Środa, 21 WRZEŚNIA 2016
Święto św. Mateusza, Apostoła i Ewangelisty
(Ef 4,1-7.11-13)
Zatem zachęcam was ja, więzień w Panu, abyście postępowali w sposób godny powołania, jakim zostaliście wezwani, z całą pokorą i cichością, z cierpliwością, znosząc siebie nawzajem w miłości. Usiłujcie zachować jedność Ducha dzięki więzi, jaką jest pokój. Jedno jest Ciało i jeden Duch, bo też zostaliście wezwani do jednej nadziei, jaką daje wasze powołanie. Jeden jest Pan, jedna wiara, jeden chrzest. Jeden jest Bóg i Ojciec wszystkich, który [jest i działa] ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich. Każdemu zaś z nas została dana łaska według miary daru Chrystusowego. I On ustanowił jednych apostołami, innych prorokami, innych ewangelistami, innych pasterzami i nauczycielami dla przysposobienia świętych do wykonywania posługi, celem budowania Ciała Chrystusowego, aż dojdziemy wszyscy razem do jedności wiary i pełnego poznania Syna Bożego, do człowieka doskonałego, do miary wielkości według Pełni Chrystusa.
(Ps 19,2-5)
REFREN: Po całej ziemi ich głos się rozchodzi
Niebiosa głoszą chwałę Boga,
dzieło rąk Jego obwieszcza nieboskłon.
Dzień opowiada dniowi,
noc nocy przekazuje wiadomość
Nie są to słowa ani nie jest to mowa,
których by dźwięku nie usłyszano:
Ich głos się rozchodzi po całej ziemi,
ich słowa aż po krańce świata.
(Mt 9,9-13)
Gdy Jezus wychodził z Kafarnaum, ujrzał człowieka imieniem Mateusz, siedzącego w komorze celnej, i rzekł do niego: Pójdź za Mną! On wstał i poszedł za Nim. Gdy Jezus siedział w domu za stołem, przyszło wielu celników i grzeszników i siedzieli wraz z Jezusem i Jego uczniami. Widząc to, faryzeusze mówili do Jego uczniów: Dlaczego wasz Nauczyciel jada wspólnie z celnikami i grzesznikami? On, usłyszawszy to, rzekł: Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają. Idźcie i starajcie się zrozumieć, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary. Bo nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników.
................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
...i rzekł do niego: Pójdź za Mną! On wstał i poszedł za Nim. Gdy Jezus siedział w domu za stołem, przyszło wielu celników i grzeszników i siedzieli wraz z Jezusem i Jego uczniami. Widząc to, faryzeusze mówili do Jego uczniów: Dlaczego wasz Nauczyciel jada wspólnie z celnikami i grzesznikami? On, usłyszawszy to, rzekł: Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają...
A tak naprawde: kto był wiekszym gresznikiem - celnik i cudzoloznik, czy ten, ktory juz wkrotce wolal - "ukrzyzuj Go, ukrzyzuj!"?...
Mateusz zaufal; nie wahał sie - wstał i poszedl...Wielu celnikow i grzesznikow ufnie przyszlo do domu,w ktorym goszczono Jezusa, a On przyjaźnie jadł i pił z nimi przy stole...Jak ich chciał uleczyc z grzechow? - gestami przyjaźni, okazaniem im Serca...On rozpoznawal i leczył serca - Sercem, Miłosierdziem.. Dlaczego powiedzialam to w czasie przeszłym? On nadal tak leczy, powoluje i przygarnia zagrożonych śmiertelnie grzesznikow...i mnie...
Godne postepowanie liczy się z powolaniem które się posiada, aby nie doznalo ono obrazy. Godnosc chrzescijanska wiaze się z „pokora, cichoscia, cierpliwoscia, znoaszeniem siebie wzajemnie w milosci”. Wydaje się ze jest to propozycja zbyt wycofana, skromna, ograniczajaca , ale trzeba pamietac, ze zasadniczym, zyciowym celem chrzescijanina jest wiernosc woli Bozej , poprzez milosne zawierzenie się Jemu, poprzez wspolne budowanie Mistycznego Ciala Chrystusa
Bulwersujaca postawa Chrystusa, również jak na standardy apostolskie wspolczesnego Kosciola. Ciagle trzeba się wsluchiwac w slowa Chrystusa, aby dobrze moc zrozumiec Jego bulwersujaca postawe.
Niech nas blogoslawi Wszechmogacy Bog, Ojciec i Syn i Duch Swiety
abyście postępowali w sposób godny powołania, jakim zostaliście wezwani, z całą pokorą i cichością, z cierpliwością, znosząc siebie nawzajem w miłości. Usiłujcie zachować jedność Ducha dzięki więzi, jaką jest pokój.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum