Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
15o3o2013--o--oooNASZooo--o--ROZANIECoo-
Autor Wiadomość
ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 15 Marzec 2013, 00:27   15o3o2013--o--oooNASZooo--o--ROZANIECoo-

Albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa.

Z 2 Listu ¦w. Paw³a do Koryntian (2 Kor 4,6)

ElzbietaS
Elzbieta

WysÅ‚any: 15 Marzec 2013, 00:48   

K+M+B

15-3-2013 piatek

Czesc Bolesna
---------------------------------------------------
Tajemnice Bolesne:

1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu.

----------------------------------------------------

//
wszystko jest Twoim darem
to ciche szczê¶cie
jak ¶wierszcz za kominem
ten zwyk³y p³acz
rozstajne drogi s³ów
które siê po³±cz±
zbie¿ne progi my¶li
drugi brzeg bliski
¶piew wiekuisty
my wszyscy

w rêkach z³o¿onych do modlitwy
-O.Zygmunt Kwiatkowski

W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...

od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona

Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.

Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.

Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.

//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...

+---o---o-o-o---o

------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
//Szukaæ blisko¶ci Tego, który "pozwala" nam cierpieæ, nie zw±tpiæ w Jego mi³o¶æ, gdy nie przychodzi z pomoc±. Oto lekcja modlitwy, jakiej udziela nam Jezus w Ogrójcu.
Wspomo¿enie wiernych, pomó¿ modliæ siê, gdy Bóg wydaje siê odleg³y i obojêtny. Wierzyæ, ¿e nawet wtedy nikt nie kocha nas bardziej ni¿ On.
(http://maryjni.pl/rozwazania-rozancowe,424)
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

----------------- 2.Biczowanie Pana Jezusa. ---------------
//Przyj±æ cierpienie w pokoju, bez buntu i z³o¶ci. Zgodziæ siê na ból-ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e mo¿e on byæ narzêdziem wewnêtrznej przemiany, szans± na rozwój i jeszcze wiêksz± blisko¶æ z Bogiem.
Pocieszycielko strapionych, pomó¿ przyjmowaæ cierpienie z wiar±, ¿e ka¿da trudna sytuacja zbli¿a mnie do prawdy o Bogu i o mnie samym.
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//Znie¶æ upokorzenie z godno¶ci± mo¿e tylko ten, kto zna swoj± wielko¶æ dziecka Bo¿ego. Zniszczyæ w sobie tê godno¶æ mo¿emy jedynie my sami, zrywaj±c wiê¼ z Bogiem.
Ucieczko grzesznych, pomó¿ mi zbli¿aæ siê coraz bardziej do Jezusa, by ju¿ nic nie mog³o zniszczyæ mojego cz³owieczeñstwa.
//
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
// Codziennie przezwyciê¿aæ siebie, aby przyj±æ krzy¿, by nie odrzuciæ go w naturalnym ludzkim odruchu. A potem ci±gle na nowo prze³amywaæ apatiê, zmêczenie, rozpacz przed kolejnym krokiem w górê.
Panno czcigodna, pomó¿ pod±¿aæ krok w krok za Jezusem, ci±gle bli¿ej Niego, by nie zabrak³o mi si³ w drodze.
//
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
//¦mieræ, z której rodzi siê ¿ycie, to najwiêkszy i najtrudniejszy dar, jaki otrzymali¶my od Jezusa. Umieraæ mo¿na codziennie, na wiele sposobów, a ka¿dy z nich jest przygotowaniem do ostatecznego przej¶cia ze ¶mierci do ¿ycia-u kresu naszych dni.
Matko bolesna, pomó¿ umieraæ co dzieñ dla grzechu, bym wraz z Jezusem narodzi³ siê na nowo u stóp krzy¿a.
//
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".

I. Jezu – Bo¿e pokoju
Stoi przed s±dem Król ¶wiata ca³ego. Niewinnie oskar¿ony i os±dzony. Jeden jest Prawodawca i Sêdzia, w którego mocy jest zbawiæ lub potêpiæ. A kim¿e my jeste¶my, ¿e s±dzimy bli¼niego?
B±d¼my ¶wiadkami Mi³o¶ci. Panie, spraw, aby nasze s³owa by³y zasiewem dobra, pokoju i mi³o¶ci.
Jezu, Bo¿e pokoju – zmi³uj siê nad nami.

II. Jezu – drogo i ¿ycie nasze
Jezus przyjmuje krzy¿, na którym dokona³o sie nasze zbawienie. Ja Jestem Drog±… Jezus przez ¿ycie nas wiedziesz i drogê torujesz nam wci±¿. Mówi do nas: Je¶li chcesz, chod¼ za Mn±…
Jezus nie zmusza, nie zniewala, nie zastrasza, ale z mi³o¶ci± zaprasza… je¶li chcesz…
On oczekuje od nas zgody na to, aby Jego Duch móg³ nas przenikn±æ do g³êbi, wype³niæ Sw± moc± i poprowadziæ Bo¿± drog±.
Jezu, drogo i ¿ycie nasze – zmi³uj siê nad nami.

III. Jezu – Bo¿e nasz
Pierwszy upadek naszego Pana Jezusa Chrystusa. Jezu, Bo¿e nasz, dlaczego upadasz? Ty, który jeste¶ pe³en Mocy, ¦wiêty i Wszechmog±cy.
Wszyscy czêsto upadamy. W swoich upadkach nie mo¿emy oskar¿aæ innych: ¿e to przez nich, ¿e oni winni….
Sam Bóg objawia nam, ¿e zdolno¶æ i si³a ¶wiadectwa le¿y nie w ludzkich mo¿liwo¶ciach, ale w mocy z Wysoka, dlatego prosimy Ducha ¦wiêtego, by pomaga³ nam rozpoznawaæ i pokonywaæ to wszystko, co nie jest z Boga w nas.
Jezu, Bo¿e nasz – zmi³uj siê nad nami.

IV. Jezu – Symu Maryi Panny
Narodzi³ siê z Maryi Dziewicy. Nasz Zbawiciel przyj±³ cia³o i sta³ siê Cz³owiekiem, we wszystkim podobny do nas. Maryja Matka Jego obecna by³a na drodze krzy¿owej, uczestniczy³a w Jego cierpieniach i mêce. Ona wspó³uczestniczy w dziele zbawczym.
Maryja jest nasz± Patronk± i Orêdowniczk± na drodze , któr± prowadzi nas Duch ¦wiêty. Spotykaj±c siê z Ni± przy tej stacji pro¶my J±, aby wyprasza³a nam potrzebne ³aski, aby¶my pos³uszni Duchowi ¦wiêtemu umieli w codziennym ¿yciu byæ ¶wiadkami Mi³o¶ci.
Jezu, Synu Maryi Panny – zmi³uj siê nad nami.

V. Jezu – ¦wiat³o¶ci Wyznawców
Na drodze Jezusa pojawi³ siê Szymon. Nie by³a to obecno¶æ przypadkowa, nic nie dzieje siê bez woli Boga Najwy¿szego.
Szymon, który pomaga³ nie¶æ krzy¿ Jezusowi, dozna³ g³êbokiej przemiany serca i zbawczej mi³o¶ci Boga.
To, co wystawia wiarê nasz± na próbê rodzi wytrwa³o¶æ. Niech codzienna wierno¶æ realizowana moc± Ducha ¦wiêtego bêdzie ¶wiadectwem o Mi³o¶ci, dla której ¿yjemy i której ca³kowicie oddajemy siê.
Jezu, ¦wiat³o¶ci Wyznawców – zmi³uj siê nad nami

VI. Jezu – czysto¶ci Dziewic
Weronika na drodze Pana. Ona mia³a ze sob± chustê, któr± otar³a twarz Jezusa, ale mia³a równie¿ i nade wszystko odwagê i mi³o¶æ. Sercem umi³owa³a, dlatego wysz³a z t³umu i posz³a do Jezusa, zapominaj±c o sobie i o ludzkiej opinii. Umi³owa³a, dlatego nie ba³a siê dobrze czyniæ i mieæ czyste serce.
Prosimy Panie, aby¶my mi³owali Ciê czyst± mi³o¶ci±, która z Ducha ¦wiêtego czerpie moc, aby¶my czyni±c dobro coraz piêkniej w codziennym ¿yciu realizowali duchowe macierzyñstwo.
Jezu, czysto¶ci Dziewic – zmi³uj siê nad nami.

VII. Jezu – Bo¿e mocny
Zbawiciel ¶wiata ugi±³ siê pod ciê¿arem krzy¿a i znowu upad³. Przygnieciony do ziemi i z ni± zrównany nie przestaje byæ Bogiem i to Bogiem mocnym. Wierzê Panie, a w chwilach trudnych, w czasie cierpienia i udrêk, proszê przymnó¿ nam wiary, by¶my umieli dope³niaæ Twojego cierpienia i w nim uczestniczyæ.
Ile¿ mocy nam potrzeba, aby poddac siê woli Ojca i przyjac bez narzekania to, co trudne i to co s³abe. Prosimy Ciê Panie umocnij nas i ze¶lij nam pomoc z Wysoka od Ojca ¦wiate³.
Jezu, Bo¿e mocny – zmi³uj siê nad nami.

VIII. Jezu – wielkiej rady zwiastunie
Jezusowi na drodze krzy¿owej równie¿ towarzyszy³y niewiasty. Niewiasty p³acz± i lamentuj±, s± bezsilne wobec tak wielkiego cierpienia. Jezus mówi do nich: Nie p³aczcie nade Mn±, ale nad sob± i dzieæmi swymi… Nie wystarczy p³akaæ i lamentowaæ, ale trzeba nam podj±æ trud wspó³pracy z ³ask± Bo¿±, by¶my wobec ¶wiata, czêsto g³êboko podzielonego, byli ¶wiadkami Mi³o¶ci moc± Ducha ¦wiêtego.
Jezu, wielkiej rady zwiastunie – zmi³uj siê nad nami

IX. Jezu –odblasku Ojca
To ju¿ ostatni upadek na drodze krzy¿owe. Upadek najciê¿szy…. Ludzie depcz± Ciebie i Twój krzy¿. A Ty? ¦wiadczysz o Mi³o¶ci Ojca, Jeste¶ Odblaskiem Ojca, który do koñca nas umi³owa³. Mi³o¶æ nie pamiêta z³ego.
Jezu - Ty jeste¶ Bogiem, który JEST i który nieustanie przychodzi. Jeste¶ Tchnieniem u¶wiêcaj±cym ca³ego cz³owieka, i dajesz Tchnienie – Ducha ¦wiêtego, aby¶my i my obdarowani Twoj± mi³o¶ci± ¶wiadczyli o Mi³o¶ci i byli odbiciem czu³ej mi³o¶ci Boga.
Jezu, odblasku Ojca – zmi³uj siê nad nami.

X. Jezu – Ojcze ubogich
Stoi przed t³umem Baranek Bo¿y. Zdarli z Niego szatê. Nie ma ju¿ nic – jest obna¿ony. JESTE¦ – nie maj±c nic. JESTE¦ - bogaty w mi³o¶æ i mi³osierdzie. Tym ubóstwem nas ubogacasz. W zaufaniu do naszego Pana i Boga i w wolno¶ci wyp³ywaj±cej z mi³o¶ci pragniemy uczyæ siê w³a¶ciwego korzystania z Bo¿ych darów.
Prosimy Ciê Jezu o ducha pokory i prostoty, by Duch ¦wiêty móg³ w nas dzia³aæ i przez nas móg³ ofiarowaæ ¶wiatu Bo¿± mi³o¶æ.
Jezu, Ojcze ubogich – zmi³uj siê nad nami.

XI. Jezu – najpos³uszniejszy
Zbawiciel ¶wiata rozkrzy¿owa³ swoje rêce i podda³ siê woli cz³owieka. Sta³ siê pos³uszny a¿ do ¶mierci i to ¶mierci krzy¿owej.
Jezu najpos³uszniejszy prosimy Ciê, aby¶my czerpi±c moc z Ducha ¦wiêtego, ca³kowicie poddali sw± wolê Twojej woli i w Tobie mogli odnajdywaæ najg³êbsze spe³nienie, by ¶wiadczyæ, ¿e tylko Ty jeste¶ Zbawicielem ¶wiata, ¿e jeste¶ Bogiem Mi³o¶ci.
Jezu najpos³uszniejszy – zmi³uj siê nad nami.

XII. Jezu - Królu chwa³y
Stajemy w obliczu ¶mierci Jezusa. To jest wielka tajemnica naszej wiary. Jezus umiera, aby¶my my ¿ycie mieli. Oddaje swoje ¿ycie za zbawienie cz³owieka. Odchodzi, aby Duch ¦wiêty móg³ przyj¶æ i rozlaæ w sercach naszych mi³o¶æ.
Duch ¦wiêty pos³any od Ojca na ¶wiat, przez wieki ¿yje i dzia³a w Ko¶ciele, u¶wiêca go i prowadzi na spotkanie z Bogiem w wieczno¶ci.
Jezu, Królu chwa³y – zmi³uj siê nad nami.

XIII. Jezu- pragn±cy dusz naszych
Martwe Cia³o Jezusa zdjêto z krzy¿a i po³o¿ono na ³ono Maryi, Matki Jego. Wszystko skoñczone. On ju¿ umar³. Ludzie siê rozchodz±, towarzysz± im mieszane uczucia i w±tpliwo¶ci, a mo¿e On jednak by³ Synem Bo¿ym?
Ju¿ s± pierwsze owoce tej ofiary – ³otr na krzy¿u siê nawróci³, setnik pod krzy¿em otrzyma³ ¿ycie ³aski.
Codzienna Msza ¶w. Komunia ¶w. Naj¶wiêtsza Ofiara Jezusa.
Bez kontaktu z Bogiem na modlitwie nie bêdziemy zdolni byæ ¶wiadkami Bo¿ej mocy i mi³o¶ci.
Jezu, pragn±cy dusz naszych – zmi³uj siê nad nami.

XIV. Jezu – Skarbie wiernych
Martwe Cia³o Jezusa z³o¿ono w grobie - zimnym i ciemnym. Grób zabezpieczono. Cia³o Jezusa nape³ni³o ¶wiat³em i ciep³em grób skalny. Z Twojego grobu Panie p³ynie moc i nadzieja. Czym¿e by³yby nasze zmagania i wysi³ki bez zmartwychwstania Jezusa?
Jezu, Skarbie wiernych spraw, aby¶my Ciê ca³ym sercem i ¿yciem mi³owali. Niech nasze ¿ycie bêdzie nieustannym wychwalaniem Ciebie, aby¶ Ty by³ naszym jedynym Skarbem – Mi³o¶ci±, o której chcemy z rado¶ci± ¶wiadczyæ wobec tych, do których jeste¶my pos³ani, aby i oni uwierzyli, ¿e Ty jeste¶ Bogiem - Ojcem Mi³o¶ci.
Jezu, Skarbie wiernych – zmi³uj siê nad nami.

(opr. s. M. Mieczys³awa Py¶kiewicz)

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 15 Marzec 2013, 01:34   

Dziekuje Bogu za dar nowego Papieza Franciszka I. Modle sie o sile i moc dla Niego, aby byl skala i opoka dla Kosciola, a tym samym dla nas samych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii, o pokoj na swiecie, o blogoslawienstwo i opieke Boza dla dzieci, szczegolnie glodnych i wykorzystywanych, dla naszych dzieci, aby z innymi dziecmi podazaly droga Swiatlosci Bozej

Pan zawsze bliski dla skruszonych w sercu

Pan zwraca swe oblicze przeciw z³o czyni±cym,
by pamiêæ o nich wymazaæ z ziemi.
Pan s³yszy. wo³aj±cych o pomoc
i ratuje ich od wszelkiej udrêki.

Pan jest blisko ludzi skruszonych w sercu,
ocala upad³ych na duchu.
Liczne s± nieszczê¶cia, które cierpi sprawiedliwy,
ale Pan go ze wszystkich wybawia.

On czuwa nad ka¿d± jego ko¶ci±
i ¿adna z nich nie zostanie z³amana.
Pan odkupi dusze s³ug swoich,
nie zazna kary, kto siê doñ ucieka.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 15 Marzec 2013, 07:14   

Zlo walczy ze swietoscia – zlo zaslepia czlowieka i oszukuje, tak ze czyniacy je nie sa w stanie dostrzec i docenic ogromu Bozego blogoslawienstwa przeznaczonego dla tych wszystkich ktorzy sa Mu wierni.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu