(Ef 2,19-22)
Nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga - zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus. W Nim zespalana cała budowla rośnie na świętą w Panu świątynię, w Nim i wy także wznosicie się we wspólnym budowaniu, by stanowić mieszkanie Boga przez Ducha.
(Ps 117,1-2)
REFREN: Idźcie i głoście światu Ewangelię
lub Alleluja
Chwalcie Pana, wszystkie narody,
wysławiajcie Go, wszystkie ludy,
bo potężna nad nami Jego łaska,
a wierność Pana trwa na wieki.
(J 20,29)
Uwierzyłeś Tomaszu, bo Mnie ujrzałeś. Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
(J 20,24-29)
Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. Inni więc uczniowie mówili do niego: Widzieliśmy Pana! Ale on rzekł do nich: Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę. A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz /domu/ i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: Pokój wam! Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż /ją/ do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym. Tomasz Mu odpowiedział: Pan mój i Bóg mój! Powiedział mu Jezus: Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
„Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli”. O jakich to ludzi chodzi? Czy nie o tych ktorzy buduja na doswiadczeniu duchowym innych ludzi, na tradycji Kosciola i na sluchaniu Ducha ktory poucza przez natchnienia i przez rozne wydarzenia zyciowe?
Kiedy najbardziej czuje wspolnote ze swietymi? Z ktorymi? Kiedy czuje sie domownikiem Boga? Gdzie?
Kiedy czuje najbardziej, ze wspolnie z innymi tworzymy w Panu swiatynie lub mieszkanie Boga?
Jakoś przy dzisiejszych czytaniach poczułam ( w kontekście gości jacy mają przyjść) ,że jesteśmy budowlą z cegieł i jeśli cegła obok mnie jest pęknięta, czy pokruszona to ja tym bardziej muszę dbać o moc muru , by nie padł, by nie powstała dziura-taka myśląca cegła, co potrafi zmobilizować siły i dźwigać za dwóch.
Dario czy mówisz o trudnych chwilach przy komputerze ;)
św Izydor ale ten z Sewilli jest patronem informatyków, a na jego pomyśle systematyzacji haseł w jakiś sposób opierali się twórcy google.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum