Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania - PONIEDZIAŁEK - 2GRUDNIA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 1 Grudzień 2013, 21:08   Czytania - PONIEDZIAŁEK - 2GRUDNIA 2013

Poniedziałek, 2 GRUDNIA 2013

(Iz 2,1-5)
Widzenie Izajasza, syna Amosa, dotyczące Judy i Jerozolimy: Stanie się na końcu czasów, że góra świątyni Pańskiej stanie mocno na wierzchu gór i wystrzeli ponad pagórki. Wszystkie narody do niej popłyną, mnogie ludy pójdą i rzekną: Chodźcie, wstąpmy na Górę Pańską do świątyni Boga Jakubowego! Niech nas nauczy dróg swoich, byśmy kroczyli Jego ścieżkami. Bo Prawo wyjdzie z Syjonu i słowo Pańskie - z Jeruzalem. On będzie rozjemcą pomiędzy ludami i wyda wyroki dla licznych narodów. Wtedy swe miecze przekują na lemiesze, a swoje włócznie na sierpy. Naród przeciw narodowi nie podniesie miecza, nie będą się więcej zaprawiać do wojny. Chodźcie, domu Jakuba, postępujmy w światłości Pańskiej!

lub

(Iz 4,2-6)
W owym dniu Odrośl Pana stanie się ozdobą i chwałą, a owoc ziemi przepychem i krasą dla ocalałych z Izraela. I będzie tak: Ten, kto pozostał żywy na Syjonie, i który się ostał w Jeruzalem, każdy będzie nazwany świętym i wpisany do księgi życia w Jeruzalem. Gdy Pan obmyje brud Córy Syjońskiej i krew rozlaną oczyści wewnątrz Jeruzalem tchnieniem sądu i tchnieniem pożogi, wtedy Pan przyjdzie spocząć na całej przestrzeni góry Syjonu i na tych, którzy się tam zgromadzą, we dnie jako obłok z dymu, w nocy jako olśniewający płomień ognia. Albowiem nad wszystkim Chwała Pana będzie osłoną i namiotem, by za dnia dać cień przed skwarem, ucieczkę zaś i schronienie przed nawałnicą i ulewą.

(Ps 122,1-2.4-9)
REFREN: Idźmy z radością na spotkanie Pana

Ucieszyłem się, gdy mi powiedziano:
„Pójdziemy do domu Pana”.
Już stoją nasze stopy
w twoich bramach, Jeruzalem.

Tam wstępują pokolenia Pańskie,
aby zgodnie z prawem Izraela wielbić imię Pana.
Tam ustawiono trony sędziowskie,
trony domu Dawida.

Proście o pokój dla Jeruzalem:
Niech żyją w pokoju, którzy cię miłują.
Niech pokój panuje w twych murach,
a pomyślność w twoich pałacach.

Ze względu na braci moich i przyjaciół
będę wołał: „Pokój z tobą”.
Ze względu na dom Pana, Boga naszego,
modlę się o dobro dla ciebie.

(Ps 80,4)
Panie, Boże nasz, przyjdź, aby nas uwolnić, okaż swoje oblicze, a będziemy zbawieni.

(Mt 8,5-11)
Gdy Jezus wszedł do Kafarnaum, zwrócił się do Niego setnik i prosił Go, mówiąc: Panie, sługa mój leży w domu sparaliżowany i bardzo cierpi. Rzekł mu Jezus: Przyjdę i uzdrowię go. Lecz setnik odpowiedział: Panie, nie jestem godzien, abyś wszedł pod dach mój, ale powiedz tylko słowo, a mój sługa odzyska zdrowie. Bo i ja, choć podlegam władzy, mam pod sobą żołnierzy. Mówię temu: Idź! - a idzie; drugiemu: Chodź tu! - a przychodzi; a słudze: Zrób to! - a robi. Gdy Jezus to usłyszał, zdziwił się i rzekł do tych, którzy szli za Nim: Zaprawdę powiadam wam: U nikogo w Izraelu nie znalazłem tak wielkiej wiary. Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim.
...........................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 02:12   

Setnik uwierzyl w nauke Chrystusa, bo pokochal swojego sluge, ktorego mogl przeciez sprzedac, zostawic samemu sobie, czy wymienic. Setnik, czlowiek z natury zajmujacy sie wyzyskiem ludzi poznal milosc blizniego. Przemowila do niego i postanowil pojsc za nauka Chrystusa, zawierzyl Mu sie. To wlasnie moge zrobic jako czlowiek wierzacy: zawierzyc sie calkowicie Chrystusowi na dobre i na zle, szczegolnie teraz w czasie Adwentu

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 06:57   

W pierwszej chwili pomyslalam, ze Jezus z gory wiedzial, co Mu odpowowie setnik, na slowa: "Przyjdę i uzdrowię go", ale na odpowiedz stnika
znajdujemy zdanie: "Gdy Jezus to usłyszał, zdziwił się i rzekł do tych, którzy szli za Nim: "Zaprawdę powiadam wam: U nikogo w Izraelu nie znalazłem tak wielkiej wiary" "...Jezusa zadziwila wiara setnika...Chyba nie wiedzial o niej wczesniej...Jezus dziwi sie, Jezus placze, Jezus cierpi naprawde...Jezus naprawde czuje jak człowiek, jak ja...Przychodź i do mnie, jakze niegodnej, proszę Cie, Jezu kochany. Dziekuję Ci za wszystkie Twe błogoslawienstwa, za uzdrawianie mego ciala i duszy, za wszystkie spelnione prosby...

Alina

Wysłany: 2 Grudzień 2013, 10:06   

Dzisiaj popatrzyłam na Jezusa jako na Tego, Który nieustannie szuka w człowieku wiary. Szuka tych, którzy pociągnięci przez Ojca mają serca czyste, wolne, wypełnione miłością. Takie serce bezbłędnie rozpoznaje Jego, Źródło Miłości, Bożego Syna.

JurekS

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 10:42   

Oczywiście zadziwia nas wiara setnika. Ale zobaczyłem w tej scenie, że trzeba być prawdziwym facetem (jak i kobietą), żeby prawdziwie wierzyć i przyjąć naukę Chrystusa. Setnik odwołuje się do swojego życia. Na pewno jest zdecydowanym, energicznym człowiekiem wszak musi zarządzać setką żołnierzy i nie może być miejsca na jakieś rozmemłanie kiedy wydaje rozkaz. Ale patrząc na jego zachowanie względem sługi jest też człowiekiem uczciwym i sprawiedliwym, a w relacji do Chrystusa pełen pokory, ale kogoś kto wie przed kim staje. Więc trzeba chyba i nam ogarnąć się w tym naszym życiu. Dobrze zarządzać czasem, być zorganizowanym, dobrze wypełniać swoje obowiązki tam gdzie nas życie postawiło. Nawet jeżeli będą one niewielkie ze względu na nasze ograniczenia, na które nie mamy wpływu. Jakby to było dobrze "zadziwić" Jezusa

Odpowiedz do tematu