Syn Cz³owieczy zosta³ teraz otoczony chwa³±, a w Nim Bóg zosta³ chwa³± otoczony. Je¿eli Bóg zosta³ w Nim otoczony chwa³±, to i Bóg Go otoczy chwa³± w sobie samym, i to zaraz Go chwa³± otoczy.
Witaj, nasz Królu, pos³uszny woli Ojca, jak cichego baranka na zabicie zaprowadzono Ciebie na ukrzy¿owanie.
Ostatnio zmieniony przez ElzbietaS 26 Marzec 2013, 07:35, w całości zmieniany 4 razy
1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu.
2.Biczowanie Pana Jezusa.
3.Ukoronowanie korona z cierni.
4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa.
5.Smierc na krzyzu. ----------------------------------------------------
//
A¿ przyszed³e¶
czeka³em
czeka³em
wszyscy czekali¶my
doczesnego zbawienia
naszych idei i my¶li
a przede wszystkim
by¶my byli nieskalani i czy¶ci jak prawdziwa mi³o¶æ
pr±d ¶mierci okaza³ siê jednak szybszy od naszych oczekiwañ
porwa³y nas wiry prawd gwa³townych i ¶liskich
opanowa³ strach
odurzy³y zmys³y
pilnuj±c zazdro¶nie jak g³uchy cerber
aby¶my nigdy na wolno¶æ nie wyszli
czas pazurami rozdrapywa³ nasze rany
wzajemnie siê za nie oskar¿ali¶my
byli¶my ¶cigani koszmarami
które pomimo naszych pró¶b i mimo naszej obawy
realizowa³y siê z bezwzglêdnym okrucieñstwem
grali¶my absurdaln± komediê
a w³a¶ciwie to grzech smutku i zw±tpienia gra³ je w nas
a¿ przyszed³e¶
-O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
------------------ 1.Modlitwa Pana Jezusa w Ogrojcu. --------------
//Franciszek rzek³ do brata Leona: "Nie przera¿aj siê tym, ¿e mia³e¶ pokusy..., zaprawdê powiadam ci, ¿e nikt nie powinien s±dziæ, ¿e jest doskona³ym przyjacielem Boga, dopóki nie przeszed³ przez wiele pokus i przykro¶ci". (Drugie rozwa¿anie o stygmatach)
(RÓ¯ANIEC ZE ¦W. FRANCISZKIEM Z ASY¯U ) Ktorys za nas cierpial rany Jezu Chryste zmiluj sie nad nami i Ty ktoras wspolcierpiala Matko Bolesna przyczyn sie za nami
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 2.Biczowanie Pana Jezusa. ---------------
//Franciszek bezustannie kierowa³ swoje spojrzenie na oblicze Chrystusa. Trwa³ stale w obecno¶ci Mê¿a bole¶ci, który do¶wiadczy³ wszystkich naszych s³abo¶ci. (II Celano 85)
Ktorys za nas cierpial rany Jezu Chryste zmiluj sie nad nami i Ty ktoras wspolcierpiala Matko Bolesna przyczyn sie za nami
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 3.Ukoronowanie korona z cierni. ----------------
//Niech bracia wiedz±, ¿e zniewaga przynosi szkodê nie tym, którzy j± doznaj±, ale tym, którzy ja wyrz±dzaj±. (Pierwsza Regu³a 9)
Ktorys za nas cierpial rany Jezu Chryste zmiluj sie nad nami i Ty ktoras wspolcierpiala Matko Bolesna przyczyn sie za nami
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
---------------- 4.Dzwiganie krzyza przez Pana Jezusa. -----------
// Franciszek mówi³ w swojej Regule: "Tych, których Bóg przeznaczy³ do ¿ycia wiecznego, przygotowuje do tego przez cierpienie i przez ducha pokuty". (Pierwsza Regu³a 10)
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
----------------- 5.Smierc na krzyzu-----------------------
//Franciszek zrozumia³, ¿e na¶laduj±c dzia³anie Chrystusa w swoim ¿yciu, winien siê do Niego tak¿e upodobniæ, zanim opu¶ci ten ¶wiat, w prze¶ladowaniach i cierpieniach Jego mêki. (Legenda Wiêksza 13, 2)
//
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Ostatnio zmieniony przez ElzbietaS 26 Marzec 2013, 05:34, w całości zmieniany 1 raz
W Tobie, Panie, ucieczka moja,
niech wstydu nie zaznam na wieki.
Wyzwól mnie i ratuj w Twej sprawiedliwo¶ci,
nak³oñ ku mnie swe ucho i ze¶lij ocalenie.
B±d¼ dla mnie ska³± schronienia
i zamkiem warownym, aby mnie ocaliæ,
bo Ty jeste¶ moj± opok± i twierdz±,
Bo¿e mój, wyrwij mnie z r±k niegodziwca.
Bo Ty, mój Bo¿e, jeste¶ moj± nadziej±,
Panie, Tobie ufam od lat m³odo¶ci.
Ty by³e¶ moj± podpor± od dnia narodzin,
od ³ona matki moim opiekunem.
Moje usta bêd± g³osi³y Twoj± sprawiedliwo¶æ i przez ca³y dzieñ Twoj± pomoc,
bo nawet nie znam jej miary.
Bo¿e, Ty mnie uczy³e¶ od mojej m³odo¶ci
i do tej chwili g³oszê Twoje cuda.
Z kilku ¼róde³ otrzyma³am list, który przytaczam poni¿ej. Pierwszy list przyszed³ ze Stanów Zjednoczonych, a potem kilka jego t³umaczeñ na jêzyk polski:
"Wyobra¼ sobie, co mog³oby siê zdarzyæ, gdyby ka¿dy katolik na ¶wiecie modli³ siê na ró¿añcu w tym samym dniu! Mamy przyk³ad - w pa¼dzierniku 1573, kiedy Europa zosta³a ocalona przed inwazj± potê¿nej floty tureckiej, przez odmawianie ró¿añca przez wszystkich chrze¶cijan!
Tak wiêc, w Wielki Pi±tek, 29 marca 2013, módlmy siê wszyscy na ró¿añcu o pokój dla ¶wiata i powrót do warto¶ci moralnych naszych wspólnot. Je¶li to mo¿liwe, proszê - módlcie siê na ró¿añcu pomiêdzy po³udniem a godzin± 15:00.
Niech Bóg b³ogos³awi nas wszystkich!
"Moja przesz³o¶æ, Panie, dla mi³osierdzia Twojego.
Moja tera¼niejszo¶æ, dla Twojej mi³o¶ci.
Moja przysz³o¶æ, dla Twojej opatrzno¶ci. "
¦w. Ojciec Pio
Gdy nosisz ró¿aniec, szatana boli g³owa.
Kiedy u¿ywasz go, on upada.
Kiedy widzi on jak siê modlisz, mdleje.
Módlmy siê na ró¿añcu w ka¿dym czasie, a on bêdzie omdlewa³.
Pomó¿my przyspieszyæ tryumf Matki Bo¿ej!
Jest wiele do zyskania i absolutnie nic do stracenia!"
"Nie przera¿aj siê tym, ¿e mia³e¶ pokusy..., zaprawdê powiadam ci, ¿e nikt nie powinien s±dziæ, ¿e jest doskona³ym przyjacielem Boga, dopóki nie przeszed³ przez wiele pokus i przykro¶ci"
Który¶ za nas cierpia³ rany, Jezu Chryste zmi³uj siê.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum