(Iz 41,13-20)
Ja, twój Bóg, uj±³em ciê za prawicê mówi±c ci: Nie lêkaj siê, przychodzê ci z pomoc±. Nie bój siê, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja ciê wspomagam - wyrocznia Pana odkupicielem twoim - ¦wiêty Izraela. Oto Ja przemieniam ciê w m³ockarskie sanie, nowe, o podwójnym rzêdzie zêbów: ty zm³ócisz i wykruszysz góry, zmienisz pagórki w drobn± sieczkê; ty je przewiejesz, a wicher je porwie i tr±ba powietrzna rozmiecie. Ty natomiast rozradujesz siê w Panu, chlubiæ siê bêdziesz w ¦wiêtym Izraela. Nêdzni i biedni szukaj± wody, i nie ma! Ich jêzyk wysech³ ju¿ z pragnienia. Ja, Pan, wys³ucham ich, nie opuszczê ich Ja, Bóg Izraela. Ka¿ê wytrysn±æ strumieniom na nagich wzgórzach i ¼ród³om wód po¶rodku nizin. Zamieniê pustyniê na pojezierze, a wyschniêt± ziemiê na wodotryski. Na pustyni zasadzê cedry, akacje, mirty i oliwki; rozkrzewiê na pustkowiu cyprysy, wi±zy i bukszpan obok siebie. A¿eby widzieli i poznali, rozwa¿yli i pojêli wszyscy, ¿e rêka Pañska to uczyni³a, ¿e ¦wiêty Izraela tego dokona³.
(Ps 145,1.9-13)
REFREN: Pan jest ³agodny i bardzo ³askawy
Bêdê Ciebie wielbi³, Bo¿e mój i Królu,
i s³awi³ Twoje imiê przez wszystkie wieki.
Pan jest dobry dla wszystkich,
a Jego mi³osierdzie nad wszystkim, co stworzy³.
Niech Ciê wielbi±, Panie, wszystkie Twoje dzie³a
i niech Ciê b³ogos³awi± Twoi ¶wiêci.
Niech mówi± o chwale Twojego królestwa
i niech g³osz± Twoj± potêgê.
Aby synom ludzkim oznajmiæ Twoj± potêgê
i wspania³o¶æ chwa³y Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.
(Iz 45,8)
Niebiosa, spu¶æcie sprawiedliwego jak rosê, niech jak deszcz sp³ynie z ob³oków, niech siê otworzy ziemia, i zrodzi Zbawiciela.
(Mt 11,11-15)
Jezus powiedzia³ do t³umów: Zaprawdê, powiadam wam: Miêdzy narodzonymi z niewiast nie powsta³ wiêkszy od Jana Chrzciciela. Lecz najmniejszy w królestwie niebieskim wiêkszy jest ni¿ on. A od czasu Jana Chrzciciela a¿ dot±d królestwo niebieskie doznaje gwa³tu i ludzie gwa³towni zdobywaj± je. Wszyscy bowiem Prorocy i Prawo prorokowali a¿ do Jana. A je¶li chcecie przyj±æ, to on jest Eliaszem, który ma przyj¶æ. Kto ma uszy, niechaj s³ucha!
...........................
www.mateusz.pl/czytania
Jaki piêkny, poruszaj±cy i pe³en nadziei jest Izajasz. Naprawdê trudno przej¶æ wobec niego obojêtnie. Królestwo Bo¿e jest jak Nowa Jako¶æ, Nowy ¦wiat, Nowy Cz³owiek... Jest ono czym¶ daleko wiêcej ni¿ móg³ wyobra¿aæ sobie ¶w. Jan, koñcz±cy okres Prawa i Proroków.
Królestwo Bo¿e jest £ask±, jest Nowym ¯yciem kie³kuj±cym niespodziewanie na pustyni ludzkiego serca. Ono wytryska jak strumieñ na nagim wzgórzu i ¼ród³o wód na nizinie. Tego Królestwa trzeba pragn±æ tak jak pragn±cy poszukuje wody, trzeba Go szukaæ z gorliwo¶ci±, determinacj± i zdecydowaniem gwa³townika, który jest w stanie wszystko oddaæ i wszystko temu jednemu po¶wiêciæ.
Panie krusz w nas nieustannie nasze stare serca, aby mog³o kie³kowaæ w nich Nowe, Twoje ¯ycie...
Pielêgnuj to Nowe w nas, otaczaj je Sam Swoj± trosk± i Swoim staraniem...
Kiedys zadawalam Przyjaciolom Boga pytanie:
- Dlaczego Panu Bogu zalezy, by GO chwalic, wielbic?...Proces poznawania, pokochania, odruchu wielbienia Pana, trwa...poprzez wsluchiwanie sie w Izajasza, w Psalmy...
Tyle bylo radosci, gdy w Elzbiecie poczal sie syn Jan!...A potem - taki straszny jego koniec...Smutny byl Jan...i chyba smutne mial zycie...Czy tez sie radowal w Panu?...¯al mi Jana...W wiecznosci bedzie czas na wyjasnianie wszelkich zawilosci losów...
"...Kto ma uszy, niechaj s³ucha!"...jeszcze czesto nie slysze...
....................
(Iz 41,13-20)
Ja, twój Bóg, uj±³em ciê za prawicê mówi±c ci: Nie lêkaj siê, przychodzê ci z pomoc±. Nie bój siê, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja ciê wspomagam - wyrocznia Pana odkupicielem twoim - ¦wiêty Izraela...
...............
Niech Ciê wielbi±, Panie, wszystkie Twoje dzie³a
i niech Ciê b³ogos³awi± Twoi ¶wiêci.
Niech mówi± o chwale Twojego królestwa
i niech g³osz± Twoj± potêgê.
Aby synom ludzkim oznajmiæ Twoj± potêgê
i wspania³o¶æ chwa³y Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie
Krolestwo Niebieskie nie stanowi wersji doskonalszej tych krolestw ktore juz znamy. „Najmniejszy w Krolestwie Niebieskim wiekszy jest niz „ najwiekszy „spomiedzy narodzonych z niewiast”, czyli Jan Chrzciciel. Krolestwo Niebieskie jest Bozym darem, ale nie znaczy to wcale, ze spada ono z nieba jak manna na biernie oczekujacych ludzi. To Krolestwo zdobywaja gwaltownicy, to znaczy ludzie ktorzy traktuja swoje powolanie chrzescijanskie w sposob radykalny. Nie nalezy zapominac jednak o tym, ze ma to byc radykalizm ewangeliczny, a wiec radykalizm milosci.
£atwo w tym radykalizmie ewangelicznym o to by to nasze ,,JA'' by³o priorytetem w dzia³aniu dla Boga..a sw. JAN OD KRZY¯A uczy ca³kowitego ogo³ocenia z JA na rzecz,,TY we mnie''..wtedy wiemy,ze owa MOC jest z Boga,nie z nas i na tym polega POKORA....£ASKI PE£NA CZYLI BOGA PE£NA..
Radykalizm prawdziwie ewangeliczny jest zawsze radykalizmem mi³o¶ci, a w mi³o¶ci "Ja" nie jest priorytetem.
Inn± spraw± jest to, na ile nasz radykalizm /o ile w ogóle nim ¿yjemy/- jest ewangeliczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum