(Ml 3,1-4.23-24)
Oto Ja wy¶lê anio³a mego, aby przygotowa³ drogê przede Mn±, a potem nagle przybêdzie do swej ¶wi±tyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anio³ Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastêpów. Ale kto przetrwa dzieñ Jego nadej¶cia i kto siê ostoi, gdy siê uka¿e? Albowiem On jest jak ogieñ z³otnika i jak ³ug farbiarzy. Usi±dzie wiêc, jakby mia³ przetapiaæ i oczyszczaæ srebro, i oczy¶ci synów Lewiego, i przecedzi ich jak z³oto i srebro, a wtedy bêd± sk³adaæ Panu ofiary sprawiedliwe. Wtedy bêdzie mi³a Panu ofiara Judy i Jeruzalem jak za dawnych dni i lat staro¿ytnych. Oto Ja po¶lê wam proroka Eliasza przed nadej¶ciem dnia Pañskiego, dnia wielkiego i strasznego. I sk³oni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszed³ i nie porazi³ ziemi [izraelskiej] przekleñstwem.
(Ps 25,4-5.8-10.14)
REFREN: Podnie¶cie g³owy, bo Zbawca nadchodzi
Daj mi poznaæ Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodziæ Twoimi ¶cie¿kami.
Prowad¼ mnie w prawdzie wed³ug Twych pouczeñ,
Bo¿e i Zbawco, w Tobie mam nadziejê.
Dobry jest Pan i prawy,
dlatego wskazuje drogê grzesznikom.
Pomaga pokornym czyniæ dobrze,
pokornych uczy dróg swoich.
Wszystkie ¶cie¿ki Pana s± pewne i pe³ne ³aski
dla strzeg±cych Jego praw i przymierza.
Bóg powierza swe zamiary tym, którzy siê Go boj±,
i objawia im swoje przymierze.
Królu narodów, kamieniu wêgielny Ko¶cio³a, przyjd¼ i zbaw cz³owieka, którego z mu³u utworzy³e¶
(£k 1,57-66)
Dla El¿biety za¶ nadszed³ czas rozwi±zania i urodzi³a syna. Gdy jej s±siedzi i krewni us³yszeli, ¿e Pan okaza³ tak wielkie mi³osierdzie nad ni±, cieszyli siê z ni± razem. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezaæ dzieciê, i chcieli mu daæ imiê ojca jego, Zachariasza. Jednak¿e matka jego odpowiedzia³a: Nie, lecz ma otrzymaæ imiê Jan. Odrzekli jej: Nie ma nikogo w twoim rodzie, kto by nosi³ to imiê. Pytali wiêc znakami jego ojca, jak by go chcia³ nazwaæ. On za¿±da³ tabliczki i napisa³: Jan bêdzie mu na imiê. I wszyscy siê dziwili. A natychmiast otworzy³y siê jego usta, jêzyk siê rozwi±za³ i mówi³ wielbi±c Boga. I pad³ strach na wszystkich ich s±siadów. W ca³ej górskiej krainie Judei rozpowiadano o tym wszystkim, co siê zdarzy³o. A wszyscy, którzy o tym s³yszeli, brali to sobie do serca i pytali: Kim¿e bêdzie to dzieciê? Bo istotnie rêka Pañska by³a z nim.
............................
www.mateusz.pl/czytania
Wasze dzieci nie s± waszymi dzieæmi,
S± synami i córkami ¯ycia, które pragnie istnieæ.
Rodz± siê dziêki wam, lecz nie z was,
I chocia¿ z wami przebywaj±, nie nale¿± do was.
Mo¿ecie obdarzyæ je wasz± mi³o¶ci±, lecz nie waszymi my¶lami.
Albowiem maj± swoje w³asne my¶li.
Mo¿ecie daæ schronienie cia³om ich, ale nie duszom.
Albowiem ich dusze zamieszkuj± dom jutra, do którego nie mo¿ecie wst±piæ nawet w snach.
Mo¿ecie usi³owaæ upodobniæ siê do nich, lecz nie starajcie siê, aby one sta³y siê do was podobne.
Albowiem mi³o¶æ nie cofa siê wstecz ani nie oci±ga siê, by pozostaæ w dniu wczorajszym.
Jeste¶cie ³ukami, z których wystrzelono wasze dzieci jak ¿ywe strza³y.
£ucznik dostrzega cel na drodze do nieskoñczono¶ci i napina was Sw± moc±, aby Jego strza³y pomknê³y szybko i daleko.
Niech napiêcie d³oni± £ucznika nape³ni was rado¶ci±;
Albowiem Ten, który kocha lec±c± strza³ê, nie mniej mi³uje nieruchomo¶æ ³uku.
(Khalil Gibran "Prorok")
Jestesmy dziecmi Bozymi i nasze dzieci nie naleza do nas, ale do Boga. Jestesmy tylko ich opiekunami tak jak Maria i Jozef. Jedyne co moge zrobic to zawierzyc swoje i inne dzieci, szczegolnie te cierpiace, Opatrznosci Bozej
Tradycja nakazywala aby dziecko otrzymalo imie jego ojca, Zachariasza. Zarówno matka jak i ojciec sprzeciwili siê jednak temu, w imie posluszenstawa Bogu. Wyraznie wyrazona wola posiada pierwszeñstwo nad wszelkimi tradycjami, gdyz wszystkie tradycje maja tylko wówczas sens, gdy sluza czlowiekowi w jego drodze do Boga. Potwierdzeniem s³uszno¶ci tej postawy by³ cud uleczenia Zachariasza od niemoty i radosc z tym zwiazana. Kresem naszej wêdrówki zyciowej jest RADOSC ZBAWIENIA.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum