Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - I NIEDZIELA Wlk.Postu - 22LUTEGO 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 21 Luty 2015, 15:42   Czytania - I NIEDZIELA Wlk.Postu - 22LUTEGO 2015

I niedziela Wielkiego Postu, 22 LUTEGO 2015

(Rdz 9,8-15)
Tak rzek³ Bóg do Noego i do jego synów: Oto Ja zawieram przymierze z wami i z waszym potomstwem, które po was bêdzie; z wszelk± istot± ¿yw±, która jest z wami: z ptactwem, ze zwierzêtami domowymi i polnymi, jakie s± przy was, ze wszystkimi, które wysz³y z arki, z wszelkim zwierzêciem na ziemi. Zawieram z wami przymierze, tak i¿ nigdy ju¿ nie zostanie zg³adzona wodami potopu ¿adna istota ¿ywa i ju¿ nigdy nie bêdzie potopu niszcz±cego ziemiê. Po czym Bóg doda³: A to jest znak przymierza, które ja zawieram z wami i ka¿d± istot± ¿yw±, jaka jest z wami, na wieczne czasy: £uk mój k³adê na ob³oki, aby by³ znakiem przymierza miêdzy Mn± a ziemi±. A gdy rozci±gnê ob³oki nad ziemi± i gdy uka¿e siê ten ³uk na ob³okach, wtedy wspomnê na moje przymierze, które zawar³em z wami i z wszelk± istot± ¿yw±, z ka¿dym cz³owiekiem; i nie bêdzie ju¿ nigdy wód potopu na zniszczenie ¿adnego jestestwa.

(Ps 25,4-9)
REFREN: Drogi Twe, Panie, to ³aska i wierno¶æ

Daj mi poznaæ Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodziæ Twoimi ¶cie¿kami.
Prowad¼ mnie w prawdzie wed³ug Twych pouczeñ,
Bo¿e i Zbawco, w Tobie mam nadziejê.

Wspomnij na swe mi³osierdzie Panie,
na swoj± mi³o¶æ, która trwa na wieki.
Tylko o mnie pamiêtaj w swoim mi³osierdziu,
ze wzglêdu na dobroæ Tw±, Panie.

Dobry jest Pan i prawy,
dlatego wskazuje drogê grzesznikom.
Pomaga pokornym czyniæ dobrze,
uczy pokornych dróg swoich.

(1 P 3,18-22)
Chrystus raz umar³ za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadziæ; zabity wprawdzie na ciele, ale powo³any do ¿ycia Duchem. W nim poszed³ og³osiæ [zbawienie] nawet duchom zamkniêtym w wiêzieniu, niegdy¶ niepos³usznym, gdy za dni Noego cierpliwo¶æ Bo¿a oczekiwa³a, a budowana by³a arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zosta³o uratowanych przez wodê. Teraz równie¿ zgodnie z tym wzorem ratuje was ona we chrzcie nie przez obmycie brudu cielesnego, ale przez zwrócon± do Boga pro¶bê o dobre sumienie, dziêki zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. On jest po prawicy Bo¿ej, gdy¿ poszed³ do nieba, gdzie poddani Mu zostali Anio³owie i W³adze, i Moce..

(Mt 4,4b)
Nie samym chlebem ¿yje cz³owiek, lecz ka¿dym s³owem, które pochodzi z ust Bo¿ych.

(Mk 1,12-15)
Zaraz te¿ Duch wyprowadzi³ Go na pustyniê. Czterdzie¶ci dni przeby³ na pustyni, kuszony przez szatana. ¿y³ tam w¶ród zwierz±t, anio³owie za¶ us³ugiwali Mu. Gdy Jan zosta³ uwiêziony, Jezus przyszed³ do Galilei i g³osi³ Ewangeliê Bo¿±. Mówi³: Czas siê wype³ni³ i bliskie jest królestwo Bo¿e. nawracajcie siê i wierzcie w Ewangeliê.
............................
www.mateusz.pl/czytania

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 22 Luty 2015, 08:58   

Pustynia jest czasem walki duchowej z pokusa, jest proba wierno¶ci Bogu. Kuszony przez szatana cz³owiek wspierany jest przez wys³añców Bozych, anio³ów, aby mogl przejsæ szczesliwie przez tê probe. Nastepny etap po pustyni, to „Galilea”, aby tam „glosic Ewangelie Boza” , o tym, ze „czas siê wype³ni³ i bliskie jest Krolestwo Boze”. Kto da posluch temu oredziu i w nie uwierzy, stanie siê cz³onkiem tego Królestwa. Dla cz³owieka nie ma bardziej radosnej wiadomo¶ci, a urzeczywistnia siê ona w Kosciele Chrystusowym.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 22 Luty 2015, 09:05   

Bog nie sklada przyrzeczenia, ze odtad nie bêdzie ju¿ wybuchow wulkanow, huraganow i wiosennych powodzi na ziemi. Bog obiecuje uroczyscie, ze nie bêdzie karal cz³owieka zniszczeniem. W ten sposób odkrywa Bog swoje mi³osierne oblicze cz³owiekowi, a znak teczy na niebie ma nam przypominac te prawdê i ma nas przygotowac do przyjecia nowego znaku i zapocz±tkowania Nowego Przymierza, w Chrystusie, którego symbolem jest Krzyz. Nie tylko Bog nie zniszczy cz³owieka poddanego grzechowi, ale go Krzyzem Chrystusa zbawi od grzechu i ¶mierci. Krzyz to nie tylko ofiara zycia Chrystusa zlozona na nim, ale przede wszystkim chwala Zmartwychwstania i Wstapienia do Nieba. Tak jak ofiare poniosl Chrystus dla nas, tak samo dla nas jest równie¿ Jego tryumf Zmartwychwstania.

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 22 Luty 2015, 20:00   

Pamiêtaj o mnie w swoim mi³osierdziu ze wzglêdu na dobroæ Twoj± Panie

dbb

WysÅ‚any: 22 Luty 2015, 23:03   

Pragne, by ten czas postu,obfitowal w szczegolne spotkania z Bogiem,ktore pomoga mi, bo moja wola ma dobre chec, ale samej trudno mi przezwyciezac pokusy.
Chcialabym tak jak Jezus,spotkac Boga w tym darowanym dla nawrocenia nam czasie.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu