Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - WTOREK - 10MARCA 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 9 Marzec 2015, 15:46   Czytania - WTOREK - 10MARCA 2015

Wtorek, 10 MARCA 2015

(Dn 3,25.34-43)
Powstawszy Azariasz tak siê modli³, a otwar³szy swe usta, mówi³ w ¶rodku ognia: Nie opuszczaj nas na zawsze - przez wzgl±d na ¶wiête Twe imiê nie zrywaj Twego przymierza. Nie odwracaj od nas swego mi³osierdzia, przez wzgl±d na Twego przyjaciela, Abrahama, s³ugê Twego, Izaaka, i Twego ¶wiêtego - Izraela. Im to przyrzek³e¶ rozmno¿yæ potomstwo jak gwiazdy na niebie i jak piasek nad brzegiem morza. Panie, oto jeste¶my najmniejsi spo¶ród wszystkich narodów. Oto jeste¶my dzi¶ poni¿eni na ca³ej ziemi z powodu naszych grzechów. Nie ma obecnie w³adcy, proroka ani wodza, ani ca³opalenia, ani ofiar, ani darów pokarmowych, ani kadzielnych. Nie ma gdzie ofiarowaæ Tobie pierwocin i doznaæ Twego mi³osierdzia. Niech jednak dusza strapiona i duch uni¿ony znajd± u Ciebie upodobanie. Jak ca³opalenia z baranów i cielców, i z tysiêcy t³ustych owiec, tak niech bêdzie dzi¶ nasza ofiara przed Tob± i niech Ci siê podoba! Poniewa¿ ci, co pok³adaj± ufno¶æ w Tobie, nie mog± doznaæ wstydu. Teraz za¶ postêpujemy za Tob± z ca³ego serca, odczuwamy lêk przed Tob± i szukamy Twego oblicza. Nie zawstydzaj nas, lecz postêpuj z nami wed³ug swej ³agodno¶ci i wed³ug wielkiego swego mi³osierdzia. Wybaw nas przez swe cuda i uczyñ swe imiê s³awne, Panie!

(Ps 25,4-9)
REFREN: Pamiêtaj o nas, mi³osierny Panie

Daj mi poznaæ Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodziæ Twoimi ¶cie¿kami.
Prowad¼ mnie w prawdzie wed³ug Twych pouczeñ,
Bo¿e i Zbawco, w Tobie mam nadziejê.

Wspomnij na swoje mi³osierdzie, Panie,
na swoj± mi³o¶æ, która trwa od wieków.
Pamiêtaj o mnie w swoim mi³osierdziu,
ze wzglêdu na dobroæ Tw±, Panie.

Dobry jest Pan i ³askawy,
dlatego wskazuje drogê grzesznikom.
Pomaga pokornym czyniæ dobrze,
uczy pokornych dróg swoich.

(Jl 2,13)
Nawróæcie siê do Boga waszego! On bowiem jest ³askawy i mi³osierny.

(Mt 18,21-35)
Piotr zbli¿y³ siê do Jezusa i zapyta³: Panie, ile razy mam przebaczyæ, je¶li mój brat wykroczy przeciwko mnie? Czy a¿ siedem razy? Jezus mu odrzek³: Nie mówiê ci, ¿e a¿ siedem razy, lecz a¿ siedemdziesi±t siedem razy. Dlatego podobne jest królestwo niebieskie do króla, który chcia³ rozliczyæ siê ze swymi s³ugami. Gdy zacz±³ siê rozliczaæ, przyprowadzono mu jednego, który mu by³ winien dziesiêæ tysiêcy talentów. Poniewa¿ nie mia³ z czego ich oddaæ, pan kaza³ sprzedaæ go razem z ¿on±, dzieæmi i ca³ym jego mieniem, aby tak d³ug odzyskaæ. Wtedy s³uga upad³ przed nim i prosi³ go: Panie, miej cierpliwo¶æ nade mn±, a wszystko ci oddam. Pan ulitowa³ siê nad tym s³ug±, uwolni³ go i d³ug mu darowa³. Lecz gdy s³uga ów wyszed³, spotka³ jednego ze wspó³s³ug, który mu by³ winien sto denarów. Chwyci³ go i zacz±³ dusiæ, mówi±c: Oddaj, co¶ winien! Jego wspó³s³uga upad³ przed nim i prosi³ go: Miej cierpliwo¶æ nade mn±, a oddam tobie. On jednak nie chcia³, lecz poszed³ i wtr±ci³ go do wiêzienia, dopóki nie odda d³ugu. Wspó³s³udzy jego widz±c, co siê dzia³o, bardzo siê zasmucili. Poszli i opowiedzieli swemu panu wszystko, co zasz³o. Wtedy pan jego wezwa³ go przed siebie i rzek³ mu: S³ugo niegodziwy! Darowa³em ci ca³y ten d³ug, poniewa¿ mnie prosi³e¶. Czy¿ wiêc i ty nie powiniene¶ by³ ulitowaæ siê nad swoim wspó³s³ug±, jak ja ulitowa³em siê nad tob±? I uniesiony gniewem pan jego kaza³ wydaæ go katom, dopóki mu ca³ego d³ugu nie odda. Podobnie uczyni wam Ojciec mój niebieski, je¿eli ka¿dy z was nie przebaczy z serca swemu bratu.
...............................
www.mateusz.pl/czytania

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 9 Marzec 2015, 22:43   

Azariasz "modlil sie w posrodku ognia". Modlitwa jakby ze srodka piekla, tam gdzie nikt nie moze
pomoc czlowiekowi oprocz Boga. Jest to modlitwa o Jego Milosierdzie. Odpowiedzia na te modlitwe jest Zbawienie. Zbawienia sie jednak nie inkasuje prywatnie, ale chcac je przyjac, trzeba umiec je dawac innym.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 10 Marzec 2015, 02:14   

"Panie, oto jeste¶my najmniejsi spo¶ród wszystkich narodów. Oto jeste¶my dzi¶ poni¿eni na ca³ej ziemi z powodu naszych grzechów. Nie ma obecnie w³adcy, proroka ani wodza, ani ca³opalenia, ani ofiar......postêpujemy za Tob± z ca³ego serca, odczuwamy lêk przed Tob± i szukamy Twego oblicza. Nie zawstydzaj nas, lecz postêpuj z nami wed³ug swej ³agodno¶ci i wed³ug wielkiego swego mi³osierdzia."

Przebaczanie to proces. Trzeba przebaczac codziennie po trochu uznajac wlasna slabosc. Przebaczajac musze pamietac, ze Pan Bog przebaczy mi na na tyle, na ile ja przebacze innemu czlowiekowi. Przebaczenie jest szczegolnie trudne w kiedy ofiara przebacza oprawcy. Przebaczenie nie moze byc przyzwoleniem na zlo, ale tylko ono przynosi czlowiekowi prawdziwa wolnosc. "...i odpusc nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom"

R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 11 Marzec 2015, 19:28   

Pan d³ug darowa³, ale z pamiêci sprawy nie wyrzuci³. Móg³by pouczyæ s³ugê jak powinien post±piæ wobec wspó³s³ugi, daj±c za wzór siebie, i ostrzec go, ¿e anuluje darowanie mu d³ugu, je¶li nie zmieni on postêpowania wobec wspó³s³ugi.

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 11 Marzec 2015, 22:03   

oj

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu