Wysłany: 6 PaĽdziernik 2013, 09:51 Milosierdzie Boga a cierpienie sprawiedliwych
Wielki, gleboko poruszajacy problem : czy milosierdzie Boze dla grzesznikow moze byc okupowane cierpieniami sprawiedliwych? Czy jest ono milosierdziem, skoro jest niesprawiedliwoscia ?
„Dok±d¿e, Panie, wzywaæ Ciê bêdê, a Ty nie wys³uchujesz? Wo³aæ bêdê ku Tobie: Krzywda (mi siê dzieje)! - a Ty nie pomagasz?” ? Czemu ka¿esz mi patrzeæ na nieprawo¶æ i na z³o spogl±dasz bezczynnie?
Jest to wolanie ktore sie powtarza przez wieki, wolanie czlowieka rozczarowanego nierychliwoscia sprawiedliwosci Bozej, tym bardziej, ze ten czlowiek wierzy iz Bog jest Milosierny. A moze to z powodu milosierdzia nie ma sprawiedliwosci ? Pojawia sie pytanie : czy milosierdzie dla grzesznikow musi byc okupione cierpieniem sprawiedliwych?
Najpierw trzeba powiedziec , ze nie ma ludzi bezgrzesznych, ze wszyscy jestesmy grzesznikami, ale nie jest to danie odpowiedzi, bo wynikaloby z tego, ze jednakowo sa traktowani zarowno krzywdziciele jak i ich ofiary i nie tylko o milosierdziu nie moglibysmy w tym wypadku mowic, ale nawet o sprawiedliwosci.
A zatem co mozna odpowiedziec na to wolanie o Boza interwencje, o ratunek dla cierpiacych przesladowania? Zdaje sie , ze tlumaczeniem jest jednak milosierdzie, ale milosierdzie ofiar przesladowan i ludzi cierpiacych. Jest to pojsciem w glab przykazania milosci, tak daleko w jego glab, ze az po granice Bozego Milosierdzia. Wowczas czlowiek spotyka sie z Bogiem twarza w twarz, wowcza rodzi sie przez Krzyz Chrystusa do nowego , zmartwychwstalego zycia. Wowczas jest z Bogiem zlaczony i na wieki pozostaje z Bogiem w wiecznej Komunii, ktora jest Pelnia Zycia, czyli poszukiwanym przez kazdego czlowieka szczesciem. Dokonuje sie to przejscie dzieki Duchowi Swietemu ktory w nas dziala i sprawdzaja sie wowczas slowa :„Oto zginie ten, co jest ducha nieprawego, a sprawiedliwy ¿yæ bêdzie dziêki swej wierno¶ci.”oraz „Dobrego depozytu strze¿ z pomoc± Ducha ¦wiêtego, który w nas mieszka.”
Odk±d mi³osierdzie dla nas wszystkich zosta³o okupione cierpieniem Jedynego Sprawiedliwego zrozumieli¶my co¶ zupe³nie nowego z Bo¿ego zamys³u naprawy cz³owieczeñstwa i zbawienia ¶wiata. Gdyby¶my dodatkowo potrafili poj±æ dysproporcje pomiêdzy obecnymi cierpieniami, a tym co Pan przygotowa³ dla tych, którzy Go mi³uj± ,prawdopodobnie sami chcieliby¶my uczestniczyæ w zbawczym dziele Chrystusa, chcieliby¶my cierpieæ za tych , którzy nie pojmuj± jak wiele trac± przez uparte trwanie w grzechu i czynienie niesprawiedliwo¶ci.
Przypomina mi siê przypowie¶æ o znalezionej Perle. Je¶li kto¶ znalaz³ j± naprawdê nie szuka ju¿ na ziemi sprawiedliwo¶ci na swoj± ludzka miarê, nie rozczarowuje siê Bogiem, który wydaje siê byæ g³uchy i nieczu³y na ludzkie cierpienie, ale zaczyna wpatrywaæ siê w krzy¿ tak jak ¶w. Pawe³ i pragnie z³±czyæ siê ,we wszystkim, tak¿e w cierpieniu z z Tym, Który jest Jedyn± Mi³o¶ci± i Sprawiedliwo¶ci±.
Oto co o niedzielnych czytaniach powiedzial podczas Mszy Swietej "Niedziela z Janem Pawlem II" nuncjusz aspostolski w Japonii arcybiskup Joseph Chennoth, ktory towarzyszyl polskiemu papiezowi w jego dwoch podrozach do Indii w 1986 i 1999 roku. Arcybiskup Chennoth uczyl naszego papieza jezyka malajam, jednego z jezykow Indii, ktorym posluguja sie chrzescijanie w tym kraju nalezacy do najstarszych chrzescijan na swiecie
„Wiara jest ³ask± Bo¿±. Dziêki ³asce wiary i udzielonej nam za jej po¶rednictwem mocy Bo¿ej jeste¶my jako ludzie zdolni do rzeczy z pozoru niemo¿liwych”, „Jeste¶my stale zad³u¿eni w stosunku do Pana Boga, bo nie mo¿emy sp³aciæ Mu ³ask, którymi nas obdarza”powiedzia³ arcybiskup Chennoth w nawi±zaniu do niedzielnej Ewangelii (£k 17,5-10). „W pierwszym czytaniu Bóg mówi nam o cierpliwo¶ci i wierze, któr± musimy siê odznaczaæ w znoszeniu cierpieñ i przeciwno¶ci w ¿yciu (Ha 1,2-3;2,2-4), a w drugim ¦wiêty Pawe³ nawo³uje, ¿eby¶my siê nie wstydzili ¶wiadectwa naszego Boga” (2 Tm 1,6-8.13-14) ”Wszystkie to o czym mówi± dzisiejsze czytania wype³ni³o siê w ¿yciu b³ogos³awionego Jana Paw³a II. Czujemy wielk± rado¶æ z powodu planowanej na 27 kwietnia kanonizacji tego papie¿a. Do dzi¶ pamiêtamy wypowiedziane przez niego na pocz±tku pontyfikatu w 1978 roku s³owa: Nie bójcie siê. Otwórzcie drzwi Chrystusowi.” Chcia³bym tutaj dodaæ aby¶my nie bali siê radowaæ, aby¶my wziêli ¿ycie w swoje rêce i cieszyli siê rado¶ci±, któr± daje nam Bóg. Nie bójmy siê wierzyæ i mieæ nadziejê. Jan Pawe³ II by³ cz³owiekiem wielkiej wiary i odwagi. By³ oddany g³oszeniu Ewangelii ludziom na ca³ym ¶wiecie. Mia³em okazjê widzieæ gorliwo¶æ, z któr± g³osi³ Ewangeliê ludziom w Indiach. Chcia³bym aby¶my w tym roku wiary wzoruj±c siê na Janie Pawle II pog³êbili swoj± wiarê w ten sposób, aby¶my mogli staæ siê ¶wiadomymi g³osicielami nauki Chrystusa. Rok Wiary jest okazj± aby¶my poczuli, ¿e mo¿emy siê odwdziêczyæ za udzielony nam sakrament Chrztu ¦wiêtego. G³o¶my nasz± wiarê i radujmy siê ze skarbu, który mamy w sercach. Na¶ladujmy Jana Paw³a II, Matkê Teres± albo jakiego¶ ¶wiêtego i przekazujmy naukê Bo¿± innym-zapelowa³ arcybiskup Chennoth.
W³±czy³ mi siê ¶wiatowy komentarz: "Wszystko ³adnie piêknie, ale mówicie tak bo nie macie innego wyj¶cia. Nawet ³adn± teoriê do tego dorobili¶cie, ale to i tak s³owa, s³owa, s³owa, a cz³owiek sam siê ze swoim cierpieniem zmaga i znik±d sprawiedliwo¶ci"
Czêsto to s³yszymy. I co by¶cie wtedy powiedzieli? UWAGA, trochê podpuszczam :)
Nie bardzo wiem jak sie ma "swiatowy komentarz" do tego co napisala na przyklad Alina. Jesli "swiatowy komentarz" by to przeczytal i tak powiedzial jak powiedzial, to bym to skomentowal : slowa, slowa, slowa , bo pewnie tak musi.
To niesamowite. My¶l±c wczoraj o komentarzach ojca i Aliny i w tym kontek¶cie o swoim "¶wiatowym komentarzu" my¶l moja pobieg³a do Jonasza. A nie zna³em jeszcze dzisiejszych czytañ, szczególnie pierwszego. Tu jest rozwi±zanie mojej "prowokacji" :)
Cierpienie to nie tylko g³ód, wojna, niebezpieczeñstwo. Cierpienie wystêpuje w ¿yciu ka¿dego cz³owieka . Je¶li mówimy o ¿yciu nie mo¿na nie mówiæ o cierpieniu.
Chrze¶cijañstwo zawiera g³êbiê i tajemnicê . Do tego zrozumienia nieustannie siê dorasta na miarê w³asnych pragnieñ i otrzymywanej ³aski.
Jasne jest, ¿e cierpi±cemu niczego siê nie t³umaczy. Z cierpi±cym trzeba byæ i pomóc na tyle na ile jest to mo¿liwe.
Nie z ka¿dym te¿ warto rozmawiaæ. Do rozmowy trzeba otwarto¶ci i pragnienia zrozumienia ze strony rozmówcy. Jezus tez nie z ka¿dym rozmawia³. Kiedy¶ powiedzia³ nawet bardzo ostro o tym , aby nie rzucaæ pere³ przed ¶winie.
Ci, którzy wypowiadaj± "¶wiatowe komentarze" najczê¶ciej nie poszukuj± prawdziwej odpowiedzi . Zawsze mo¿na powiedzieæ, ¿e cierpienie jest skutkiem grzechu i z³a, ¿e jest te¿ tajemnic±.Lepiej zreszt± powiedzieæ, ¿e samemu siê nie rozumie ni¿ pos³ugiwaæ siê g³adkimi , zas³yszanymi gdzie¶ sloganami, które nie pochodz± z do¶wiadczonego cierpieniem serca. W tym egoistycznym ¶wiecie cierpienie jest jednak te¿ jakim¶ ratunkiem dla cz³owieka , bo rodzi niespotykan± w innych warunkach solidarno¶æ i mi³o¶æ.
Do zrozumienia sensu cierpienia dochodzi siê jednak latami / lub te¿ nie/, czêsto samemu cierpi±c i nie ma co liczyæ zbytnio na ³atwe zrozumienie czegokolwiek przez tzw. "¶wiatowe komentarze"
Alina jak zawsze powala mnie swoj± przenikliwo¶ci±. Mogê powiedzieæ: Alino, przejrza³a¶ mnie :) Zreszt± nie chodzi³o mi o to, czy kto¶ siê da z³apaæ czy nie, czy odkryje co autor mia³ na my¶li czy te¿ nie. Tak naprawdê bardzo bliskie s± mi komentarze i ojca i Aliny. A poniewa¿ znacie mnie ju¿ z bezpo¶rednio¶ci to zamie¶ci³em ten "¶wiatowy komentarz" bo czêsto z takimi siê spotykam. I rzeczywi¶cie sam odnajdujê takie miejsce w rozmowie kiedy trzeba powiedzieæ: "¿aden znak nie bêdzie mu dany oprócz znaku proroka Jonasza"
Ale tak jak napisa³a Basia: "To nie takie proste"
W sobote mialam okazje uslyszec taki "¶wiatowy komentarz"
Moze lepiej nie przytaczac go doslownie. Straszna pustka.
Chociaz na zewnatrz wszystko sie "zgadza", jest pewnosc siebie i jest rowniez zyczliwosc.
Prosze Was o modlitwe w intencji tej osoby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum