Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 21GRUDNIA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 20 GrudzieÅ„ 2013, 20:49   Czytania - SOBOTA - 21GRUDNIA 2013

Sobota, 21 GRUDNIA 2013

(Pnp 2,8-14)
Cicho! Ukochany mój! Oto on! Oto nadchodzi! Biegnie przez góry, skacze po pagórkach. Umi³owany mój podobny do gazeli, do m³odego jelenia. Oto stoi za naszym murem, patrzy przez okno, zagl±da przez kraty. Mi³y mój odzywa siê i mówi do mnie: Powstañ, przyjació³ko ma, piêkna ma, i pójd¼! Bo oto minê³a ju¿ zima, deszcz usta³ i przeszed³. Na ziemi widaæ ju¿ kwiaty, nadszed³ czas przycinania winnic, i g³os synogarlicy ju¿ s³ychaæ w naszej krainie. Drzewo figowe wyda³o zawi±zki owoców i winne krzewy kwitn±ce ju¿ pachn±. Powstañ, przyjació³ko ma, piêkna ma, i pójd¼! Go³±bko ma, [ukryta] w zag³êbieniach ska³y, w szczelinach przepa¶ci, uka¿ mi sw± twarz, daj mi us³yszeæ swój g³os! Bo s³odki jest g³os twój i twarz pe³na wdziêku.

lub

(So 3,14-18a)
Wy¶piewuj, Córo Syjoñska! Podnie¶ radosny okrzyk, Izraelu! Ciesz siê i wesel z ca³ego serca, Córo Jeruzalem! Oddali³ Pan wyroki na ciebie, usun±³ twego nieprzyjaciela: król Izraela, Pan, jest po¶ród ciebie, nie bêdziesz ju¿ ba³a siê z³ego. Owego dnia powiedz± Jerozolimie: Nie bój siê, Syjonie! Niech nie s³abn± twe rêce! Pan, twój Bóg jest po¶ród ciebie, Mocarz - On zbawi, uniesie siê weselem nad tob±, odnowi sw± mi³o¶æ, wzniesie okrzyk rado¶ci, jak w dniu uroczystego ¶wiêta.

(Ps 33,2-3.11-12.20-21)
REFREN: Pie¶ñ now± Panu rado¶nie ¶piewajmy

S³awcie Pana na cytrze,
grajcie Mu na harfie o dziesiêciu strunach.
¦piewajcie Mu pie¶ñ now±,
pe³nym g³osem ¶piewajcie Mu wdziêcznie.

Zamiary Pana trwaj± na wieki,
zamys³y Jego serca przez pokolenia.
B³ogos³awiony lud, którego Pan jest Bogiem,
naród, który On wybra³ na dziedzictwo dla siebie.

Dusza nasza oczekuje Pana,
On jest nasz± pomoc± i tarcz±.
Raduje siê w Nim nasze serce,
ufamy Jego ¶wiêtemu imieniu.

Emmanuelu, nasz Królu i prawodawco, przyjd¼ nas zbawiæ, nasz Panie i Bo¿e.

(£k 1,39-45)
W tym czasie Maryja wybra³a siê i posz³a z po¶piechem w góry do pewnego miasta w [pokoleniu] Judy. Wesz³a do domu Zachariasza i pozdrowi³a El¿bietê. Gdy El¿bieta us³ysza³a pozdrowienie Maryi, poruszy³o siê dzieci±tko w jej ³onie, a Duch ¦wiêty nape³ni³ El¿bietê. Wyda³a ona okrzyk i powiedzia³a: B³ogos³awiona jeste¶ miêdzy niewiastami i b³ogos³awiony jest owoc Twojego ³ona. A sk±d¿e mi to, ¿e Matka mojego Pana przychodzi do mnie? Oto, skoro g³os Twego pozdrowienia zabrzmia³ w moich uszach, poruszy³o siê z rado¶ci dzieci±tko w moim ³onie. B³ogos³awiona jeste¶, która¶ uwierzy³a, ¿e spe³ni± siê s³owa powiedziane Ci od Pana.
...............................
www.mateusz.pl/czytania

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2013, 07:40   

Bardzo lubie rozwa¿aæ drug± tajemnicê radosn±-jest piêkne rozmy¶lanie na ten temat towarzysz±ce Matce Bo¿ej Trzykroæprzedziwnej, która go¶ci u mnie do niedzieli.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2013, 09:21   

Jakie sa te trzy "przedziwnosci" Basiu ?

Modlitw± „Zdrowas ( badz pozdrowiona) Mario”, pozdrawiamy Jej wybranie przez Boga, („Blogoslawiona jestes miedzy niewiastami i blogoslawiony jest owoc Twojego lona”), ale w gruncie rzeczy WYRAZAMY NIA WDZIECZNOSC za nawiedzenie naszego domu i za to, ze Jej pozdrowienie stalo sie przyczyna zstapienia na nas Ducha Swietego wraz z darem Jego radosci. Wyrazamy tez nasza wdziecznosc za Jej wiare ktora wspiera nasze zbawienie.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2013, 09:26   

Odnosnie Piesni nad piesniami :

Najlepsza jaka znam poetyka Zmartwychwstania i Pelni Zycia.

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2013, 13:41   

Dok³adnie-do Pie¶ni nad Pie¶niami d³uuugo dorasta³am, by zobaczyæ jej piêkno. A przedziwno¶c Bo¿ej Matki to bycie córk±, ( Boga Ojca), oblubienic± ( Ducha ¦wietego) i matk± ( Syna Bo¿ego)-¶cis³y zwi±zek z Trójc± ¦wiêt±.

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 21 GrudzieÅ„ 2013, 19:00   

Kochana Pie¶ñ nad Pie¶niami..czeka

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 23 GrudzieÅ„ 2013, 11:14   

"Dusza nasza oczekuje Pana,
On jest nasz± pomoc± i tarcz±.
Raduje siê w Nim nasze serce,
ufamy Jego ¶wiêtemu imieniu. "

WyÅ›wietl posty z ostatnich: