(Iz 40,1-5.9-11)
Pocieszcie, pocieszcie mój lud!
mówi wasz Bóg.
Przemawiajcie do serca Jeruzalem
i wo³ajcie do niego,
¿e czas jego s³u¿by siê skoñczy³,
¿e nieprawo¶æ jego odpokutowana,
bo odebra³o z rêki Pana karê w dwójnasób
za wszystkie swe grzechy,
G³os siê rozlega:
Drogê dla Pana przygotujcie na pustyni,
wyrównajcie na pustkowiu
go¶ciniec naszemu Bogu!
Niech siê podnios± wszystkie doliny,
a wszystkie góry i wzgórza obni¿±;
równin± niechaj siê stan± urwiska,
a strome zbocza nizin± g³adk±.
Wtedy siê chwa³a Pañska objawi,
razem j± wszelkie cia³o zobaczy,
bo usta Pañskie to powiedzia³y.
Wst±p¿e na wysok± górê,
zwiastunko dobrej nowiny w Syjonie!
Podnie¶ mocno twój g³os,
zwiastunko dobrej nowiny w Jeruzalem!
Podnie¶ g³os, nie bój siê!
Powiedz miastom judzkim:
Oto wasz Bóg!
Oto Pan Bóg przychodzi z moc±
i ramiê Jego dzier¿y w³adzê.
Oto Jego nagroda z Nim idzie
i przed Nim Jego zap³ata.
Podobnie jak pasterz pasie On sw± trzodê,
gromadzi j± swoim ramieniem,
jagniêta nosi na swej piersi,
owce karmi±ce prowadzi ³agodnie.
(Ps 85,9-14)
Oka¿ sw± ³askê i daj nam zbawienie
Bêdê s³ucha³ tego, co mówi Pan Bóg:
oto og³asza pokój ludowi i ¶wiêtym swoim.
Zaprawdê bliskie jest Jego zbawienie dla tych, którzy siê Go boj±,
i chwa³a zamieszka w naszej ziemi.
Spotkaj± siê ze sob± ³aska i wierno¶æ,
uca³uj± siê sprawiedliwo¶æ i pokój.
Wierno¶æ z ziemi wyro¶nie,
a sprawiedliwo¶æ spojrzy z nieba.
Pan sam obdarzy szczê¶ciem,
a nasza ziemia wyda swój owoc.
Przed Nim bêdzie kroczyæ sprawiedliwo¶æ,
a ¶ladami Jego kroków zbawienie.
(2 P 3,8-14)
Umi³owani, niech to jedno nie bêdzie dla was tajne, ¿e jeden dzieñ u Pana jest jak tysi±c lat, a tysi±c lat jak jeden dzieñ. Nie zwleka Pan z wype³nieniem obietnicy - bo niektórzy s± przekonani, ¿e Pan zwleka - ale On jest cierpliwy w stosunku do was. Nie chce bowiem niektórych zgubiæ, ale wszystkich doprowadziæ do nawrócenia. Jak z³odziej za¶ przyjdzie dzieñ Pañski, w którym niebo ze ¶wistem przeminie, gwiazdy siê w ogniu rozsypi±, a ziemia i dzie³a na niej zostan± znalezione. Skoro to wszystko w ten sposób ulegnie zag³adzie, to jakimi winni¶cie byæ wy w ¶wiêtym postêpowaniu i pobo¿no¶ci, gdy oczekujecie i staracie siê przy¶pieszyæ przyj¶cie dnia Bo¿ego, który sprawi, ¿e niebo zapalone pójdzie na zag³adê, a gwiazdy w ogniu siê rozsypi±. Oczekujemy jednak, wed³ug obietnicy, nowego nieba i nowej ziemi, w których bêdzie mieszka³a sprawiedliwo¶æ. Dlatego, umi³owani, oczekuj±c tego, starajcie siê, aby /On/ was zasta³ bez plamy i skazy - w pokoju,
(£k 3,4.6)
Przygotujcie drogê Panu, prostujcie ¶cie¿ki dla Niego; wszyscy ludzie ujrz± zbawienie Bo¿e.
(Mk 1,1-8)
Pocz±tek Ewangelii o Jezusie Chrystusie, Synu Bo¿ym. Jak jest napisane u proroka Izajasza: Oto Ja posy³am wys³añca mego przed Tob±; on przygotuje drogê Twoj±. G³os wo³aj±cego na pustyni: Przygotujcie drogê Panu, Jemu prostujcie ¶cie¿ki. Wyst±pi³ Jan Chrzciciel na pustyni i g³osi³ chrzest nawrócenia na odpuszczenie grzechów. Ci±gnê³a do niego ca³a judzka kraina oraz wszyscy mieszkañcy Jerozolimy i przyjmowali od niego chrzest w rzece Jordan, wyznaj±c /przy tym/ swe grzechy. Jan nosi³ odzienie z sier¶ci wielb³±dziej i pas skórzany oko³o bioder, a ¿ywi³ siê szarañcz± i miodem le¶nym. I tak g³osi³: Idzie za mn± mocniejszy ode mnie, a ja nie jestem godzien, aby siê schyliæ i rozwi±zaæ rzemyk u Jego sanda³ów. Ja chrzci³em was wod±, On za¶ chrzciæ was bêdzie Duchem ¦wiêtym.
...............................
www.mateusz.pl/czytania
Przyjscie Pana to oczekiwana szansa zbawienia dla nas. Odnow w nas Panie Twoja moc Ducha.
Pokoj Bozy jest niez³omny. „wszystko ulegnie zag³adzie (…) a gwiazdy w ogniu siê rozleca, pokoj Bozy jednak pozostanie. Pokoj ten posiadaja ludzie „bez plamy i skazy”. Panie , zmiluj siê nad nami.
Etapy zbawienia :
Pocieszajaca zapowiedz zbawienia
konieczno¶æ przygotowania drogi na pustkowiu
Niezawodne objawienie siê chwaly Bozej , a wraz z nia zbawienna zaplata dla Jego wiernych , która jest On Sam, Bog – Dobry Pasterz, nasz Opiekun Swiety i Wszechmocny.
Droga, któr± Ko¶ció³ pokonuje w okresie Adwentu jest jednocze¶nie drog±, któr± teraz musi pokonaæ moje serce. Nie wychodzê z ca³kowitej ciemno¶ci, moje serce do¶wiadczy³o ju¿ wiary i obecno¶ci Pana. Jednak teraz jest czas, aby zapragn±æ tej Obecno¶ci bardziej, aby bardziej oczy¶ciæ swoje serce, aby oczekiwaæ z dr¿eniem jak oblubienica z Pie¶ni nad Pie¶niami...Pan przyjdzie, oby nasze serca by³y gotowe na zjednoczenie z Nim...
Jagniêta nosi na swej piersi, owce karmi±ce prowadzi ³agodnie. Ile w tym znajomo¶ci ka¿dej owcy i indywidualnego traktowania. Ile zrozumienia, delikatno¶ci i czu³o¶ci.
Alinko, dobrze, ¿e jeste¶
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum