(Mdr 7,22-8,1)
Jest bowiem w M±dro¶ci duch rozumny, ¶wiêty, jedyny, wieloraki, subtelny, r±czy, przenikliwy, nieskalany, jasny, niecierpiêtliwy, mi³uj±cy dobro, bystry, niepowstrzymany, dobroczynny, ludzki, trwa³y, niezawodny, beztroski, wszechmog±cy i wszystkowidz±cy, przenikaj±cy wszelkie duchy rozumne, czyste i najsubtelniejsze. M±dro¶æ bowiem jest ruchliwsza od wszelkiego ruchu i przez wszystko przechodzi, i przenika dziêki swej czysto¶ci. Jest bowiem tchnieniem mocy Bo¿ej i przeczystym wyp³ywem chwa³y Wszechmocnego, dlatego nic ska¿onego do niej nie przylgnie. Jest odblaskiem wieczystej ¶wiat³o¶ci, zwierciad³em bez skazy dzia³ania Boga, obrazem Jego dobroci. Jedna jest, a wszystko mo¿e, pozostaj±c sob±, wszystko odnawia, a przez pokolenia zstêpuj±c w dusze ¶wiête, wzbudza przyjació³ Bo¿ych i proroków. Bóg bowiem mi³uje tylko tego, kto przebywa z M±dro¶ci±. Bo ona piêkniejsza ni¿ s³oñce i wszelki gwiazdozbiór. Porównana ze ¶wiat³o¶ci± - uzyska pierwszeñstwo, po tamtej bowiem nastaje noc, a M±dro¶ci z³o nie przemo¿e. Siêga potê¿nie od krañca do krañca i w³ada wszystkim z dobroci±.
(Ps 119,89-91.130.135.175)
REFREN: S³owo Twe, Panie, niezmienne na wieki
Twoje s³owo, Panie, jest wieczne,
niezmienne jak niebiosa.
Twoja wierno¶æ przez pokolenia,
umocni³e¶ ziemiê, by trwa³a.
Wszystko trwa do dzisiaj wed³ug Twoich wyroków,
bo wszelkie rzeczy Ci s³u¿±.
Poznanie Twoich s³ów o¶wieca
i naucza niedo¶wiadczonych.
Oka¿ Twemu s³udze ¶wiat³o swego oblicza
i naucz mnie Twoich ustaw.
Niech ¿yje moja dusza i niech Ciebie chwali,
niech mnie wspieraj± Twoje wyroki.
(£k 21,36)
Czuwajcie i módlcie siê w ka¿dym czasie, aby¶cie mogli stan±æ przed Synem Cz³owieczym.
(£k 17,20-25)
Jezus zapytany przez faryzeuszów, kiedy przyjdzie królestwo Bo¿e, odpowiedzia³ im: Królestwo Bo¿e nie przyjdzie dostrzegalnie; i nie powiedz±: "Oto tu jest" albo: "tam". Oto bowiem królestwo Bo¿e po¶ród was jest. Do uczniów za¶ rzek³: Przyjdzie czas, kiedy zapragniecie ujrzeæ choæby jeden z dni Syna Cz³owieczego, a nie zobaczycie. Powiedz± wam: Oto tam lub: Oto tu. Nie chod¼cie tam i nie biegnijcie za nimi. Bo jak b³yskawica, gdy zab³y¶nie, ¶wieci od jednego krañca widnokrêgu a¿ do drugiego, tak bêdzie z Synem Cz³owieczym w dniu Jego. Wpierw jednak musi wiele wycierpieæ i byæ odrzuconym przez to pokolenie.
....................................
www.mateusz.pl/czytania
Wierzê w Królestwo Bo¿e po¶ród nas. Wierzê, ¿e jest ono wszêdzie tam gdzie jest dobroæ, cierpliwo¶æ, serdeczno¶æ, wzajemna troska o siebie, gdzie jest mi³o¶æ. Wierzê, ¿e rodzi siê ono wtedy, gdy cz³owiek posiadaj±cy w sobie Bo¿ego Ducha wychodzi ku drugiemu pokonuj±c swój egoizm i pychê, gdy przestaje walczyæ o siebie i zaczyna wreszcie dawaæ siebie innym...
Wczoraj wieczorem uczestniczy³am w uroczysto¶ciach pogrzebowych Taty ks. Przemka. Ca³a ta uroczysto¶æ by³a jednym wielkim ¶wiadectwem wiary. Ile¿ by³o w niej ¦wiat³a, Nadziei, Bo¿ej Obecno¶ci.Na pocz±tku dominowa³ smutek, który jednak nie by³ rozpacz±, a w miarê trwania liturgii przeradza³ siê on coraz bardziej w nadziejê i rado¶æ zmartwychwstania.
Czu³o siê naprawdê jakby to Królestwo Bo¿e by³o ju¿ po¶ród nas.
Tak , sadze ze tak wlasnie wyglada manifestowanie sie Bozego Krolestwa jak to opisala Alina i bylo doswiadczeniem uczestnikow liturgii pogrzebowej ojca ks Przemka.
Krolestwo Boze przychodzi inaczej anizeli my sobie to wyobrazamy. Ono jest posrod nas i ono sie w pelni ujawni w „Dniu Syna Czlowieczego”. Nalezy unikac sensacyjnych wolan, ze "Oto tu jest" albo: "tam", gdyz stroni ono od sensacji a zwiazane jest raczej z prostota dnia codziennego i normalnych codziennych miedzyludzkich relacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum