Czwartek, 5 LUTEGO 2015
Wspomnienie św. Agaty, dziewicy i męczennicy
(Hbr 12,18-19.21-24)
Nie przystąpiliście bowiem do dotykalnego i płonącego ognia, do mgły, do ciemności i burzy ani też do grzmiących trąb i do takiego dźwięku słów, iż wszyscy, którzy go słyszeli, prosili, aby do nich nie mówił A tak straszne było to zjawisko, iż Mojżesz powiedział: Przerażony jestem i drżę. Wy natomiast przystąpiliście do góry Syjon, do miasta Boga żyjącego, Jeruzalem niebieskiego, do niezliczonej liczby aniołów, na uroczyste zebranie, do Kościoła pierworodnych, którzy są zapisani w niebiosach, do Boga, który sądzi wszystkich, do duchów sprawiedliwych, które już doszły do celu, do Pośrednika Nowego Testamentu - Jezusa, do pokropienia krwią, która przemawia mocniej niż [krew] Abla.
(Ps 48,2-4.9-11)
REFREN: W swojej świątyni łaskę okazałeś
Wielki jest Pan i godzien wielkiej chwały
w mieście naszego Boga.
Święta Jego góra, wspaniałe wzniesienie,
radością jest całej ziemi.
Góra Syjon, kres północy
Jest miastem wielkiego Króla.
Bóg w jego zamkach
okazał się twierdzą obronną.
Cośmy słyszeli, to zobaczyliśmy
w mieście Pana Zastępów,
w mieście naszego Boga.
Bóg je umacnia na wieki.
Rozważmy, Boże, Twoją łaskawość
we wnętrzu Twojej świątyni
Jak imię Twe, Boże, tak i chwała Twoja
Sięga po krańce ziemi.
Prawica Twoja pełna jest sprawiedliwości.
(Mk 1,15)
Bliskie jest królestwo Boże, nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię.
(Mk 6,7-13)
Jezus przywołał do siebie Dwunastu i zaczął rozsyłać ich po dwóch. Dał im też władzę nad duchami nieczystymi i przykazał im, żeby nic z sobą nie brali na drogę prócz laski: ani chleba, ani torby, ani pieniędzy w trzosie. Ale idźcie obuci w sandały i nie wdziewajcie dwóch sukien. I mówił do nich: Gdy do jakiego domu wejdziecie, zostańcie tam, aż stamtąd wyjdziecie. Jeśli w jakim miejscu was nie przyjmą i nie będą słuchać, wychodząc stamtąd strząśnijcie proch z nóg waszych na świadectwo dla nich. Oni więc wyszli i wzywali do nawrócenia. Wyrzucali też wiele złych duchów oraz wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali.
..........................
www.mateusz.pl/czytania
Jezus najpierw ”przywołał do siebie” apostolow, a potem „rozsyłał ich po dwoch”. Najpierw trzeba być z Chrystusem, a potem jest się wyslanym przez Niego. Falszywy apostol wychodzi sam od siebie, od tego co mu się podoba i na co ma ochote i wówczas nie buduje on Kosciola, ale zabiega o wlasna kariere.
Wspolnote Kosciola buduje się wtedy , gdy buduje się ja RAZEM, nie zaś gdy traktuje się ja jako działalnośc indywidualna. Zasada ta dotyczy nawet pustelnikow.
Chrystus nie tylko poucza apostolow, ale „daje im wladze”, czyli wyposaza ich duchowo do spełnienia misji. Rzeczy materialne maja charakter posiłkowy i znajda się one gdy zajdzie potrzeba, włącznie z mieszkaniem. Kto apostolow nie przyjmuje, staje w opozycji do ich zbawczego oredzia o nawróceniu i o Krolestwie Bozym, sam siebie pozbawiając laski Bozej.
Jezus daje czlowiekowi calkowita wolnosc. Chce go uwolnic od duchow nieczystych i wszelkich pokus. Chce go uczynic czlowiekiem wolnym, ale tylko za jego wlasna wola. Bog daje mi mozliwosc wyboru, czy wybieram Jego wolnosc i milosc, czy chce sie zadawalac atrapami szczescia. Jezeli wybieram Jego proponuje, abym zawierzyla sie Opatrznosci Bozej
Kolęda kojarzy mi się z dzisiejszym czytaniem. Często mieszkania zamykane są przed księdzem nawet obrzucani są obelgami, że zakłóca ich spokój a przecież w Osobie Kapłana Sam Chrystus Błogosławi nam.
Szczęść Boże.
Znaczy kompletne zerwanie jakiejkolwiek komunii. Nie chcecie nas, to nie chcemy was prosic i za wami biegac. Nie chcecie, to wasza sprawa i skutki tego spadna na was i tylko na was.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum