Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ŚRODA POPIELCOWA - Czytania i Blogosławieństwo - 1MARCA2017
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 28 Luty 2017, 15:49   ŚRODA POPIELCOWA - Czytania i Blogosławieństwo - 1MARCA2017

Środa, 1 MARCA 2017
Popielec

(Jl 2,12-18)
Nawróćcie się do Mnie całym swym sercem, przez post i płacz, lament. Rozdzierajcie jednak serca wasze, a nie szaty! Nawróćcie się do Pana Boga waszego! On bowiem jest łaskawy, miłosierny, nieskory do gniewu i wielki w łaskawości, a lituje się na widok niedoli. Kto wie? Może znów pożałuje i pozostawi po sobie błogosławieństwo [plonów] na ofiarę z pokarmów i ofiarę płynną dla Pana Boga waszego. Na Syjonie dmijcie w róg, zarządźcie święty post, ogłoście uroczyste zgromadzenie. Zbierzcie lud, zwołajcie świętą społeczność, zgromadźcie starców, zbierzcie dzieci, i ssących piersi! Niech wyjdzie oblubieniec ze swojej komnaty a oblubienica ze swego pokoju! Między przedsionkiem a ołtarzem niechaj płaczą kapłani, słudzy Pańscy! Niech mówią: Przepuść, Panie, ludowi Twojemu i nie daj dziedzictwa swego na pohańbienie, aby poganie nie zapanowali nad nami. Czemuż mówić mają między narodami: Gdzież jest ich Bóg? I Pan zapalił się zazdrosną miłością ku swojej ziemi, i zmiłował się nad swoim ludem.

(Ps 51,3-6.12-14.17)
REFREN: Zmiłuj się, Panie, bo jesteśmy grzeszni

Zmiłuj się nade mną, Boże, w łaskawości swojej,
w ogromie swej litości zgładź moją nieprawość.
Obmyj mnie zupełnie z mojej winy
i oczyść mnie z grzechu mojego.

Uznaję bowiem nieprawość swoją,
a grzech mój jest zawsze przede mną.
Przeciwko Tobie zgrzeszyłem
i uczyniłem, co złe jest przed Tobą.

Stwórz, o Boże, we mnie serce czyste
i odnów we mnie moc ducha.
Nie odrzucaj mnie od swego oblicza
i nie odbieraj mi świętego ducha swego.

Przywróć mi radość z Twojego zbawienia
i wzmocnij mnie duchem ofiarnym.
Panie, otwórz wargi moje,
a usta moje będą głosić Twoją chwałę.

(2 Kor 5,20-6,3)
W imieniu Chrystusa spełniamy posłannictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnień. W imię Chrystusa prosimy: pojednajcie się z Bogiem. On to dla nas grzechem uczynił Tego, który nie znał grzechu, abyśmy się stali w Nim sprawiedliwością Bożą. Współpracując zaś z Nim napominamy was, abyście nie przyjmowali na próżno łaski Bożej. Mówi bowiem /Pismo/: W czasie pomyślnym wysłuchałem ciebie, w dniu zbawienia przyszedłem ci z pomocą. Oto teraz czas upragniony, oto teraz dzień zbawienia.

(Jl 2,13)
Nawróćcie się do waszego Boga, On bowiem jest łaskawy i miłosierny.

(Mt 6,1-6.16-18)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie. Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. Kiedy pościcie, nie bądźcie posępni jak obłudnicy. Przybierają oni wygląd ponury, aby pokazać ludziom, że poszczą. Zaprawdę, powiadam wam: już odebrali swoją nagrodę. Ty zaś, gdy pościsz, namaść sobie głowę i umyj twarz, aby nie ludziom pokazać, że pościsz, ale Ojcu twemu, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 1 Marzec 2017, 04:56   

...Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie...

... A Ojciec twój, który widzi w ukryciu...
Ojcze moj! Ty wszystko i zawsze widzisz i wiesz! Bez Ciebie nic nie mogę uczynic, a Ty pozwalasz mi mniemac, ze sama z siebie moge cokolwiek dobrego zrobic...I jeszcze obiecujesz nagrode...Dla mnie wszystko, co stwarzasz, a widzę, że stwarzasz nieustannie, jest nagroda...Dziękuję, ze powolales mnie do istnienia...To, co jajwazniejsze, najcenniejsze - zycie zTobą, w Twoim Domu, przez całą wiecznosc, dopiero mnie czeka...Ufam, ze nie pozbawisz mnie nigdy tej Nadziei, tej Nagrody - CIEBIE samego. Boze nasz!

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 1 Marzec 2017, 07:52   

Nawet gorliwość religijna może być znieprawiona przez próżność i pychę. Zamiast uwilbieniem Boga, może się stać areną „poboznych” wyczynów i szukaniem ludzkiego uznania i znaczenia.

Zbawienie jest łaską ale jest również zadaniem

Nawet nasze nawrócenie odbywa się dzięki Bożej inicjatywie. Zaczyna sie bowiem Jego wolaniem : „Nawróćcie się do Mnie calym swym sercem”.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 1 Marzec 2017, 07:54   

Prawdziwa miłość nie czeka aż winny sie nawróci, przyjdzie skruszony i przeprosi. Prawdziwa milość wychodzi na przeciw nawróceniu człowieka winnego, ułatwia mu powrót, nie żąda od niego upokorzenia, ale manifestuje mu swoją radość z pojednania i zgody.

Post nie jest postem, jezeli go nie poczujesz na twojej własnej skórze. Post jest jak milość – traci głębię i zamienia sie w zabawę jeżeli nic nie kosztuje

„Nawróćcie się do Pana Boga waszego! On bowiem jest łaskawy, miłosierny”. Prawdziwe nawrocenie nie jest owocem strachu, ale NADZIEI. (Jl 2,13)

„Przepuść, Panie, ludowi Twojemu i nie daj dziedzictwa swego na pohańbienie, aby poganie nie zapanowali nad nami”. Grzech jest przyczyna katastrof zyciowych, osobistych, rodzinnych, narodowych i miedzynarodowych. Pokuta to zwrocenie sie do Boga i prośba o odnowę zniszczonego przez nasz grzech przymierza. Pokuta to wyznanie wiary, nie tylko slowem, ale i czynem, ze jedność z Bogiem jest naszym blogoslawienstwem i siłą

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 1 Marzec 2017, 07:56   

Zmiłuj się nade mną, Boże, w łaskawości swojej,
w ogromie swej litości zgładź moją nieprawość.
Obmyj mnie zupełnie z mojej winy
i oczyść mnie z grzechu mojego.
Uznaję bowiem nieprawość swoją,
a grzech mój jest zawsze przede mną.
Przeciwko Tobie zgrzeszyłem
i uczyniłem, co złe jest przed Tobą.
Stwórz, o Boże, we mnie serce czyste
i odnów we mnie moc ducha.
Nie odrzucaj mnie od swego oblicza
i nie odbieraj mi świętego ducha swego.
Przywróć mi radość z Twojego zbawienia
i wzmocnij mnie duchem ofiarnym.
Panie, otwórz wargi moje,
a usta moje będą głosić Twoją chwałę.

Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 1 Marzec 2017, 20:45   

Gdzie człowiek ustępuje tam może wkroczyć Bóg.
Trzeba by On wzrastał a ja się umnejszał

Odpowiedz do tematu