Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania i Błogosławieństwo - Wtorek - 7CZERWCA 2016
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 6 Czerwiec 2016, 23:20   Czytania i Błogosławieństwo - Wtorek - 7CZERWCA 2016

Wtorek, 7 CZERWCA 2016

Krl 17,7-16)
Po upływie pewnego czasu wysechł potok, przy którym ukrywał się Eliasz; w kraju bowiem nie padał deszcz. Wówczas Pan skierował do niego to słowo: Wstań! Idź do Sarepty koło Sydonu i tam będziesz mógł zamieszkać, albowiem kazałem tam [pewnej] wdowie, aby cię żywiła. Wtedy wstał i zaraz poszedł do Sarepty. Kiedy wchodził do bramy tego miasta, pewna wdowa zbierała tam sobie drwa. Więc zawołał ją i powiedział: Daj mi, proszę, trochę wody w naczyniu, abym się napił. Ona zaś zaraz poszła, aby jej nabrać, ale zawołał na nią i rzekł: Weź, proszę, dla mnie i kromkę chleba! Na to odrzekła: Na życie Pana, Boga twego! Już nie mam pieczywa - tylko garść mąki w dzbanie i trochę oliwy w baryłce. Właśnie zbieram kilka kawałków drewna i kiedy przyjdę, przyrządzę sobie i memu synowi [strawę]. Zjemy to, a potem pomrzemy. Eliasz zaś jej powiedział: Nie bój się! Idź, zrób, jak rzekłaś; tylko najpierw zrób z tego mały podpłomyk dla mnie i przynieś mi! A sobie i twemu synowi zrobisz potem. Bo Pan, Bóg Izraela, rzekł tak: Dzban mąki nie wyczerpie się i baryłka oliwy nie opróżni się aż do dnia, w którym Pan spuści deszcz na ziemię. Poszła więc i zrobiła, jak Eliasz powiedział, a potem zjadł on i ona oraz jej syn, i tak było co dzień. Dzban mąki nie wyczerpał się i baryłka oliwy nie opróżniła się według obietnicy, którą Pan wypowiedział przez Eliasza.

(Ps 4,2-5.7-8)
REFREN: Wznieś ponad nami światłość Twoją, Panie

Kiedy Cię wzywam, odpowiedz mi Boże,
który wymierzasz mi sprawiedliwość.
Tyś mnie wydźwignął z utrapienia,
zmiłuj się nade mną i wysłuchaj moją modlitwę.
Jak długo będą ociężałe wasze serca, mężowie?
Czemu kochacie marność i szukacie kłamstwa?

Wiedzcie, że godnym podziwu czyni Pan swego wiernego,
Pan mnie wysłucha, gdy będę Go wzywał.
Zadrżyjcie i już nie grzeszcie,
rozważcie na swych łożach i zamilknijcie.

Wielu powiada: „Któż nam ukaże szczęście?”
Wznieś ponad nami, Panie, światłość Twojego oblicza.
Więcej radości wlałeś w moje serce
niż w czasie obfitych plonów pszenicy i wina.

(Mt 5,16)
Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego.

(Mt 5,13-16)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.
......................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
Ostatnio zmieniony przez Rozaniec 8 Czerwiec 2016, 05:08, w całości zmieniany 1 raz  

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 7 Czerwiec 2016, 04:37   

...ale zawołał na nią i rzekł: Weź, proszę, dla mnie i kromkę chleba! Na to odrzekła: Na życie Pana, Boga twego! Już nie mam pieczywa - tylko garść mąki w dzbanie i trochę oliwy w baryłce. Właśnie zbieram kilka kawałków drewna i kiedy przyjdę, przyrządzę sobie i memu synowi [strawę]. Zjemy to, a potem pomrzemy. Eliasz zaś jej powiedział: Nie bój się! Idź, zrób, jak rzekłaś; tylko najpierw zrób z tego mały podpłomyk dla mnie i przynieś mi! A sobie i twemu synowi zrobisz potem...

Lubie ten fragment Pisma (moze dlatego, ze jestem łasuchem?)...Daje on ufnosc, ze dalej tez jakos bedzie; bo przeciez - ilez to razy bywalo juz na skraju...Były kartki na "wołowe z koscią"(ale i na wódke, i na papierosy tez...)...nie poumieralismy...W dzbanie mnozyla sie mąka...rozmnazaly sie dla chorych w szpitalu papierosy (tak!)...
Dobry jest Pan...Daje pokarm i sól do smaku...Jego Słowo jest dla mnie tak waznym pokarmem...
Spraw, Panie, bym umiala sie dzielic z inymi Twymi życiodajnymi darami...Sprawiaj, bym umiala byc sola i światłem, ale w "strawnych"proporcjach - by nie przesolic i nie oślepic...bym nie zostala sama...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 7 Czerwiec 2016, 07:43   

Zawierzyc Bogu, to isc za Jego slowem. Kto rzeczywiscie zawierzyl Panu, gotow jest, na Jego slowo, oddac nawet swoj ostatni kes, wierzac ze nie tylko nie umrze, ale ze uratuje w ten sposob swoje zycie i zycie innych.

Sol jako mineral nie ma wielkiej wartosci, ale jej brak jest istotnym, latwo zauwazalnym brakiem. Swiatlo nie jest jakims konkretnym dzialaniem, ale dzieki niemu mozemy normalnie funkcjonowac i wykonywac nasze rozliczne dzialania.
Wiara w Chrystusa daje zyciu ludzkiemu smak bez ktorego jest ono jalowe i swiatlo pozwalajace na dobre funkcjonowanie. Wiara w Chrystrusa, jednym slowem, jest Bozym blogoslawienstwem. Cywilizacja laicka, ktora zapiera sie Boga, pozbawia sie tego blogoslawienstwa. Zycie ludzkie traci wowczas smak i pozbawione jest swiatla potrzebnego do madrego zycia. Cywilizacja bez Bozego blogoslawienstwa staje sie barbarzynska.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 7 Czerwiec 2016, 07:45   

„Wznieś ponad nami, Panie, światłość Twojego oblicza”.

[b]Napelnij nas swoim pokojem. Uczyniles nas swiatlem swiata i jego sola. Spraw abysmy z pokora i prostota Maryi byli wierni Twemu powolaniu. Poblogoslaw nam prosimy Ojcze i Synu i Duchu Swiety. Amen
[/b]

dbb

Wysłany: 8 Czerwiec 2016, 15:01   

Poblogoslaw nam Panie Boze przemiana na lepsze tak jak w Kanie.

Odpowiedz do tematu