Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Niszczenie Kosciola
Autor Wiadomość
Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 17 KwiecieÅ„ 2013, 06:51   Niszczenie Kosciola

„A Szawe³ niszczy³ Ko¶ció³, wchodz±c do domów porywa³ mê¿czyzn i kobiety, i wtr±ca³ do wiêzienia”

Niszczenie Kosciola, to niszczenie ludzi. Rozne byly formy niszczenia w historii. W dzisiejszym „postepowym” swiecie niszczenie sie odbywa w sposob nieskrepowany pod roznymi „postepowymi” haslami.

Jaki rodzaj niszczenia twoim zdaniem jest najbardziej grozny? Najbardziej cie boli?

Co dzisiaj najbardziej pomaga Kosciolowi ?

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 17 KwiecieÅ„ 2013, 10:58   

...niszczenie cz³owieczeñstwa.
:(

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 18 KwiecieÅ„ 2013, 22:49   

KTOS

Doskonale uwagi, tym bardziej, ze oparte o doswiadczenie. Zaraz je przetransponuje na Forum DOMowe, bo nic tak nie buduje wspolnoty kosciola jak madro, piekno i wzajemna milosc jego czlonkow !

1. G³oszenie s³owa w rozproszeniu, w drodze - Chyba to jest w³a¶nie najw³a¶ciwsza forma ewangelizacji. (Aczkolwiek bezsprzecznie nie³atwa) Bo g³osz±c s³owo stale "na miejscu", "w¶ród swoich", w grupie ³atwiej chyba popa¶æ w rutynê i stworzyæ z tymi, którzy s± z nami, swego rodzaju zamkniêty klan.

2. Znaki i wielka rado¶æ. - Niektórzy twierdz±, ¿e znaki s± dla s³abych. A mocni ich nie do¶wiadczaj±, bo wystarcza im wiara w czystej postaci. Nie wiem. Ja w ka¿dym razie otrzymujê w moim ¿yciu wiele znaków i s± one dla mnie ¼ród³em wielkiej ¿yciodajnej rado¶ci.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 18 KwiecieÅ„ 2013, 22:50   

TEN SAM KTOS:

3. Co niszczy szczególnie Ko¶ció³? - Przeczytawszy to pytanie, zaraz nasunê³a mi siê odpowied¼. - Nie ataki z zewn±trz, nie moja w³asna grzeszno¶æ czy niedoskona³o¶æ innych cz³onków Ko¶cio³a, tak¿e ksiê¿y. Lecz wchodzenie do niego wilków w owczych skórach, którzy de facto nie s± cz³onkami Ko¶cio³a, dzia³aj±c ¶wiadomie na jego szkodê. £atwo jest stawiæ czo³a przeciwnikowi po drugiej stronie barykady, prowadzi to nawet do konsolidacji si³, do zwarcia szeregów. Inaczej ma siê sprawa, je¶li wywrotowa dzia³alno¶æ dzieje siê w ³onie Ko¶cio³a. Prowadzi to w¶ród Wiernych do zagubienia, dezorientacji, niepewno¶ci i nieufno¶ci lub wypaczenia postaw, a u osób bêd±cych poza Ko¶cio³em do przekre¶lania ca³ej instytucji, do zgorszenia, do odmawiania Ko¶cio³owi autorytetu.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu