(1 Krl 19,4-8)
Eliasz poszed³ na pustyniê na odleg³o¶æ jednego dnia drogi. Przyszed³szy, usiad³ pod jednym z janowców i pragn±c umrzeæ, rzek³: Wielki ju¿ czas, o Panie! Odbierz mi ¿ycie, bo nie jestem lepszy od moich przodków. Po czym po³o¿y³ siê tam i zasn±³. A oto anio³, tr±caj±c go, powiedzia³ mu: Wstañ, jedz! Eliasz spojrza³, a oto przy jego g³owie podp³omyk i dzban z wod±. Zjad³ wiêc i wypi³, i znów siê po³o¿y³. Powtórnie anio³ Pañski wróci³ i tr±caj±c go, powiedzia³: Wstañ, jedz, bo przed tob± d³uga droga. Powstawszy zatem, zjad³ i wypi³. Nastêpnie moc± tego po¿ywienia szed³ czterdzie¶ci dni i czterdzie¶ci nocy a¿ do Bo¿ej góry Horeb.
(Ps 34,2-9)
REFREN: Wszyscy zobaczcie, jak nasz Pan jest dobry
Bêdê b³ogos³awi³ Pana po wieczne czasy,
jego chwa³a bêdzie zawsze na moich ustach.
Dusza moja chlubi siê Panem,
niech s³ysz± to pokorni i niech siê wesel±.
Wys³awiajcie razem ze mn± Pana,
wspólnie wywy¿szajmy Jego imiê.
Szuka³em pomocy u Pana, a On mnie wys³ucha³
i wyzwoli³ od wszelkiej trwogi.
Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie siê rado¶ci±,
oblicza wasze nie zap³on± wstydem.
Oto zawo³a³ biedak i Pan go us³ysza³,
i uwolni³ od wszelkiego ucisku.
Anio³ Pañski otacza szañcem bogobojnych,
aby ich ocaliæ.
Skosztujcie i zobaczcie, jak Pan jest dobry,
szczê¶liwy cz³owiek, który znajduje w Nim ucieczkê.
(Ef 4,30-5,2)
Nie zasmucajcie Bo¿ego Ducha ¦wiêtego, którym zostali¶cie opieczêtowani na dzieñ odkupienia. Niech zniknie spo¶ród was wszelka gorycz, uniesienie, gniew, wrzaskliwo¶æ, zniewa¿enie - wraz z wszelk± z³o¶ci±. B±d¼cie dla siebie nawzajem dobrzy i mi³osierni! Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczy³ w Chrystusie. B±d¼cie wiêc na¶ladowcami Boga, jako dzieci umi³owane, i postêpujcie drog± mi³o¶ci, bo i Chrystus was umi³owa³ i samego siebie wyda³ za nas w ofierze i dani na wdziêczn± wonno¶æ Bogu.
(J 6,51)
Ja jestem chlebem ¿ywym, który zst±pi³ z nieba. Je¶li kto spo¿ywa ten chleb, bêdzie ¿y³ na wieki...
(J 6,41-51)
¯ydzi szemrali przeciwko Niemu, dlatego ¿e powiedzia³: Jam jest chleb, który z nieba zst±pi³. I mówili: Czy¿ to nie jest Jezus, syn Józefa, którego ojca i matkê my znamy? Jak¿e¿ mo¿e On teraz mówiæ: Z nieba zst±pi³em. Jezus rzek³ im w odpowiedzi: Nie szemrajcie miêdzy sob±! Nikt nie mo¿e przyj¶æ do Mnie, je¿eli go nie poci±gnie Ojciec, który Mnie pos³a³; Ja za¶ wskrzeszê go w dniu ostatecznym. Napisane jest u Proroków: Oni wszyscy bêd± uczniami Boga. Ka¿dy, kto od Ojca us³ysza³ i nauczy³ siê, przyjdzie do Mnie. Nie znaczy to, aby ktokolwiek widzia³ Ojca; jedynie Ten, który jest od Boga, widzia³ Ojca. Zaprawdê, zaprawdê, powiadam wam: Kto /we Mnie/ wierzy, ma ¿ycie wieczne. Jam jest chleb ¿ycia. Ojcowie wasi jedli mannê na pustyni i pomarli. To jest chleb, który z nieba zstêpuje: kto go spo¿ywa, nie umrze. Ja jestem chlebem ¿ywym, który zst±pi³ z nieba. Je¶li kto spo¿ywa ten chleb, bêdzie ¿y³ na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje cia³o za ¿ycie ¶wiata.
................................
www.mateusz.pl/czytania
Eliasz mia³ dosyc zycia, dlatego nie prosil Boga o jego reforme, ale prosil o ¶mieræ. Chleb i woda na pustyni, to jawny znak opieki Bozej. Pojawil siê znow sens. Jest nim wola Boza, która podrywa go z ziemi na ktorej zamierzal umrzec. Pelni± sensu jest Spotkanie z Bogiem na które idzie niezmordowanie, , przez dalsze 4o dni i 40 nocy. My tez tam siê kierujemy, idac przez pustynne drogi, prowadzeni przez Ducha Swietego, karmieni Eucharystia Jest to droga, która otworzyl nam i na ktorej nam przewodzi Chrystus.
Eliasz prosi o ¶mieræ nie tylko slowem, ale swoja postawa, swoim swiadomym wyborem. Udal siê na pustynie bez po¿ywienia i bez wody. Wyszedl na spotkanie smierci, a ona w tych warunkach nie zawodzi. Aniol Bozy odwrocil ten wyrok, chleb i woda – symbol Chrztu i Eucharystii. Nasza droga do ¶wiêto¶ci skoñczy³aby siê tak czy inaczej ¶mierci± na pustyni, gdzies pod janowcem, gdyby nie Chrzest i Eucharystia, gdyby nie CHRYSTUS.
Tyle moze cz³owiek sam z siebie.Podddaæ siê.Bo to co wielkie w?naszym zyciu moze nastapic tylko za sprawa mocy Bozej.,bym juz nie ja zyl ale by zyl we mnie Chrystus
Jesli Pan domu nie zbuduje na prózno trudzi sie budowniczy.Mozna robic wiele wysilkow i nic jesli Pan Bog nie zechce.Bez Niego nawet palcem nie mozemy kiwn±æ
A czesto czlowiekowi sie wydaje ze moze duzo sam z siebie.Dobrze,ze Pan Bog wklada kij ,,w szprychy,,naszej aktywnosci bo inaczej dopiero strawi³aby nas ukryta pycha i wynios³o¶æ
Jak d³ugo sami chcemy decydowaæ o tym gdzie spotkamy Boga,nie grozi nam ,, ¿e Go spotkamy.Spotykamy jedynie samych siebie, wyretuszowane wydanie nas samych
A jak obronic sie przed kwietyzmem, to znaczy biernoscia i przerzuceniem calej odpowiedzialnosci za nasze zbawienie i postep duchowy na Pana Boga? A jak mozna wspoldzialac z Bogiem w dziele Zbawienia, skoro bedziemy uwazac , ze czlowiek nic nie ma innego do roboty jak tylko akceptowac Boze dzialanie, poddajac sie mu biernie. Sadze, ze zaprotestujesz na slowo "biernie", a w takim razie jak aktywnie wspoldzialac z Bogiem?
Dopoki nie obumrze JA dot±d cz³owieka dzia³alno¶æ jest nim ska¿ona i nie ma siê co dziwiæ ¿e co jaki¶ czas mimo starañ widzi siê swoj± nêdzê, od której cz³owiek nie mo¿e siê uwolnic.Przychodzi tak czas ze cz³owiek widzi ze nic by nie zrobi³ gdyby nie Bóg. Dzieje siê to przez jasne zobaczenie w³asnej s³abo¶ci, niemocy, niemo¿no¶ci. I tu moment oczekiwany..umiera JA.Terazjest pe³na zgoda na w³asn± s³abo¶æ i ufno¶æ w moc Boga.Nie ma ju¿ szarpania ze sob± bo nic czlowieka nie zdziwi, wie kim jest.Cala uwaga skupiona na Nim który jest CENTRUM czlowieka
"Cokolwiek cierpisz,cierp sercem prawym. Pan wiedzial co ci dac, a czego nie. To czego ci udziela, ma sluzyc celem pociechy, a nie zepsucia. A to, czego ci nie daje, to dla cierpliwosci, a nie dla bluznierstwa. Jezeli natomiast bluznisz i Bog ci sie nie podoba, a sam w sobie masz upodobanie: masz serce przewrotne i nieprawe. A gorsze jest to, ze serce Boze pragniesz podporzadkowac do swojego serca,zeby On spelnil to,czego ty chcesz, kiedy powinienes spelnic to,czego On chce"
Sw.Augustyn,Madrosc Ojcow Kosciola.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum