¿e, nie gardzisz.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i bezpieczenstwo Abuny oraz naszych bliskich i wszystkich Syryjczykow. Modlmy sie o pokoj na swiecie, w Polsce i w Japonii. Modlmy sie o dzieci, aby podazaly droga Swiatlosci Bozej. Modlmy sie o dzieci glodne, zmuszane do pracy, prostytucji i do walki zbrojnej. Niech Pan Bog otoczy je swoja szczegolna opieka
Modlmy sie o to aby kazdy kolejny dzien byl kolejnym krokiem na drodze naszego nawrocenia , kolejnym krokiem towarzyszenia Jezusowi w Jego misji zbawienia.
Modlmy sie Kosciol w niepewnym okresie po abdykacji papieza.
Modlmy sie abysmy dojrzewali jako wspolnota apostolska do spelnienia roli w Kosciele ktora Pan Bog nam powierza.
Elu, nigdy nie przestane dziêkowaæ Ci za rozwa¿ania rozancowe.
Badz ze mna Jezu, badz ze mna Maryjo w moim Getsemani. Tylko z Wasza pomoc± mogê ka¿dego dnia mówiæ tak, niech sie dzieje wola Twoja.
Tak Elu i Zosiu dziekujemy za wasz trud wlozony w tak piekne rozwazanaia Rozancowe.
Dostalam dzis wiadomosc, ze zmarla corka moich przyjaciol z Karkowa Monika. Miala tylko 9 albo 10 lat, urodzila sie z powazna wada serca i duzo cierpiala w swoim krotkim zyciu. Duzo tez przecierpieli jej rodzice. Wieczne odpoczywanie racz jej dac Panie, niech odpoczywa w pokoju wiecznym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum