Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - SOBOTA 15 CZERWCA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 14 Czerwiec 2013, 21:37   CZYTANIA - SOBOTA 15 CZERWCA 2013

15 CZERWCA 2013

Sobota

Wspomnienie b³. Jolanty, zakonnicy

(2 Kor 5,14-21)
Mi³o¶æ Chrystusa przynagla nas, pomnych na to, ¿e skoro jeden umar³ za wszystkich, to wszyscy pomarli. A w³a¶nie za wszystkich umar³ Chrystus po to, aby ci, co ¿yj±, ju¿ nie ¿yli dla siebie, lecz dla Tego, który za nich umar³ i zmartwychwsta³. Tak wiêc i my odt±d ju¿ nikogo nie znamy wed³ug cia³a; a je¶li nawet wed³ug cia³a poznali¶my Chrystusa, to ju¿ wiêcej nie znamy Go w ten sposób. Je¿eli wiêc kto¶ pozostaje w Chrystusie, jest nowym stworzeniem. To, co dawne, minê³o, a oto wszystko sta³o siê nowe. Wszystko za¶ to pochodzi od Boga, który pojedna³ nas z sob± przez Chrystusa i zleci³ nam pos³ugê jednania. Albowiem w Chrystusie Bóg jedna³ ze sob± ¶wiat, nie poczytuj±c ludziom ich grzechów, nam za¶ przekazuj±c s³owo jednania. Tak wiêc w imieniu Chrystusa spe³niamy pos³annictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnieñ. W imiê Chrystusa prosimy: pojednajcie siê z Bogiem. On to dla nas grzechem uczyni³ Tego, który nie zna³ grzechu, aby¶my siê stali w Nim sprawiedliwo¶ci± Bo¿±.

(Ps 103,1-4.8-9.11-12)
REFREN: Pan jest ³askawy, pe³en mi³osierdzia.

B³ogos³aw, duszo moja, Pana,
i wszystko, co jest we mnie, ¶wiête imiê Jego.
B³ogos³aw, duszo moja, Pana
i nie zapominaj o wszystkich Jego dobrodziejstwach.

On odpuszcza wszystkie twoje winy
i leczy wszystkie choroby.
On twoje ¿ycie ratuje od zguby,
obdarza ciê ³ask± i zmi³owaniem.

Mi³osierny jest Pan i ³askawy,
nieskory do gniewu i bardzo cierpliwy.
Nie zapamiêtuje siê w sporze,
nie p³onie gniewem na wieki.

Bo jak wysoko niebo wznosi siê nad ziemi±,
tak wielka jest ³aska Pana dla Jego czcicieli.
Jak odleg³y jest wschód od zachodu,
tak daleko odsun±³ nasze winy.

(Ps 119,36a.29b)
Nak³oñ me serce do Twoich napomnieñ, obdarz mnie ³ask± Twojego Prawa.

(Mt 5,33-37)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: S³yszeli¶cie, ¿e powiedziano przodkom: "Nie bêdziesz fa³szywie przysiêga³, lecz dotrzymasz Panu swej przysiêgi". A Ja wam powiadam: Wcale nie przysiêgajcie, ani na niebo, bo jest tronem Bo¿ym; ani na ziemiê, bo jest podnó¿kiem stóp Jego; ani na Jerozolimê, bo jest miastem wielkiego Króla. Ani na swoj± g³owê nie przysiêgaj, bo nie mo¿esz nawet jednego w³osa uczyniæ bia³ym albo czarnym. Niech wasza mowa bêdzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Z³ego pochodzi

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130615.htm

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 15 Czerwiec 2013, 09:49   

Szczerosc i uczciwosc nie biora sie stad, ze stosujemy przekonywujace zapewnienia. Rzecz ma sie odwrotnie - twierdzenia i zapewnienia sa wiarygodne z racji naszej uczciwosci, a wtedy wystarcza proste: „tak, tak, nie, nie” i nie potrzeba zadnych dodatkowych upewnien.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 15 Czerwiec 2013, 09:51   

Widze tutaj wyrazna aluzje do poswiecenia zycia (konsekracji) , w milosci do Tego ktory nas umilowal az po smierc i jeszcze dalej, bo po Zmartwychwstanie. Oddanie sie Jemu nie jest drog± umierania i smierci, ale droga poprzez smierc i umieranie do Nowego Zycia, az „staniemy sie w Nim sprawiedliwoscia Boza”, czyli SWIETOSCIA BOZA, albo po prostu – az staniemy sie SWIECI , jak On jest Swiety.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 15 Czerwiec 2013, 12:17   

Jesus zleci³ nam pos³ugê jedania i pojednania ze Sob± i z innymi lud¼mi. Tylko poprzez to pojednanie mo¿emy ¿yæ w sprawiedliwo¶ci

B³ogos³aw, duszo moja, Pana,
i wszystko, co jest we mnie, ¶wiête imiê Jego.
B³ogos³aw, duszo moja, Pana
i nie zapominaj o wszystkich Jego dobrodziejstwach.

On odpuszcza wszystkie twoje winy
i leczy wszystkie choroby.
On twoje ¿ycie ratuje od zguby,
obdarza ciê ³ask± i zmi³owaniem.

Niech wasza mowa bêdzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Z³ego pochodzi

JurekS

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 15 Czerwiec 2013, 22:37   

Zwykle Alina zaprasza³a, ale tym razem ja pozwolê sobie zaprosiæ na niedzielne Lectio divina do Domu Wschodniego http://domwschodni.pl/lec...edziela-zwykla/

dbb

WysÅ‚any: 15 Czerwiec 2013, 22:58   

Trudno mi jakos przyjmowac listy,apostolskie przeslania,tak jak np. dzisiejszy..."On to dla nas grzechem uczynil Tego,ktory nie znal grzechu"
Wole Jezusowe.zrpzumiale bo proste,jak..."nie przysiegaj","niech wasza mowa bedzie:tak, tak;nie, nie"
Idac sladami zalecen Jezusowych,latwo dojsc do konkluzji...zyj w duchu prawdy,badz uczciwy we wzajemnych stosunkach. Nie wazne czy ci uwierza,wazna jest dobra mysl i czyste sumienie....ktorym to nas Bog osadza. Sumienie to nieskorumpowany sedzia i nie baczy na przysiegi.

dbb

WysÅ‚any: 15 Czerwiec 2013, 23:07   

Pozno, bo pozno ale zagladne do WSJ. Zaproszenie trudno zlekcewazyc.
Wszystkim w DOMu, za ktorych modlilam sie podczas adoracji Najswietszego Sakramentu,zycze spokojnej nocy.

Alina

WysÅ‚any: 16 Czerwiec 2013, 00:52   

Dziêki Jurek! Ja jako¶ dzisiaj jestem mocno opó¼niona ze wszystkim . Pomy¶la³am sobie zreszt±, ¿e wszyscy chyba ju¿ wiedz± o niedzielnym spotkaniu w Domu Wschodnim.

Nie zd±¿y³am dzisiaj napisaæ komentarzy, wiêc dodam teraz swoje "trzy grosze".
Bardzo lubiê ¶w. Paw³a. Mo¿e czê¶ciowo dlatego, ¿e po wys³uchaniu wyk³adów ks. Przemka na temat Listu do Rzymian, a wcze¶niej Dziejów Apostolskich- znacznie lepiej go rozumiem.
Ostatnie zdanie z sobotniego czytania wydaje siê trochê trudne. My¶lê jednak, ¿e chodzi o to i¿ Jezus wzi±³ na Siebie ca³y ludzki grzech i umieraj±c na krzy¿u w pewnym sensie go zniszczy³. Otworzy³ nam tym samym drogê do tego, aby staæ siê nowym stworzeniem takim jakim w Bo¿ym zamy¶le mieli¶my byæ. To nowe stworzenie zaczyna istnieæ w nas przez ³±czno¶æ z Nim. Od momentu ¶mierci i Zmartwychwstania Jezusa /a wiêc zniszczenia prowadz±cego do ¶mierci ludzkiego grzechu/ - mamy otwart± drogê do stawania siê w Nim /przez jednoczenie siê z Nim/ sprawiedliwo¶ci± Bo¿±, a wiêc po prostu Mi³o¶ci±.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu