Gdy jecha³, s³ali swe p³aszcze na drodze. Zbli¿a³ siê ju¿ do zboczy Góry Oliwnej, kiedy ca³e mnóstwo uczniów poczê³o wielbiæ rado¶nie Boga za wszystkie cuda, które widzieli. I wo³ali g³o¶no: B³ogos³awiony Król, który przychodzi w imiê Pañskie. Pokój w niebie i chwa³a na wysoko¶ciach. (£k 19,28-40)
Ostatnio zmieniony przez ElzbietaS 23 Marzec 2013, 12:52, w całości zmieniany 2 razy
1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
A¿ przyszed³e¶
czeka³em
czeka³em
wszyscy czekali¶my
doczesnego zbawienia
naszych idei i my¶li
a przede wszystkim
by¶my byli nieskalani i czy¶ci jak prawdziwa mi³o¶æ
pr±d ¶mierci okaza³ siê jednak szybszy od naszych oczekiwañ
porwa³y nas wiry prawd gwa³townych i ¶liskich
opanowa³ strach
odurzy³y zmys³y
pilnuj±c zazdro¶nie jak g³uchy cerber
aby¶my nigdy na wolno¶æ nie wyszli
czas pazurami rozdrapywa³ nasze rany
wzajemnie siê za nie oskar¿ali¶my
byli¶my ¶cigani koszmarami
które pomimo naszych pró¶b i mimo naszej obawy
realizowa³y siê z bezwzglêdnym okrucieñstwem
grali¶my absurdaln± komediê
a w³a¶ciwie to grzech smutku i zw±tpienia gra³ je w nas
a¿ przyszed³e¶
-O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Jak Ciê zobaczyæ, skoro nikogo z ludzi nie dopu¶ci³e¶, by widzia³ chwilê Twoich nowych narodzin? Jak siê dostaæ do pustego grobu, by zobaczyæ przynajmniej chustê „zwiniêt± na osobnym miejscu”?
Czekam, o Panie, a¿ Ty sam mnie znajdziesz. Na drodze donik±d, nad brzegiem zw±tpienia, zamkniêtego w izdebce lêku… Czekam.
Ró¿aniec z ks. Wojciechem Bartkowiczem
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Jak Ciê zobaczyæ, gdy tak szybko zabrano Ciê nam sprzed oczu? Jak uwierzyæ, ¿e „jeste¶ z nami przez wszystkie dni, a¿ do skoñczenia ¶wiata” – skoro wokó³ tak wielu ludzi bezbo¿nych i w naszym ¿yciu tyle dni bezbo¿nych…?
Szukam, o Panie, Twojego oblicza w nadziei, ¿e przyjdziesz ponownie. W chwili ³aski i przy koñcu ¶wiata. W mocy sakramentu i w ciszy jeziora o zmierzchu. Szukam. Czekam. Marana tha.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Jak Ciê zobaczyæ, skoro jeste¶ w¶ród nas w Duchu…? Jak Ciê uchwyciæ, skoro wymykasz siê wszystkim m±drym tego ¶wiata, wolny jak wiatr i ogieñ?
Szukam, o Panie, Twojego oblicza, w tych, którzy pozwalaj± siê prowadziæ Duchowi. Przeczuwam Twoj± obecno¶æ tam, gdzie dojrzewaj± owoce Ducha: mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie…
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Jak Ciê zobaczyæ, skoro odesz³a z ziemi Ta, która jest najbardziej do Ciebie podobna? Jak dostrzec Twoj± dobroæ, skoro po ludzku tak smutno…?
Szukam, o Panie, tej ojczyzny, któr± Maryja ju¿ osi±gnê³a. Jestem w drodze, bo przecie¿ „nie mamy tu trwa³ego mieszkania”. Proszê Maryjê, by¶ Ty sam by³ moj± drog±, prawd± i ¿yciem – teraz i w godzinê ¶mierci.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Jak zobaczyæ wielko¶æ Twej Matki, skoro taka skromna na Jej g³owie korona: wieniec z moich nieporz±dnych Zdrowasiek…?
Szukam, o Panie, Twojego oblicza w twarzy Tej, która z mi³o¶ci± patrzy³a na Ciebie przez ca³e Twoje ziemskie ¿ycie. Szukam Twojego oblicza, patrz±c w Zwierciad³o sprawiedliwo¶ci, odwiedzaj±c Stolicê M±dro¶ci, przytulaj±c siê do Matki Piêknej Mi³o¶ci.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Szydz± ze mnie wszyscy, którzy na mnie patrz±,
wykrzywiaj± wargi i potrz±saj± g³owami:
„Zaufa³ Panu, niech go Pan wyzwoli,
niech go ocali, je¶li go mi³uje”.
Sfora psów mnie opada,
otoczy³a mnie zgraja z³oczyñców.
Przebodli moje rêce i nogi,
policzyæ mogê wszystkie moje ko¶ci.
Dziel± miêdzy siebie moje szaty
i los rzucaj± o moj± sukniê.
Ty za¶, o Panie, nie stój z daleka:
pomocy moja ¶piesz mi na ratunek.
Bêdê g³osi³ swym braciom Twoje imiê
i bêdê Ciê chwali³ w zgromadzeniu wiernych:
„Chwalcie Pana, wy, którzy siê Go boicie,
niech siê Go lêka ca³e potomstwo Izraela”.
Jak okrutna jest nienawisc i zawisc czlowieka. Modlmy sie o pokoj w nszych duszach i pokoj na swiecie, o rzadzacych, aby rzadzili zgodnie z zasadami milosierdzia, prawa i sprawiedliwosci
Jak zobaczyæ wielko¶æ Twej Matki, skoro taka skromna na Jej g³owie korona: wieniec z moich nieporz±dnych Zdrowasiek…?
Jezusie Synu Dawida zmi³uje siê nade mn± grzesznikiem, wybacz moj± modlitewn± bylejako¶æ. Wybacz tym którzy wo³aj± Hosanna a za chwilê krzy¿uj± Ciê ³ami±c Twoje przykazania i ¶wiête sakramenty. Wybacz nam bo takie postawy wynikaj± ze s³abo¶ci naszej wiary i modlitwy.
Szukam, o Panie, Twojego oblicza w twarzy Tej, która z mi³o¶ci± patrzy³a na Ciebie przez ca³e Twoje ziemskie ¿ycie. Amen.
W Syrii ( Kosciele Wschodnim ) w Niedziele Palmowa w kosciolach panuje radosc, , przychodzi sie na Msze sw. calymi rodzinami, wszystkie pokolenia, z odswietnie ubranymi dziecmi. One stanowia centrum uroczystosci , z udekorowanymi swiecami i galazkami oliwnymi. Po Mszy swietej na placu koscielnym odbywa sie prawdziwy festyn pelen spontanicznosci. Pozwitania i pozdrawiania sie znajomych, smiech i wolania dzieci, oraz obowiazkowo robienie pamiatkowych zdjec. Modle sie za Kosciol Wschodni , bogaty pieknymi tradycjami, aby nimi zyl i aby inspirowal nimi Kosciol Zachodni. Modle sie o jednosc tych Kosciolow ( prawoslawni beda mieli Wielkanoc piec tygodni po nas !). Modle sie szczegolnie za chrzescijan i za narod syryjski w tym okropnym czasie zniszczenia i panoszenia sie ludzkiej zlosci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum