Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - WTOREK - 9GRUDNIA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 8 GrudzieÅ„ 2014, 16:05   Czytania - WTOREK - 9GRUDNIA 2014

Wtorek, 9 GRUDNIA 2014

(Iz 40,1-11)
Pocieszcie, pocieszcie mój lud! mówi wasz Bóg. Przemawiajcie do serca Jeruzalem i wo³ajcie do niego, ¿e czas jego s³u¿by siê skoñczy³, ¿e nieprawo¶æ jego odpokutowana, bo odebra³o z rêki Pana karê w dwójnasób za wszystkie swe grzechy, G³os siê rozlega: Drogê dla Pana przygotujcie na pustyni, wyrównajcie na pustkowiu go¶ciniec naszemu Bogu! Niech siê podnios± wszystkie doliny, a wszystkie góry i wzgórza obni¿±; równin± niechaj siê stan± urwiska, a strome zbocza nizin± g³adk±. Wtedy siê chwa³a Pañska objawi, razem j± wszelkie cia³o zobaczy, bo usta Pañskie to powiedzia³y. G³os siê odzywa: Wo³aj! - I rzek³em: Co mam wo³aæ? - Wszelkie cia³o to jakby trawa, a ca³y wdziêk jego jest niby kwiat polny. Trawa usycha, wiêdnie kwiat, gdy na nie wiatr Pana powieje. Prawdziwie, traw± jest naród. Trawa usycha, wiêdnie kwiat, lecz s³owo Boga naszego trwa na wieki. Wst±p¿e na wysok± górê, zwiastunko dobrej nowiny w Syjonie! Podnie¶ mocno twój g³os, zwiastunko dobrej nowiny w Jeruzalem! Podnie¶ g³os, nie bój siê! Powiedz miastom judzkim: Oto wasz Bóg! Oto Pan Bóg przychodzi z moc± i ramiê Jego dzier¿y w³adzê. Oto Jego nagroda z Nim idzie i przed Nim Jego zap³ata. Podobnie jak pasterz pasie On sw± trzodê, gromadzi j± swoim ramieniem, jagniêta nosi na swej piersi, owce karmi±ce prowadzi ³agodnie.

(Ps 96,1-3.10-13)
REFREN: Oto nasz Pan Bóg przyjdzie z wielk± moc±

¦piewajcie Panu pie¶ñ now±,
¶piewaj Panu ziemio ca³a.
¦piewajcie Panu, s³awcie Jego imiê,
ka¿dego dnia g³o¶cie Jego zbawienie.

G³o¶cie Jego chwa³ê w¶ród wszystkich narodów,
rozg³aszajcie cuda po¶ród wszystkich ludów.
G³o¶cie w¶ród ludów, ¿e Pan jest królem,
bêdzie sprawiedliwie s±dzi³ wszystkie ludy.

Niech siê raduj± niebiosa i ziemia weseli,
niech szumi morze i wszystko, co je nape³nia.
Niech siê ciesz± pola i wszystko, co na nich ro¶nie,
niech wszystkie drzewa w lasach wykrzykuj± z rado¶ci.

Przed obliczem Pana, który ju¿ siê zbli¿a,
który ju¿ siê zbli¿a, by s±dziæ ziemiê,
On bêdzie s±dzi³ ¶wiat sprawiedliwie,
a lud wed³ug swej prawdy.

Blisko jest dzieñ Pana, oto przyjdzie, aby nas zbawiæ.

(Mt 18,12-14)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Jak wam siê zdaje? Je¶li kto posiada sto owiec i zab³±ka siê jedna z nich: czy nie zostawi dziewiêædziesiêciu dziewiêciu na górach i nie pójdzie szukaæ tej, która siê zab³±ka³a? A je¶li mu siê uda j± odnale¼æ, zaprawdê, powiadam wam: cieszy siê ni± bardziej ni¿ dziewiêædziesiêciu dziewiêciu tymi, które siê nie zab³±ka³y. Tak te¿ nie jest wol± Ojca waszego, który jest w niebie, ¿eby zginê³o jedno z tych ma³ych.
...........................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 9 GrudzieÅ„ 2014, 02:43   

"Pocieszcie, pocieszcie mój lud! mówi wasz Bóg." Tymi slowami zaczyna sie Ksiega Pocieszenia Izraela proroka Izajasza. Jest ona rownoczesnie ksiega wyzwolenia, bo tylko wyzwolenie i wolnosc przynosza czlowiekowi radosc. Ksiega pocieszenia sklania nas do niesienia swiadectwa nadziei i pocieszenia sobie i innym. Zachecla do tego w ostatnia niedziele Papiez Franciszek, ktory powiedzial:

"Wiele sytuacji wymaga naszego ¶wiadectwa
pocieszenia. My¶lê o tych, którzy s± uciskani przez cierpienia,
niesprawiedliwo¶ci i nadu¿ycia w³adzy, o tych, którzy s± niewolnikami
pieni±dza, w³adzy, sukcesu, ¶wiatowo¶ci. Wszyscy jeste¶my powo³ani do
pocieszania naszych braci, ¶wiadcz±c, ¿e tylko Bóg mo¿e wyeliminowaæ przyczyny egzystencjalnych duchowych dramatów."

Tak sie zastanawiam, ktora z owiec jestem? Czy jedna z dziewiedziesieciu dziewieciu, czy ta jedna zblakana? Jak postrzega mnie Pan Bog? Jest tak latwo zbladzic i wyjsc ze stada nawet nie zauwazajac, ze sie odeszlo, ze sie jest na pustkowiu. I nagle jak czlowiek to dostrzeze to ogarnia go strach przed samotnoscia, przed opuszczeniem. Tylko Bog czeka na mnie zawsze z otwartymi rekami, zawsze gotowy przyjac mnie z powrotem, zawsze do mnie teskni, codziennie czeka na moje nawrocenie.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 9 GrudzieÅ„ 2014, 06:17   

Mysle , ze Bog sam czasem pozwala nam wyjsc ze stada.
Zebysmy wrocili do niego z radoscia?
Wtedy nie tylko czeka ale i szuka swoimi sposobami.
Bo "nie jest wol± Ojca waszego, który jest w niebie, ¿eby zginê³o jedno z tych ma³ych"

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 9 GrudzieÅ„ 2014, 08:27   

W stosunku do Boga ka¿de stworzenie jest ma³e

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 9 GrudzieÅ„ 2014, 20:03   

Po tym poznaje siê troske o ca³o¶æ, ze darzy siê piecza kazda jednostke.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 10 GrudzieÅ„ 2014, 10:54   

"Trawa usycha, wiêdnie kwiat, lecz s³owo Boga naszego trwa na wieki. " (Iz 40)

Niezmiennie.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu