Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CZYTANIA - ŚRODA 12 CZERWCA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 21:58   CZYTANIA - ŚRODA 12 CZERWCA 2013

12 CZERWCA 2013
Środa

(2 Kor 3,4-11)
Dzięki Chrystusowi taką ufność w Bogu pokładamy. Nie żebyśmy uważali, że jesteśmy w stanie pomyśleć coś sami z siebie, lecz /wiemy, że/ ta możność nasza jest z Boga. On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia. Lecz jeśli posługiwanie śmierci, utrwalone literami w kamieniu, dokonywało się w chwale, tak iż synowie Izraela nie mogli spoglądać na oblicze Mojżesza z powodu jasności jego oblicza, która miała przeminąć, to o ileż bardziej pełne chwały będzie posługiwanie Ducha? Jeżeli bowiem posługiwanie potępieniu jest chwałą, to o ileż bardziej będzie obfitować w chwałę posługiwanie sprawiedliwości! Wobec przeogromnej chwały okazało się w ogóle bez chwały to, co miało chwałę tylko częściową. Jeżeli zaś to, co przemijające, było w chwale, daleko więcej cieszy się chwałą to, co trwa.

(Ps 99,5-8)
REFREN: Jesteś najświętszy, Boże nasz i Panie

Wysławiajcie Pana, Boga naszego,
padnijcie przed podnóżkiem stóp Jego, bo On jest święty.
Wśród kapłanów są Mojżesz i Aaron,
i Samuel wśród tych, którzy wzywali Jego imienia:
wzywali Pana, a on ich wysłuchał.

Przemawiał do nich w słupie obłoku,
a oni strzegli przykazań i prawa, które im nadał.
Boże nasz, Panie, Tyś ich wysłuchał,
łaskę im okazałeś, lecz karałeś występki.

(Ps 25,4b.5a)
Naucz mnie, Boże, chodzić Twoimi ścieżkami, prowadź mnie w prawdzie, według Twych pouczeń.

(Mt 5,17-19)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130612.htm

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 07:48   

Nie chodzi o formalne PRZESTRZEGANIE Prawa, ale o jego WYPELNIENIE. Chrystus nie odrzucil Prawa i nie podjal sie stworzenia innego porzadku prawnego na zasadzie zaprzeczenia staremu i wrogosci , ale dal Ducha ktory uzdalnia wierzacych do wlasciwego rozumienia Prawa, tak aby sluzylo ono osiagnieciu jego zasadniczego celu, to jest jednosci z Bogiem.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 07:57   

Zbawienie jest darem , a wiec otrzymujemy nie ze wzgledu na nasze dokonania i jako nagroda za nasze osiagniecia, ale darmo. Jestesmy stracencami z powodu grzechu ktory na nas ciazy, a On nas przed jego skutkami broni, dajac nam nowe zycie, jako synow w Jego Synu Jednorodzonym. Kwestia jest tylko , czy my to zycie przyjmujemy. Aby nam pomoc i w tej kwestii, Bog ustanowil Kosciol , ktory nas uczy, wspiera, leczy, dodaje sily i pozwala nam dojrzewac do wielkiej laski wiecznego zbawienia, czyli zyciowej Pelni .

(Ps 25,4b.5a)
Naucz mnie, Boże, chodzić Twoimi scieżkami, prowadź mnie w prawdzie, według Twych pouczeń.

JurekS

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 09:03   

Toczy się w człowieku, toczy się we mnie bój, aby przejść od litery prawa do litery ducha. Dostrzegam to codziennie w kategorycznych ocenach, formułowanych zarzutach, czasem nawet oskarżeniach. Dzisiejsze czytania zmuszają mnie do refleksji nad moimi relacjami z drugim człowiekiem. Z jednej strony, żeby nie zgubić prawdy, a z drugiej, żeby w tym poszukiwaniu, bronieniu jej nie zgubić człowieka. Można by powiedzieć, że to taki wspólnotowy wymiar przekazu dzisiejszych czytań. Ale też nie mniej ważny, który odkrywam to osobisty, moich relacji z Bogiem. Jak i dlaczego wierzę? Czy jest to wiara zaufania, powierzenia się Miłości czy wiara lęku przed karą, wiara rozliczania się z każdego przecinka prawa?
Odpowiedzi trzeba mi szukać w słowach Chrystusa:
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:44   

"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków."

Jezus zapewnia, ze nie przyszedl po to aby zniesc prawo. Przyniosl sprawiedliwosc, milosc i milosierdzie, bez ktorych prawo nie moze fukcjonowac zgodnie z nauka Boza.

Alina

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:57   

Wyzwolenie od Prawa, które przyniósł Chrystus stanowi całą istotą chrześcijaństwa.Wypełnianie przykazań, choćby nawet było bez zarzutu- nie zbawia. Zbawienie jest owocem łączności z Jezusem. Ta łączność z Nim sprawia, że rodzi się naprawdę nowy człowiek, który nie chce już grzeszyć wcale nie dlatego, że boi się kary tylko dlatego, że ma w sobie Jego Ducha i to sprawia, że grzech wydaje się być nagle czymś obcym i złym...
Oby ten NOWY CZŁOWIEK zajmował w nas coraz więcej miejsca...
Obyśmy byli coraz bardziej pełni Bożego Ducha...

JurekS

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 15:28   

Jeszcze o WYPEŁNIANIU.
Dzisiaj podczas Koronki do Bożego Miłosierdzia z nową siłą powróciła myśl, pragnienie, aby każdą codzienną czynność coraz bardziej wypełniać miłością, a w szczególności to moje posługiwanie przy tacie.

dbb

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 21:03   

W moim rozumieniu,nie starczy znac prawo,trzeba je jeszcze przestrzegac praktykowaniem,co stanowi jego wypelnienie. Choc to tak oczywiste, bardzo trudne do wykonania w naszym ludzkim kuszacym zyciu. Potrzeba wspomagania Bozego Ducha.

Odpowiedz do tematu