WysĹany: 13 Maj 2013, 00:09 CZYTANIA- Poniedziałek-13MAJA 2013- Wspomn.NM Panny Fatimsk.
Poniedziałek-13 MAJA 2013
dzień powszedni albo wspomnienie dowolne Najświętszej Maryi Panny Fatimskiej
(Dz 19,1-8)
Kiedy Apollos znajdował się w Koryncie, Paweł przeszedł okolice wyżej położone, przybył do Efezu i znalazł jakichś uczniów. Zapytał ich: Czy otrzymaliście Ducha Świętego, gdy przyjęliście wiarę? A oni do niego: Nawet nie słyszeliśmy, że istnieje Duch Święty. Jaki więc chrzest przyjęliście? - zapytał. A oni odpowiedzieli: Chrzest Janowy. Jan udzielał chrztu nawrócenia, przemawiając do ludu, aby uwierzyli w Tego, który za nim idzie, to jest w Jezusa - powiedział Paweł. Gdy to usłyszeli, przyjęli chrzest w imię Pana Jezusa. A kiedy Paweł włożył na nich ręce, Duch Święty zstąpił na nich. Mówili też językami i prorokowali. Wszystkich ich było około dwunastu mężczyzn. Następnie wszedł do synagogi i odważnie przemawiał przez trzy miesiące rozprawiając i przekonując o królestwie Bożym.
(Ps 68,2-7)
REFREN: Śpiewajcie Bogu wszystkie ludy ziemi
Bóg wstaje i rozpraszają się Jego wrogowie,
pierzchają przed Jego obliczem ci, którzy Go nienawidzą.
Jak dym przez wiatr rozwiany,
jak wosk, co rozpływa się przy ogniu,
tak giną przed Bogiem grzesznicy.
A sprawiedliwi cieszą się i weselą przed Bogiem,
i rozkoszują radością.
Śpiewajcie Bogu, grajcie Jego imieniu,
równajcie drogę przed Tym, który dosiada obłoków.
Ojcem dla sierot i wdów opiekunem
jest Bóg w swym świętym mieszkaniu.
Bóg dom gotuje dla opuszczonych,
jeńców prowadzi ku lepszemu życiu.
(Kol 3,1)
Jeśli razem z Chrystusem powstaliście z martwych, szukajcie tego, co w górze, gdzie przebywa Chrystus zasiadając po prawicy Boga.
(J 16,29-33)
Uczniowie rzekli do Jezusa: Oto teraz mówisz otwarcie i nie opowiadasz żadnej przypowieści. Teraz wiemy, że wszystko wiesz i nie trzeba, aby Cię kto pytał. Dlatego wierzymy, że od Boga wyszedłeś. Odpowiedział im Jezus: Teraz wierzycie? Oto nadchodzi godzina, a nawet już nadeszła, że się rozproszycie - każdy w swoją stronę, a Mnie zostawicie samego. Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną. To wam powiedziałem, abyście pokój we Mnie mieli. Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat.
....................................................
www.mateusz.pl/czytania
Wynikiem Zmartwychwstania Jezusa jest laska Ducha Swietego, ktorego nam zostawil jako pomost laczacy nas z niebem. Mowiac dzieciom wczoraj przed snem o Wniebowstapieniu powiedzialam im, zeby zawsze jak maja trudnosci w zyciu zawierzyly sie Duchowi Swietemu, aby ich poprowadzil. To jest jedyna rada jaka moge im dac jako recepte na zycie.
"Śpiewajcie Bogu wszystkie ludy ziemi
Bóg wstaje i rozpraszają się Jego wrogowie" To jest dla mnie wielkie pocieszenie, ze Milosc i Prawda zwycieza
"Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną" Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat"
Zyciodajnym zrodlem mocy Jezusa i stalym oparciem w najwiekszym nawet opuszczeniu i samotnosci jest trwala, gleboka JEDNOSC Z OJCEM – wyraz MILOSCI KTORA CIAGLE SIE RODZI, ROZWIJA I DAJE OWOCE PELNI. IMIE TEJ MILOSCI TO DUCH SWIETY.
Biezacy tydzien jest WIECZERNIKIEM, czyli modlitewnym czuwaniem na Jego przyjscie, co liturgicznie nazywa sie swietem Zeslania Ducha Swietego.
Demaskujac plytkosc i ograniczonosc wiary apostolow Jezus nie dyskredytuje ich, ale ubezpiecza przed szokiem rozczarowania i przygnebienia z powodu ich wlasnej slabosci moralnej. Nie bududuje On Kosciola na sile moralnej Jego czlonkow, ale na Bozej mocy, ktora jest wieksza od tej ktora dysponuje swiat, i na ufnym oddaniu sie Jego pasterskiej opiece.
Ponawiam apel, moze ktos sie zgodzi spelniac posluge dzielenia sie refleksjami dotyczacymi naszych rozwazan odnoszacych sie do Slowa Bozego na forum WSJ? Nie musi byc nawet w tym wzgledzie zadnej oficjalnej autoryzacji, wystarczy niniejsza prosba i zacheta. Nie jest ona obwarowana zadnymi formalnymi warunkami, a wiec moze to robic KAZDY , kiedy chce i jak chce, a wiec nie ma obowiazku przenoszenia wszystkiego, ale moga to byc tylko te fragmenty ktore szczegolnie go poruszyly. JEST TO WAZNA POSLUGA DLA WLASCIWEGO FUNKCJONOWANIA NASZEGO DOMU I JEST TO RZECZ NIEBAGATELNA , BO SLUZENIE BOZEMU SLOWU ! DOBRZE ABY BIEZACY "TYDZIEN WIECZERNIKA" BYL TEGO POCZATKIEM.
Ponawiam apel, moze ktos sie zgodzi spelniac posluge dzielenia sie refleksjami dotyczacymi naszych rozwazan odnoszacych sie do Slowa Bozego na forum WSJ? Nie musi byc nawet w tym wzgledzie zadnej oficjalnej autoryzacji, wystarczy niniejsza prosba i zacheta. Nie jest ona obwarowana zadnymi formalnymi warunkami, a wiec moze to robic KAZDY , kiedy chce i jak chce, a wiec nie ma obowiazku przenoszenia wszystkiego, ale moga to byc tylko te fragmenty ktore szczegolnie go poruszyly. JEST TO WAZNA POSLUGA DLA WLASCIWEGO FUNKCJONOWANIA NASZEGO DOMU I JEST TO RZECZ NIEBAGATELNA , BO SLUZENIE BOZEMU SLOWU ! DOBRZE ABY BIEZACY "TYDZIEN WIECZERNIKA" BYL TEGO POCZATKIEM.
Na wszystkie bóle i nieprawości, o których Jezus wie, na płytkość wiary a za tym idącą płytkość relacji, bardzo umacniające są Jego słowa: "Jam zwyciężył świat". To zwycięstwo kojarzy mi się dokładnie z tym o czym wspomniała dziś Alina:
"Wiara w Jezusa jeśli tylko jest autentyczna i żywa nie prowadzi nigdy do rozproszenia i indywidualizmu. Wiara łączy ludzi, tworzy nowe więzy, buduje Kościół. Obecność Jego Ducha sprawia, że staje się możliwe wyjście ponad swoje uprzedzenia i urazy, spojrzenie na innych z większą wyrozumiałością, przygarnięcie drugiego człowieka.
Można nawet chyba powiedzieć, że pragnienie wychodzenia do innych i zwykłe lubienie ludzi jest jakąś miarą naszej wiary".
- jak zwykle, bardzo osobiście i po ludzku. Podoba mi się to.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum