13 CZERWCA 2013
Czwartek
Wspomnienie ¶w. Antoniego z Padwy, prezbitera i doktora Ko¶cio³a
(2 Kor 3,15-4,1.3-6)
A¿ po dzieñ dzisiejszy, gdy czytaj± Moj¿esza, zas³ona spoczywa na ich sercach. A kiedy kto¶ zwraca siê do Pana, zas³ona opada. Pan za¶ jest Duchem, a gdzie jest Duch Pañski - tam wolno¶æ. My wszyscy z ods³oniêt± twarz± wpatrujemy siê w jasno¶æ Pañsk± jakby w zwierciadle; za spraw± Ducha Pañskiego, coraz bardziej ja¶niej±c, upodabniamy siê do Jego obrazu. Przeto oddani pos³ugiwaniu zleconemu nam przez mi³osierdzie, nie upadamy na duchu. A je¶li nawet Ewangelia nasza jest ukryta, to tylko dla tych, którzy id± na zatracenie, dla niewiernych, których umys³y za¶lepi³ bóg tego ¶wiata, aby nie ol¶ni³ ich blask Ewnagelii chwa³y Chrystusa, który jest obrazem Boga. Nie g³osimy bowiem siebie samych, lecz Chrystusa Jezusa jako Pana, a nas - jako s³ugi wasze przez Jezusa. Albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa.
(Ps 85,9-14)
REFREN: Na ziemi naszej Bóg zamieszka w chwale.
Bêdê s³ucha³ tego, co mówi Pan Bóg:
oto og³asza pokój ludowi i ¶wiêtym swoim.
Zaprawdê bliskie jest Jego zbawienie
dla tych, którzy siê Go boj±,
i chwa³a zamieszka w naszej ziemi.
Spotkaj± siê ze sob± ³aska i wierno¶æ,
uca³uj± siê sprawiedliwo¶æ i pokój.
Wierno¶æ z ziemi wyro¶nie,
a sprawiedliwo¶æ spojrzy z nieba.
Pan sam obdarzy szczê¶ciem,
a nasza ziemia wyda swój owoc.
Przed Nim bêdzie kroczyæ sprawiedliwo¶æ,
a ¶ladami Jego kroków zbawienie.
(J 13,34)
Dajê wam przykazanie nowe, aby¶cie siê wzajemnie mi³owali, jak Ja was umi³owa³em.
(Mt 5,20-26)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Je¶li wasza sprawiedliwo¶æ nie bêdzie wiêksza ni¿ uczonych w Pi¶mie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. S³yszeli¶cie, ¿e powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by siê dopu¶ci³ zabójstwa, podlega s±dowi. A Ja wam powiadam: Ka¿dy, kto siê gniewa na swego brata, podlega s±dowi. A kto by rzek³ swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzek³: Bezbo¿niku, podlega karze piek³a ognistego. Je¶li wiêc przyniesiesz dar swój przed o³tarz i tam wspomnisz, ¿e brat twój ma co¶ przeciw tobie, zostaw tam dar swój przez o³tarzem, a najpierw id¼ i pojednaj siê z bratem swoim. Potem przyjd¼ i dar swój ofiaruj! Pogód¼ siê ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jeste¶ z nim w drodze, by ciê przeciwnik nie poda³ sêdziemu, a sêdzia dozorcy, i aby nie wtr±cono ciê do wiêzienia. Zaprawdê, powiadam ci: nie wyjdziesz stamt±d, a¿ zwrócisz ostatni grosz.
Je¿eli wasza sprawiedliwo¶æ nie bêdzie wiêksza od uczonych w pismie i faryzeuszow nie wejdziecie do królestwa niebieskiego.
To najtrudniejszy dla cz³owieka wymóg do spe³nienia. Mo¿na nie kra¶æ, nie cudzolozyc to w miare proste, ale byæ bardziej sprawiedliwym od innych to bardzo trudne, bo jako ludzie mamy tendencje do stosowania taryfy ulgowej w stosunku do siebie, dzieci, cz³onków rodziny i przyjació³.
Widzê wokó³ masê matek, które z usmiechem na twarzy toleruja skandaliczne zachowanie swoich dzieci, nawet chrze¶cijanie. Bo dzieci maja byæ wychowane bezstresowo, wiêc lepiej zeby wszyscy wokó³ byli zestresowanemu jego zachowaniem, ale nie dziecko. Przecie¿ ono jest takie kochane. Ma z³e oceny w szkole, ale to dlatego, ze nauczyciele sie uwzieli, nie potrafi± dostrzec wrodzonej inteligencji i wra¿liwo¶ci.
Zatrudniê do pracy znajomego. Nie za bardzo sie nadaje, ale wyswiadczyl mi przysluge. Zwolnie za to matkê z 4 dzieci, bo ona jako¶ sobie poradzi. Do przyjació³ bêdê stosowaæ w pracy taryfê ulgowa, bo dzieki temu bêdzie tak spokojnie i mi³o.
We wsponicie nie mowmy o tym co myslimy. Bêdziemy mieæ ¶wiêty spokój, samozadowolenie. Doprowadzi nas to do egzaltacji i poczucia dobrze spelnionego obowi±zku, bo jest tak mi³o i ³adnie.
Nie pisze tego o innych. Pisze tez o sobie, bo wszyscy mamy taka tendencje. Jak to kilka razy ktos powiedzia³: sprawiedliwo¶æ zaczynamy od innych, a mi³osierdzie od siebie. Przecie¿ ja tak sie staram. Inni tego nie widza, wiêc nale¿y mi sie taryfa ulgowa.
A Jezus mówi: Stop! Nie! Ty jako chrze¶cijanin nie tylko nie masz taryfy ulgowej, ale masz byæ bardziej sprawiedliwy od innych. Przypomina mi sie film Gandhi, w ktorym ¿ona mu zarzuca, ze tak jak inni cz³onkowie wspolnioty ma sprz±taæ ubikacje. A on jej mowi: tak masz sprz±taæ, bo jeste¶ taka sama jak my wszyscy. Czy nie o to chodzi³o Chrystusowi?
O to chodzi Doroto i jeszcze o jedno : chociazbysmy zobowiazywali sie codziennie do milosci ewangelicznej od nowa, chociazbysmy byli do niej zachecani przez kaznodziejow, chociazbysmy byli zyciowymi woluntarystami w harcerskich mundurach - samych siebie nie przeskoczymy. Czlowiek jest grzeszny i grzech jest wpisany w jego nature. Dlatego....DZIEKI BOGU ZE JEST BOG , MILOSIERNY OJCIEC KTORY NAS NIE OPUSZCZA, DZIEKI BOGU, ZE W JEZUSIE CHRYSTUSIE SZUKA NAS W NAJCIEMNIEJSZYCH ODCHLANIACH PIEKLA, DZIEKI BOGU OBDAROWAL NAS NOWYM ZYCIEM DAJAC NAM SWOJEGO DUCHA SWIETOSCI, RADOSCI I POKOJU, DUCHA MILOSCI. Oczywiscie to nie jest polemika z twoim pieknym i mocnym tekstem , ale jego uzupelnienie.
A w ogole, korzystajac z okazji , ze jestem w domu moich przyjaciol od niemal pol wieku , w Kielcach , Irenka spi , Zdzisiek przyrzadza sniadanie a ja pisze, chcialbym powrocic do stosowanej niegdys praktyki u nas w DOMu i ustalic dyzury liturgiczne, to znaczy ay kazdy dzien mial swojego opiekuna ,na ktorym spoczywalby obowiazek napisania tekstu komentarza na dany dzien. Pamietam kiedys Karol byl odpowiedzialny na przyklad za czwartek i bylismy bogatsi wowczas o Karola. Oczywiscie w niczym to nie przeszkadza aby WSZYSCY INNI rowniez, tak jak dotychczas, zamieszczali swoje komentarze.
Co WY na to ?
Czytaj±c dzisiejsz± Ewangeli± przychodzi mi do g³owy tylko jedno zdanie:
dopóki nasza sprawiedliwo¶æ nie stanie siê mi³o¶ci±, nie wejdziemy do Bo¿ego Królestwa...
I mo¿e to jeszcze, ¿e droga do przebycia niekiedy okazuje siê zaskakuj±co krótka. Nie mo¿na wiêc czekaæ.
Poza tym bardzo przemawia do mnie dzisiejszy fragment z listu ¶w. Paw³a.
Przemawia do mnie t± wolno¶ci± jak± daje cz³owiekowi Bo¿y Duch, przemawia blaskiem Ewangelii, który zaczyna byæ dostrzegalny wyra¼nie gdy mamy tego Ducha w sobie i rozmy¶lanie nad Ewangeli± ³±czymy z modlitw±,
przemawia wreszcie jasno¶ci± stopniowego odkrywania Bo¿ej chwa³y...
Zadajê sobie pytanie: Co to znaczy z ods³oniêt± twarz± wpatrywaæ siê w jasno¶æ Pañsk±? Wszak pisze dalej Pawe³: My wszyscy z ods³oniêt± twarz± wpatrujemy siê w jasno¶æ Pañsk±....albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa., ale i jest mo¿liwa taka sytuacja: ... którzy id± na zatracenie, dla niewiernych, których umys³y za¶lepi³ bóg tego ¶wiata, aby nie ol¶ni³ ich blask Ewangelii chwa³y Chrystusa, który jest obrazem Boga.
Wracam wiêc do swojego pytania. Mo¿e znowu chodzi o mi³o¶æ, o zaufanie, o postawê gotowo¶ci pe³nienia woli Bo¿ej, o stawanie w prawdzie o sobie samym? (Je¶li wiêc przyniesiesz dar swój przed o³tarz i tam wspomnisz ¿e brat twój ma co¶ przeciw tobie, zostaw tam dar swój przed o³tarzem, a najpierw id¼ i pojednaj siê z bratem swoim. Potem przyjd¼ i dar swój ofiaruj). Byæ cz³owiekiem z ods³oniêt± twarz±, bez maski, bez przyciemnianych okularów, daæ siê ol¶niæ blaskiem chwa³y Chrystusa.
Zrodzi³o siê we mnie pytanie: Jak osi±gn±æ czysto¶æ serca? Ale mo¿e odpowied¼ jest w³a¶nie dzisiaj u ¶w Paw³a: za spraw± Ducha Pañskiego, coraz bardziej ja¶niej±c, upodabniamy siê do Jego obrazu.
J Nie g³osimy bowiem siebie samych, lecz Chrystusa Jezusa jako Pana, a nas - jako s³ugi wasze przez Jezusa. Albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa.
Moja uwaga zatrzymala sie na slowach "nie glosimy siebie samych"....
Gloszenie siebie samego odcina mie Bozych korzeni.
Nie dozwol Panie, by tak sie kiedys stalo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum