Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
25o3o2013(poniedzialek)--o--oooNASZooo--o--ROZANIEC
Autor Wiadomość
ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 23 Marzec 2013, 12:58   25o3o2013(poniedzialek)--o--oooNASZooo--o--ROZANIEC

Ja, Pan, powo³a³em Ciê s³usznie, uj±³em Ciê za rêkê i ukszta³towa³em, ustanowi³em Ciê przymierzem dla ludzi, ¶wiat³o¶ci± dla narodów, aby¶ otworzy³ oczy niewidomym, a¿eby¶ z zamkniêcia wypu¶ci³ jeñców, z wiêzienia tych, co mieszkaj± w ciemno¶ci. (Iz 42,1-7)

ElzbietaS
Elzbieta

WysÅ‚any: 23 Marzec 2013, 13:14   

K+M+B

25-3-2013 poniedzialek

Czesc Radosna

------------------------------------------------

Tajemnice Radosne:
1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bo?ego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------

//

A¿ przyszed³e¶

czeka³em
czeka³em
wszyscy czekali¶my
doczesnego zbawienia
naszych idei i my¶li
a przede wszystkim
by¶my byli nieskalani i czy¶ci jak prawdziwa mi³o¶æ

pr±d ¶mierci okaza³ siê jednak szybszy od naszych oczekiwañ
porwa³y nas wiry prawd gwa³townych i ¶liskich
opanowa³ strach
odurzy³y zmys³y
pilnuj±c zazdro¶nie jak g³uchy cerber
aby¶my nigdy na wolno¶æ nie wyszli
czas pazurami rozdrapywa³ nasze rany
wzajemnie siê za nie oskar¿ali¶my
byli¶my ¶cigani koszmarami
które pomimo naszych pró¶b i mimo naszej obawy
realizowa³y siê z bezwzglêdnym okrucieñstwem
grali¶my absurdaln± komediê
a w³a¶ciwie to grzech smutku i zw±tpienia gra³ je w nas

a¿ przyszed³e¶
-O.Zygmunt Kwiatkowski

W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...

od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona

Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.

Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.

Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.

//

W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...

+---o---o-o-o---o

-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Ka¿de spe³nione wydarzenie ewangeliczne ma swój punkt odniesienia do pocz±tku. Razem z Maryj± spogl±dam na Ciebie, Jezu Chryste, ukryty w Naj¶wiêtszym Sakramencie. Widzê w tym nie tylko proste nastêpstwo faktów po sobie. To tak¿e: "Niech mi siê stanie wed³ug twego s³owa", wypowiedziane przez Maryjê w Nazarecie, zapocz±tkowa³o wylanie wszelkich darów i ³ask, i w dalszej konsekwencji spowodowa³o wype³nienie wielkich wielkich zamys³ów Bo¿ych, w¶ród których Eucharystia wydaje siê byæ najwiêkszym.
Matko Bo¿a, która nas prowadzisz do przyjmowania Twego Syna w Naj¶wiêtszym Sakramencie, umocnij nasz± wiarê w realn± obecno¶æ Chrystusa, aby ka¿de spotkanie z Nim przemienia³o nasze ¿ycie.
http://maryjni.pl

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety. -------------
¯eby nast±pi³o spotkanie, trzeba wyj¶æ z siebie, otworzyæ siê na Boga i ludzi. W tajemnicy Nawiedzenia Maryja przejmuje inicjatywê. Ona pierwsza zaczyna dzia³aæ, a wraz z Ni± w tajemniczy sposób dzia³a Bóg.Oto pierwsza procesja z Tob±, Panie Jezu, ukrytym pod sercem Matki. Umieæ przynosiæ Boga do ludzi, odczytuj±c ich g³ód spraw nadprzyrodzonych. W prze¿yciach obdarowanych Bogiem ludzi dochodzi do g³osu wielka wdziêczno¶æ wobec Pana, który wielkie rzeczy nam uczyni³. Maryja to wzór Osoby najdoskonalej wielbi±cej Boga za Jego dzie³a.
Matko Bo¿a, która nawiedzasz nas, przynosz±c nam Jezusa, pozostañ w przestrzeni naszego ¿ycia, ubogacaj±c je ³askami, aby nasze serca otwiera³y siê na dzia³anie Ducha ¦wiêtego i razem z Tob± wielbi³y Boga.

Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ...
+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 3.Narodzenie Pana Jezusa. --------------------------
Nikt nie mo¿e zbli¿yæ siê do Boga, o ile nie zostanie przez Niego poci±gniêty, wezwany, wprowadzony. Prze¿ywaj± znaki dane od Boga pasterze i mêdrcy. Pierwszym wystarcza wezwanie anio³ów, drugim - ¶wiat³o gwiazdy. W Eucharystii, kierowani i prowadzeni wiar±, dostrzegamy tajemnicz± obecno¶æ Chrystusa, która rodzi siê ka¿dego dnia na wszystkich o³tarzach ¶wiata i wo³a do cz³owieka o przyjmowanie Go, aby nast±pi³o spotkanie, które ubogaci cz³owieka prawdziwym ¿yciem.
Matko Bo¿a, rodz±ca Jezusa, która prze¿ywasz rado¶æ z wiary pasterzy i mêdrców, pomó¿ nam jak najgodniejprzyjmowaæ Jezusa, gdy przychodzi do nas w ka¿dej Komunii ¦wiêtej.

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
¦wi±tynia jerozolimska w dniu ofiarowania Jezusa by³a podobna do naszych ko¶cio³ów. W jej wspania³e mury wst±pi³ Zbawiciel ¶wiata, przyniesiony na rêkach Maryi i Józefa. Nic wiêc dziwnego, ¿e pobo¿ni przedstawiciele narodu wybranego, Symeon i Anna, g³êboko prze¿yli spotkanie z Tym, który w pe³ni u¶wiêca nasze ¿ycie. Im wystarczy³o jedno spotkanie, przygotowane z wielk± wiar± i mi³o¶ci±. My za¶ mo¿emy codziennie spotykaæ Jezusa w Eucharystii i wraz z Nim ofiarowywaæ swoje ¿ycie Bogu.
Matko, ofiarowuj±ca Jezusa Ojcu i ludziom, naucz nas trudu podejmowania wysi³ków w drodze do Boga, aby¶my w naszych ¶wi±tyniach prze¿ywali rado¶æ wspó³ofiarowania z Jezusem swojego ¿ycia.

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
I dzisiaj mo¿e siê zdarzyæ, ¿e kto¶ odnajdzie Jezusa w zaciszu ¶wi±tyni, wychodz±c z niej nowym cz³owiekiem. On nie przestaje nadal prowadziæ tajemniczego dialogu z lud¼mi, którzy zadaj± Mu pytania. Ukry³ siê w ¶wi±tyni i oczekuje poszukuj±cych Go. Jest pe³nym oddania Zbawicielem i Odkupicielem cz³owieka, nieustannie pe³ni±cym swój dy¿ur mi³o¶ci. Razem z Maryj± i Józefem poszukujê Ciê, Panie Jezu, niepewny, czy z w³asnej winy nie pozostawi³em Ciebie na obrze¿ach ¿ycia.
Matko, szukaj±ca Jezusa, gdy nieraz tracê Go z oczu, przypomnij mi o Nim blaskiem wiecznej lampki, cisza ¶wi±tyni, ¶wiadectwem odnalezionego sensu.

+---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o

O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 25 Marzec 2013, 01:20   

"¯eby nast±pi³o spotkanie, trzeba wyj¶æ z siebie, otworzyæ siê na Boga i ludzi"

Dzis pierwszy dzien Wielkiego Tygodnia. Chcialabym, zeby czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Pana byl taki jak ten psalm. Chcialabym sie pomodlic za Danusie z Rakka i wszystkich ludzi dotknietych skutkami wojny w Syrii, o pokoj w tym kraju i na calym swiecie. Aby ludzie pozwolili zstapic Duchowi Swietemu, aby nie zamykali Mu drogi do siebie. Modle sie o ludzi cierpiacych, szczegolnie mojego przyjaciela w USA Georga i iinych chorych i cierpiacych. Za dzieci, szczegolnie pokrzywdzone, any Pan Bog otoczyl je swoim ojcowskim ramieniem i aby wraz z naszymi dziecmi mogly podazac droga Swiatlosci Bozej. O pokoj w nasszych sercach.

Pan moim ¶wiat³em i zbawieniem moim

Pan moim ¶wiat³em i zbawieniem moim,
kogo mia³bym siê lêkaæ?
Pan obroñc± mego ¿ycia,
przed kim mia³bym czuæ trwogê?

Gdy mnie osaczaj± z³oczyñcy,
którzy chc± mnie po¿reæ,
oni sami, moi wrogowie i nieprzyjaciele
chwiej± siê i padaj±.

Nawet gdy wrogowie stan± przeciw mnie obozem,
moje serce nie poczuje strachu.
Choæby napadniêto mnie zbrojnie,
nawet wtedy zachowam sw± ufno¶æ.

Wierzê, ¿e bêdê ogl±da³ dobra Pana
w krainie ¿yj±cych.
Oczekuj Pana, b±d¼ mê¿ny,
nabierz odwagi i oczekuj Pana.

Alicja

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 25 Marzec 2013, 06:49   

Tydzieñ ostatniej szansy na modlitwê, post i ja³mu¿nê. W drogê z nami wyrusz Panie.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 25 Marzec 2013, 12:09   

Chrystus jest „synem umilowanym” w ktorym Bog „ma upodobanie”. „spoczal na Nim Duch Panski jak golebica”. Chrystus dziala z wielka dobrocia i lagodnoscia („Jestem cichy i pokornego serca”)
Chrystus jest „przymierzem” milosci i pokoju , Chrystus jest „swiatloscia” ktora nie poraza ale „otwiera oczy niewidomym”, „wypuszcza jencow z niewoli”, „z wiezienia tych co mieszkaja w ciemnosci”

Nie boj sie Ja jestem z toba. Ja cie stworzylem, ja z toba bylem, jestem i bede.
Chrystus jest wierny i wytrwaly.

( Z psalmu 27 )
Pan moim ¶wiat³em i zbawieniem moim,
kogo mia³bym siê lêkaæ?
Pan obroñc± mego ¿ycia,
przed kim mia³bym czuæ trwogê?
Wierzê, ¿e bêdê ogl±da³ dobra Pana
w krainie ¿yj±cych.
Oczekuj Pana, b±d¼ mê¿ny,
nabierz odwagi i oczekuj Pana.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu