Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania - ŚRODA - 30PAŹDZIERNIKA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 29 PaÄ˝dziernik 2013, 20:18   Czytania - ŚRODA - 30PAŹDZIERNIKA 2013

Środa, 30 PAŹDZIERNIKA 2013

(Rz 8,26-30)
Duch przychodzi z pomocą naszej słabości. Gdy bowiem nie umiemy się modlić tak, jak trzeba, sam Duch przyczynia się za nami w błaganiach, których nie można wyrazić słowami. Ten zaś, który przenika serca, zna zamiar Ducha, [wie], że przyczynia się za świętymi zgodnie z wolą Bożą. Wiemy też, że Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra, z tymi, którzy są powołani według [Jego] zamiaru. Albowiem tych, których od wieków poznał, tych też przeznaczył na to, by się stali na wzór obrazu Jego Syna, aby On był pierworodnym między wielu braćmi. Tych zaś, których przeznaczył, tych też powołał, a których powołał - tych też usprawiedliwił, a których usprawiedliwił - tych też obdarzył chwałą.

(Ps 13,4-6)
REFREN: Ja zaufałem Twemu miłosierdziu

Spojrzyj i wysłuchaj mnie, Panie, mój Boże.
Oświeć moje oczy, bym nie zasnął w śmierci,
by wróg mój nie mówił: „Ja go zwyciężyłem”,
by się nie cieszyli moi przeciwnicy, że się zachwiałem.

Ja zaś zaufałem Twemu miłosierdziu,
niech się moje serce cieszy z Twojej pomocy.
Będę śpiewał Panu,
który obdarzył mnie dobrem.

(2 Tes 2,14)
Bóg wezwał nas przez Ewangelię, abyśmy dostąpili chwały naszego Pana Jezusa Chrystusa.

(Łk 13,22-30)
Jezus nauczając, szedł przez miasta i wsie i odbywał swą podróż do Jerozolimy. Raz ktoś Go zapytał: Panie, czy tylko nieliczni będą zbawieni? On rzekł do nich: Usiłujcie wejść przez ciasne drzwi; gdyż wielu, powiadam wam, będzie chciało wejść, a nie będą mogli. Skoro Pan domu wstanie i drzwi zamknie, wówczas stojąc na dworze, zaczniecie kołatać do drzwi i wołać: Panie, otwórz nam! lecz On wam odpowie: Nie wiem, skąd jesteście. Wtedy zaczniecie mówić: Przecież jadaliśmy i piliśmy z Tobą, i na ulicach naszych nauczałeś. Lecz On rzecze: Powiadam wam, nie wiem, skąd jesteście. Odstąpcie ode Mnie wszyscy opuszczający się niesprawiedliwości! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych. Przyjdą ze wschodu i zachodu, z północy i południa i siądą za stołem w królestwie Bożym. Tak oto są ostatni, którzy będą pierwszymi, i są pierwsi, którzy będą ostatnimi.
................................
www.mateusz.pl/czytania

BHeilala

Miejscowosc: Helsinki
Wysłany: 29 PaÄ˝dziernik 2013, 20:40   prosba o modlitwe

Bardzo prosze o modlitwe jutro za osobe ktora byla wczoraj na badaniu a jutro idzie do lekarza.
Boje sie ze moze to byc powazna sprawa.Lepiej czasami nie byc lekarzem.Jedno co moglismy z mezem zrobic to zalatwic bardzo szybko badania i wizyte w klinice.
Jutro jesli sam nie zadzwoni pojdziemy do niego wieczorem po pracy.O trudnych sprawach
jeszcze trudniej mowic przez telefon.Pocieszycielko strapionych modl sie za nami.
Bernadeta

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 29 PaÄ˝dziernik 2013, 21:53   

„Usiłujcie wejść przez ciasne drzwi”to wezwanie do ascezy mysli, uczuc i dzialan. To wybor zycia refleksyjnego, starajacego sie o dobro, czyniac wybory w oparciu o jasne kryteria wiary, dalekie od „atrakcji” zycia hedonistycznego.

Zyciowa kleska czeka tego kto lekcewazy poznanie Pana, zadawalajac sie tylko powierzchowna Jego znajomoscia, zajety innymi sprawami. Czeka go wielkie rozczarowanie jesli gardzi droga swietosci (sprawiedliwosci).

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 30 PaÄ˝dziernik 2013, 03:33   

(Rz 8,26-30)
Duch przychodzi z pomocą naszej słabości. Gdy bowiem nie umiemy się modlić tak, jak trzeba, sam Duch przyczynia się za nami w błaganiach, których nie można wyrazić słowami. Ten zaś, który przenika serca, zna zamiar Ducha, [wie], że przyczynia się za świętymi zgodnie z wolą Bożą. Wiemy też, że Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra...
..............
To własnie znaczy - Doch Święty POCIESZYCIEL!
Sa to dla mnie jedne z najwazniejszych słów sw.Pawla, najczesciej przeze mnie przywolywane...

Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra...
...wiem...bo i ja Ciebie calym sercem kocham, moj Boze...Wiem, KOMU zaufałam...

AnnaC

Miejscowosc: Warszawa, Jerozolima
Wysłany: 30 PaÄ˝dziernik 2013, 06:40   

"Jadalismy i piliśmy z Tobą" - i słuchalismy Ciebie. Przystepowalismy do Sakramentów, słuchalismy Ciebie, ale czy SŁYSZELISMY i WYPEŁNIALISMY Twoje Słowo? Czy przejdę przez "ciasne drzwi"? Obym nie usłyszała: "Nie wiem, skąd jesteście".

Alina

Wysłany: 30 PaÄ˝dziernik 2013, 10:05   

Odstąpcie ode Mnie wszyscy dopuszczający się niesprawiedliwości!

SPRAWIEDLIWOŚĆ- wydaje się być więc najważniejszym kryterium w/g którego będziemy osądzani .To ona właśnie ma nam umożliwić wejście ciasną drogą zbawienia.
Jedynym Sprawiedliwym był jednak Jezus. Od Jego przyjścia wiemy, że sprawiedliwość jest po prostu MIŁOŚCIĄ. Nie ten więc będzie zbawiony, który poznał Pana, który spełniał wszelkie pobożne praktyki,ani nawet nie ten , który starał się przestrzegać dekalogu i wydawało mu się, że on sam jest już sprawiedliwy. Zbawiony będzie ten , który miał w sobie Miłość, ten , który nauczył się kochać.

Mnie też porusza zawsze zdanie św. Pawła: wiemy też, że Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra...
W książce " Rozmowy z Ojcami" Jana Kasjana można przeczytać, że na świecie są tylko trzy kategorie rzeczy. Są te:rzeczy dobre, złe i obojętne. Dobra jest cnota, zły jest grzech, a wszystko inne jest obojętne. Wszelkie więc nasze nieszczęścia, choroby, trudy i cierpienia są obojętne. One dopiero stają się dla nas dobre lub złe, a zależności od tego co z nimi zrobimy , jak je przeżyjemy, czy postaramy się przeżywać je z tym Duchem , Który współdziała we wszystkim dla naszego dobra.

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 30 PaÄ˝dziernik 2013, 12:28   

Jan Paweł ll w ,,o sensie cierpienia,,napisał,ze cierpienie ,w tym choroby,smierc sa brakiem dobra-szczescia,zdrowia,zycia a wiec-sa zlem same w sobie..jednak przyjete i zlaczone z cierpieniem Chrystusa sa zrodlem dobra dla innych

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 30 PaÄ˝dziernik 2013, 15:44   

Duch przychodzi z pomocą naszej słabości.
Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra...

Dzis akurat Tajemnice Chwalebne. Chrystus zmartwychwstal. Wszystko zrobil, zeby uwierzyli, ze to On. Ci, ktorzy Go kochali ale pouciekali ze strachu, kiedy umieral.
Na wszelki wypadek zostawil im jeszcze Matke Swoja, zeby wytrwali i nie posneli przed przyjeciem Ducha Swietego. Swiatla i Mocy, ktore mialy ich dalej prowadzic.

Prowadz Duchu Swiety.

Odpowiedz do tematu