Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - Sobota 13 LIPCA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 12 Lipiec 2013, 21:13   CZYTANIA - Sobota 13 LIPCA 2013

Sobota 13 LIPCA 2013

Wspomnienie ¶wiêtych pustelników Andrzeja ¦wierada i Benedykta

(Rdz 49,29-33.50,15-26)
Jakub da³ swoim synom taki rozkaz: Gdy ja zostanê przy³±czony do moich przodków, pochowajcie mnie przy moich praojcach w pieczarze, która jest na polu Efrona Chetyty, w pieczarze, która jest na polu Makpela w pobli¿u Mamre w kraju Kanaan, któr± kupi³ Abraham wraz z tym polem od Efrona Chetyty jako tytu³ w³asno¶ci grobu. Tam pochowano Abrahama i Sarê, jego ¿onê, tam pochowano Izaaka i jego ¿onê Rebekê; tam pochowa³em Leê. Pole to wraz z pieczar± zosta³o kupione od Chetytów. Gdy Jakub wyda³ te polecenia swoim synom, z³o¿y³ swe nogi na ³o¿u, wyzion±³ ducha i zosta³ przy³±czony do swoich przodków. Bracia Józefa zdaj±c sobie sprawê z tego, ¿e ojciec ich nie ¿yje, my¶leli: Na pewno Józef bêdzie nas teraz prze¶ladowa³ i odp³aci nam za wszystkie krzywdy, które mu wyrz±dzili¶my! Tote¿ kazali powiedzieæ Józefowi: Ojciec twój da³ przed ¶mierci± takie polecenie: Powiedzcie Józefowi tak: Racz przebaczyæ braciom twym wykroczenie i winê ich, wyrz±dzili ci bowiem krzywdê. Teraz przeto daruj ³askawie winê nam, którzy czcimy Boga twojego ojca! Józef rozp³aka³ siê, gdy mu to powtórzono. Wtedy bracia ju¿ sami poszli do Józefa i upad³szy przez nim rzekli: Jeste¶my twoimi niewolnikami. Lecz Józef powiedzia³ do nich: Nie bójcie siê. Czy¿ ja jestem na miejscu Boga? Wy niegdy¶ knuli¶cie z³o przeciwko mnie, Bóg jednak zamierzy³ to jako dobro, ¿eby sprawiæ to, co jest dzisiaj, ¿e prze¿y³ wielki naród. Teraz wiêc nie bójcie siê: bêdê ¿ywi³ was i dzieci wasze. I tak ich pociesza³, przemawiaj±c do nich serdecznie. Józef mieszka³ w Egipcie wraz z rodzin± swego ojca. Do¿y³ on stu dziesiêciu lat i doczeka³ siê prawnuków z Efraima. Równie¿ dzieci Makira, syna Manassesa, urodzi³y siê na kolanach Józefa. Wreszcie Józef rzek³ do swych braci: Gdy ja umrê, Bóg oka¿e wam sw± ³askê i wyprowadzi was z tej ziemi do kraju, który poprzysi±g³ daæ Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi. Po czym zobowi±za³ synów Izraela przysiêg±, ¿e spe³ni± takie polecenie: Gdy Bóg oka¿e wam tê wielk± swoj± ³askawo¶æ, zabierzcie st±d moje ko¶ci. Po czym Józef umar³, maj±c sto dziesiêæ lat. Zabalsamowano go i z³o¿ono go do trumny w Egipcie.

(Ps 105,1-4.6-7)
REFREN: O¿yje serce szukaj±cych Boga

S³awcie Pana, wzywajcie Jego imienia,
g³o¶cie Jego dzie³a w¶ród narodów.
¦piewajcie i grajcie Mu psalmy,
rozs³awiajcie wszystkie Jego cuda.

Szczyæcie siê Jego ¶wiêtym imieniem,
niech siê weseli serce szukaj±cych Pana.
Rozwa¿ajcie o Panu i Jego potêdze,
zawsze szukajcie Jego oblicza.

Potomkowie Abrahama, s³udzy Jego,
synowie Jakuba, Jego wybrañcy.
On, Pan, jest naszym Bogiem,
Jego wyroki obejmuj± ¶wiat ca³y.

(1 P 4,14)
B³ogos³awieni [jeste¶cie], je¿eli z³orzecz± wam z powodu imienia Chrystusa, albowiem Duch Bo¿y na was spoczywa.

(Mt 10,24-33)
Jezus powiedzia³ do swoich aposto³ów: Uczeñ nie przewy¿sza nauczyciela ani s³uga swego pana. Wystarczy, je¶li uczeñ bêdzie jak jego nauczyciel, a s³uga jak pan jego. Je¶li pana domu przezwali Belzebubem, o ile¿ bardziej jego domowników tak nazw±. Wiêc siê ich nie bójcie! Nie ma bowiem nic zakrytego, co by nie mia³o byæ wyjawione, ani nic tajemnego, o czym by siê nie miano dowiedzieæ. Co mówiê wam w ciemno¶ci, powtarzajcie na ¶wietle, a co s³yszycie na ucho, rozg³aszajcie na dachach! Nie bójcie siê tych, którzy zabijaj± cia³o, lecz duszy zabiæ nie mog±. Bójcie siê raczej Tego, który duszê i cia³o mo¿e zatraciæ w piekle. Czy¿ nie sprzedaj± dwóch wróbli za asa? A przecie¿ ¿aden z nich bez woli Ojca waszego nie spadnie na ziemiê. U was za¶ nawet w³osy na g³owie wszystkie s± policzone. Dlatego nie bójcie siê: jeste¶cie wa¿niejsi ni¿ wiele wróbli. Do ka¿dego wiêc, który siê przyzna do Mnie przed lud¼mi, przyznam siê i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie. Lecz kto siê Mnie zaprze przed lud¼mi, tego zaprê siê i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie.
................................
www.mateusz.pl/czytania

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 08:48   

Jakie to wa¿ne i nie- obojêtne, gdzie cz³owiek bêdzie pochowany. Józef nie chcia³ pozostaæ w Egipcie, a Jakub chcia³ do³±czyæ do swoich przodków. W Tropiu odpust-tam( kilka kilometrów od Nowego Sacza) jest sanktuarium Andrzeja ¦wierada.Bóg daje takie wsparcie! Nie bójmy siê.

JurekS

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 09:03   

Dzisiejsza Ewangelia jest dobr± okazj±, abym przyjrza³ siê swoim lêkom. Nie tylko tym, o których mówi Jezus, a które pochodz± od z³a, które do¶wiadczam od drugiego cz³owieka ³±cznie z utrat± ¿ycia. Ale i tym lêkom egzystencjalnym. Bo chodzi o lêk przed tym co zabija moje cia³o, moj± fizyczno¶æ. Warto je nazwaæ i odpowiedzieæ sobie, dlaczego siê lêkam. Chrystus mówi: Nie bójcie siê tych, którzy zabijaj± cia³o, lecz duszy zabiæ nie mog±. Bójcie siê raczej Tego, który duszê i cia³o mo¿e zatraciæ w piekle Co to dla mnie oznacza? ¯e mam ¿yæ w perspektywie ¿ycia wiecznego. Tego ¿ycia nieprzemijaj±cego, ¿ycia z Chrystusem. I mo¿e miar± mojego lêku jest to jak bardzo i jak autentycznie przyznajê siê do Chrystusa tu na ziemi. A wiêc im wiêcej jest we mnie tego ¿ycia z Chrystusem tym mniej jest lêku.

ZoRo

WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 10:23   

jakie to wazne i powinno byc na codzien, zawsze oczywiste, co napisales Jurku:

...Co to dla mnie oznacza? ¯e mam ¿yæ w perspektywie ¿ycia wiecznego. Tego ¿ycia nieprzemijaj±cego, ¿ycia z Chrystusem..."

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 10:35   

"B³ogos³awieni [jeste¶cie], je¿eli z³orzecz± wam z powodu imienia Chrystusa, albowiem Duch Bo¿y na was spoczywa."

"Nie bójcie siê tych, którzy zabijaj± cia³o, lecz duszy zabiæ nie mog±." To jest wielka laska nie bac sie zabicia ciala w imie uratowania duszy. Chce sie o nia modlic.

ZoRo

WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 11:08   

Takze Abuna na ten temat swoim wierszem...:

Ju¿ czas

jaki¶ g³ód
jakie¶ zdrowie nie zdrowe
jaki¶ moralny wrzód
jakie¶ nieszczê¶cie nowe
jaka¶ droga co nie po drodze
jakie¶ oczekiwanie pêkniête w po³owie
jakie¶ niebu odjêcie wiarygodno¶ci nieba

ju¿ siê zjawili biali anio³owie
a Magdalena mimo wszystko p³acze jeszcze
ju¿ bierze j± Jezus za rêce
i cicho aby siê nie przestraszy³a szepcze
obud¼ siê ju¿ czas na zmartwychwstanie

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 15:37   

Dzieki Zosiu. Bog zaplac. Wszelkiego dobra

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 22:19   

Potomkowie Jakuba mieli swiadomosc wybrania i przymierza z Bogiem . Mowiac o smierci pamietali o Bozej obietnicy Ziemi Obiecanej - szczescia ktore przekracza granice smierci i polega na kontemplowaniu „oblicza Pana”, czyli wiecznej zazylosci z Nim.
Niech siê weseli serce szukaj±cych Pana.
Rozwa¿ajcie o Panu i Jego potêdze,
zawsze szukajcie Jego oblicza.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 13 Lipiec 2013, 22:21   

Jestesmy ludem ktory szuka oblicza Pana. Jest to polaczone z przesladowaniami i pomowieniami, ale prawda zwyciezy, a prawda jest Bog . On nad wszystkim panuje , nad najmniejszym ptakiem i nawet kazdy wlos na ludzkiej glowie jest przez Niego widziany. Najwiekszym zlem jest szatan i czlowiek powinien miec to na uwadze w swojej zyciowej wedrowce, gdyz czycha on nieustannie nad tym aby pograzyc czlowieka w piekle. Nieustannie trzeba „przyznawac sie przed ludzmi” do Chrystusa.

Dorota Halasa
Dorota H

WysÅ‚any: 14 Lipiec 2013, 06:24   

Pomowienia pochodza od ludzi, a prawda od Boga.

dbb

WysÅ‚any: 14 Lipiec 2013, 13:15   

Przyznawanie sie przed ludzmi do Chrystusa, czesto jest dla mnie klopotliwe. Nie posiadlam jeszcze dostatecznej umiejetnosci w tej sprawie. Albo z bezsilnosci jestem zbyt agresywna, albo tez,by nie zrazic swoja nachalnoscia,zbyt delikatna.
Czlowiek chyba cale zycie dojrzewa w wierze do wiary. Mam nadzieje, ze kiedys w koncu zdam egzamin dojrzalosci z tego.....i zdaze przed spotkaniem z wiecznoscia.

JurekS

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 14 Lipiec 2013, 15:12   

Podoba mi siê :)
Zd±¿yæ przed spotkaniem z wieczno¶ci±.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu