Szczê¶liwi ubodzy w duchu, albowiem ich jest królestwo niebieskie.
Szczê¶liwi, którzy siê smuc±, albowiem bêd± pocieszeni.
Szczê¶liwi ³agodni, albowiem odziedzicz± ziemiê.
Szczê¶liwi, którzy ³akn± i pragn± sprawiedliwo¶ci, albowiem bêd± nasyceni.
Szczê¶liwi mi³osierni, albowiem dost±pi± mi³osierdzia.
Szczê¶liwi czystego serca, albowiem bêd± ogl±dali Boga.
Szczê¶liwi, którzy doprowadzaj± do pokoju, albowiem nazwani bêd± synami Bo¿ymi.
Szczê¶liwi, którzy cierpi± prze¶ladowanie za sprawiedliwo¶æ, albowiem ich jest królestwo niebieskie.
Szczê¶liwi jeste¶cie, je¶li z mojego powodu l¿± was i prze¶laduj±, i k³amliwie przypisuj± wam wszelkie z³o. Cieszcie siê i radujcie, bo czeka was sowita zap³ata w niebie. Tak bowiem prze¶ladowali proroków, którzy ¿yli przed wami.
1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie.
2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie.
3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia.
4.Przemienienie na gorze Tabor.
5.Ustanowienie Eucharystii.
-----------------------------------------------
//
wszystko jest Twoim darem
to ciche szczê¶cie
jak ¶wierszcz za kominem
ten zwyk³y p³acz
rozstajne drogi s³ów
które siê po³±cz±
zbie¿ne progi my¶li
drugi brzeg bliski
¶piew wiekuisty
my wszyscy
w rêkach z³o¿onych do modlitwy
-O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(za wiere, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
---------------- 1.Chrzest Pana Jezusa w Jordanie. ----------------
„Stwórz, o Bo¿e, we mnie serce czyste..." (Ps 51, 12)
Nieskalany Baranek Bo¿y, który g³adzi grzech ¶wiata (J 1, 29), przyjmuje z r±k Jana chrzest nawrócenia. Zstêpuje na Niego Duch ¦wiêty, a z nieba s³ychaæ g³os: „Ty¶ jest mój Syn umi³owany, w Tobie mam upodobanie" (£k 3, 22). Bóg ma upodobanie w cz³owieku maj±cym czyste serce. Droga naszego ci±g³ego nawracania niech wiedzie przez Niepokalane
Serce Maryi - Matki Tego, który chrzci Duchem ¦wiêtym i ogniem (£k 3, 16).
Maryjo, niech nasze serca bêd± czyste, aby¶my mogli przyj±æ dar Ducha ¦wiêtego i p³on±æ ogniem Jego ¦wiêtej Mi³o¶ci.
http://duszpasterstwotrzezwosci.pl
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 2.Objawienie Siebie na weselu w Kanie. ----------------
„Raduj siê w Panu, a On spe³ni pragnienia twego serca." (Ps 37, 4)
Bóg chêtnie spe³nia pragnienia serc Jemu oddanych. On jest Bogiem rado¶ci i wesela. Trzeba nam tylko pos³uchaæ s³ów Maryi: „Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie". Ona swym Niepokalanym Sercem najlepiej pozna³a tajemnicê Jego zatroskania o wszystkie potrzeby cz³owieka.
Maryjo, obecna na weselu w Kanie Galilejskiej, upro¶ nam serca radosne i pos³uszne.
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------3.G³oszenie Krolestwa Bo¿ego i wzywanie do nawrocenia. ----------------
„Ziarno w ¿yznej ziemi oznacza tych, którzy wys³uchawszy s³owa sercem szlachetnym i dobrym, zatrzymuj± je i wydaj± owoc dziêki wytrwa³o¶ci." (£k 8, 15)
Niepokalane Serce Maryi jest Sercem szlachetnym i dobrym, gdy¿ dziêki wytrwa³o¶ci w wierze zrodzi³o S³owo Przedwieczne - Jezusa Chrystusa. S³uchaj±cy S³owa Bo¿ego i wype³niaj±cy je, zostali nazwani przez Jezusa „matk±" i „braæmi", czyli osobami najbli¿szymi, z³±czonymi wiêzami krwi.
Maryjo, Matko S³owa Bo¿ego, upro¶ nam serca s³uchaj±ce i rodz±ce owoce.
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------4.Przemienienie na gorze Tabor. ----------------
Bóg „niech da wam ¶wiat³e oczy serca, by¶cie wiedzieli, czym jest nadzieja, do której On wzywa (...). (Ef 1, 18) Jeste¶my wezwani na Górê Tabor, razem z Piotrem, Jakubem i Janem, aby byæ¶wiadkami przemienienia Jezusa i Jego rozmowy z Moj¿eszem i Eliaszem. Jezus chce, aby¶my wiedzieli, czym jest nadzieja, do której On nas wzywa. Serce Bo¿ej Matki ja¶nia³o nadziej± przysz³ej chwa³y, dlatego wszystkim, którzy J± spotkali na swojej drodze ¿ycia, by³o dobrze przy Niej byæ.
Maryjo, upro¶ nam ¶wiat³e spojrzenie na nasze powo³anie do ¿ycia wiecznego w Bo¿ej chwale.
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 5.Ustanowienie Eucharystii.----------------
„(...), a ³ami±c chleb po domach, spo¿ywali posi³ek w rado¶ci i prostocie serca." (Dz 3, 46)
Eucharystyczny Jezus jest pokarmem dla wierz±cych. Spo¿ywajmy Go w rado¶ci i prostocie serca. Niech ono czuje, ¿e przychodzi do niego Bóg ¿ywy i prawdziwy. Niepokalane Serce Maryi jest dla nas wzorem przyjmowania Jezusa z wiar±, czci± i najwiêksz± mi³o¶ci±.
Maryjo, Niewiasto Eucharystii, przychod¼ do naszych serc razem z Twoim Synem.
Ojcze nasz ... Zdrowa¶ Maryjo ... Zdrowa¶ Maryjo ... ................. Chwa³a Ojcu i Synowi i Duchowi ¦wiêtemu ...Amen +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Matko Swieta , razem z Toba dziekujemy Duchowi Swietemu za wybor nowego papieza.
Twojej modlitwie i trosce Go polecamy. A swiat , za Twoim posrednictwem, niech Bog uzdolni do sluchania Slowa.
"Maryjo, Matko S³owa Bo¿ego, upro¶ nam serca s³uchaj±ce i rodz±ce owoce. "
"Jest to droga braterstwa mi³o¶ci i wzajemnego zaufania miêdzy nami. Módlmy siê jeden za drugiego. Módlmy siê za ca³y ¶wiat, aby by³o w nim wielkie braterstwo. ¯yczê wam, aby ta droga Ko¶cio³a, któr± dzisiaj rozpoczynamy, by³a owocna dla ewangelizacji, dla tego piêknego miasta" tak pozdrowil nas Papiez Franciszek I.
Panie Boze dziekujemy za nowego Papieza, Franciszka I. Modlmy sie aby poprowadzil nas i caly swita ku pokojowi Swiatlosci Bozej
Przebacz, o Panie, swojemu ludowi
U stóp Horebu zrobili cielca
i pok³on oddawali bo¿kowi odlanemu ze z³ota.
I zamienili sw± chwa³ê
na podobiznê cielca jedz±cego siano.
Zapomnieli Boga, który ich ocali³,
który wielkich rzeczy dokona³ w Egipcie,
rzeczy przedziwnych w krainie Chama,
zdumiewaj±cych nad Morzem Czerwonym.
Postanowi³ ich zatem wytraciæ,
gdyby nie Moj¿esz, Jego wybraniec;
on wstawi³ siê do Niego,
aby odwróci³ swój gniew, by ich nie niszczy³.
Dzisiaj po raz pierwszy we Mszy sw. wspomnialem imie papieza Franciszka. Prosze Boga o to aby byl on Franciszkowym blogoslawienstwem dla Kosciola.
Prosze o jednosc wyznawcow Chrystusa na Wschodzie i na Zachodzie.
Prosze rowniez aby nasze Domy wpisaly sie bardziej w apostolska strukture Kosciola i jezeli takie byloby najlepsze rozwiazanie, to przez wspolnote duchowej wiezi ze swiatowym ruchem Apostolstwa Modlitwy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum