Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - SOBOTA 27 KWIETNIA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 26 KwiecieÅ„ 2013, 22:26   CZYTANIA - SOBOTA 27 KWIETNIA 2013

27 KWIETNIA 2013
Sobota

(Dz 13,44-52)
W nastêpny szabat po kazaniu Paw³a w synagodze w Antiochii Pizydyjskiej zebra³o siê niemal ca³e miasto, aby s³uchaæ s³owa Bo¿ego. Gdy ¯ydzi zobaczyli t³umy, ogarnê³a ich zazdro¶æ, i blu¼ni±c sprzeciwiali siê temu, co mówi³ Pawe³. Wtedy Pawe³ i Barnaba powiedzieli odwa¿nie: Nale¿a³o g³osiæ s³owo Bo¿e najpierw wam. Skoro jednak odrzucacie je i sami uznajecie siê za niegodnych ¿ycia wiecznego, zwracamy siê do pogan. Tak bowiem nakaza³ nam Pan: Ustanowi³em Ciê ¶wiat³o¶ci± dla pogan, aby¶ by³ zbawieniem a¿ po krañce ziemi. Poganie s³ysz±c to radowali siê i wielbili s³owo Pañskie, a wszyscy, przeznaczeni do ¿ycia wiecznego, uwierzyli. S³owo Pañskie rozszerza³o siê po ca³ym kraju. Ale ¯ydzi podburzyli pobo¿ne a wp³ywowe niewiasty i znaczniejszych obywateli, wzniecili prze¶ladowanie Paw³a i Barnaby i wyrzucili ich ze swoich granic. A oni otrz±sn±wszy na nich py³ z nóg, przyszli do Ikonium, a uczniów nape³nia³o wesele i Duch ¦wiêty.

(Ps 98,1-4)
REFREN: Ziemia ujrza³a swego Zbawiciela
lub: Alleluja

¦piewajcie Panu pie¶ñ now±,
albowiem uczyni³ cuda.
Zwyciêstwo Mu zgotowa³a Jego prawica
i ¶wiête ramiê Jego.

Pan okaza³ swoje zbawienie,
na oczach pogan objawi³ swoj± sprawiedliwo¶æ.
Wspomnia³ na dobroæ i na wierno¶æ swoj±
dla domu Izraela.

Ujrza³y wszystkie krañce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wo³aj z rado¶ci na cze¶æ Pana, ca³a ziemio,
cieszcie siê, weselcie i grajcie.

(J 6.63b,68b)
S³owa Twoje, Panie, s± duchem i ¿yciem, Ty masz s³owa ¿ycia wiecznego.

(J 14,7-14)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Gdyby¶cie Mnie poznali, znaliby¶cie i mojego Ojca. Ale teraz ju¿ Go znacie i zobaczyli¶cie. Rzek³ do Niego Filip: Panie, poka¿ nam Ojca, a to nam wystarczy. Odpowiedzia³ mu Jezus: Filipie, tak d³ugo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie pozna³e¶? Kto Mnie zobaczy³, zobaczy³ tak¿e i Ojca. Dlaczego wiêc mówisz: Poka¿ nam Ojca? Czy nie wierzysz, ¿e Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? S³ów tych, które wam mówiê, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzie³. Wierzcie Mi, ¿e Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Je¿eli za¶ nie - wierzcie przynajmniej ze wzglêdu na same dzie³a. Zaprawdê, zaprawdê, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, bêdzie tak¿e dokonywa³ tych dzie³, których Ja dokonujê, owszem, i wiêksze od tych uczyni, bo Ja idê do Ojca. A o cokolwiek prosiæ bêdziecie w imiê moje, to uczyniê, aby Ojciec by³ otoczony chwa³± w Synu. O cokolwiek prosiæ mnie bêdziecie w imiê moje, Ja to spe³niê.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130427.htm

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 27 KwiecieÅ„ 2013, 01:10   

Bog wypelnil uczniow Jezusa Duchem Swietym, dzieki czemu pomimo przesladowan i zlorzeczen czuli radosc. Jezeli czlowiek wierzy, to jest wypalniony moca Boza i radoscia. Nie mozna go pokonac, dlatego tym bardziej skupia na sobie nienawisc i zazdrosc szatana.

Bog ustanowi³em nas ¶wiat³o¶ci± dla pogan, aby¶my niesli zbawienie a¿ po krañce ziemi. Ta misja jest aktualna rowniez dzisiaj tu i teraz bo pogan, ktorzy nas wysmiewaja i zlorzecza nam jest wokol bardzo duzo. Niesc im Zbawienie to postepowac zgodnie ze swoja Wiara wedlug zasad Milosci, Prawa i Sprawiedliwosci. Zespokojem tak jak zrobil to ostatnio biskup belgijski, ktory padl atakiem rozebranych feministek. Mysle, ze dziseijsze czytanie wskazuje na Zydow, ktorych ogrania zadrosc, ale nie jest ono skierowane przeciwko calemu narodowi.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 27 KwiecieÅ„ 2013, 01:11   

Bardzo szczegolna i niezwykla jest dla mnie dzisiejsza Ewangelia. Pokazuje jak bardzo trzeba sie utwierdzac w wierze, jak bardzo jestesmy slabi jako ludzie, jak bardzo potrzebujemy swiadectw i dowodow, bo patrzymy, ale nie widzimy, sluchamy, ale nie slyszymy, tak jak Filip nie potrafimy pojac istoty Boskosci swoimi zmyslami.

Jak bardzo potrzeba abysmy sie zywili na codzien Slowem Bozym, ktore nas utwierdza w Wierze i bliskosci do Boga. Abysmy byli jednym Duchem. Jezus zapewnia nas, ze poprzez Wiare bedziemy dokonywali cudow takich ja On, albo nawet wiekszych i ze Jego Ojciec spelni wszystko to o co prosimy. To jest nieprawdopodobnie wielki dar Milosci i Milosierdzia. Czy jestem w stanie pojac jego istote? Czy wykorzystuje w pelni dar, ktorym obdarza mnie Bog Ojciec?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 27 KwiecieÅ„ 2013, 08:41   

„Gdyby¶cie Mnie poznali, znaliby¶cie i mojego Ojca”. Coz bardziej waznego i coz bardziej porywajacego nad poznanie Chrystusa !
Podstwa tego poznania jest medytowanie Slowa Bozego. ” S³ów tych, które wam mówiê, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzie³”.
Nie chodzi zatem tylko o slowo pisane, ale rowniez o slowo zdarzen ktorych jestesmy swiadkami, wlacznie z naszymi osobistymi dokonaniami, bedacymi znakami obecnosci i zbawczego dzialania Chrysutsa.
CZY MASZ SWIADOMOSC TAKICH ZNAKOW W TWOIM ZYCIU?

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu