Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹĽytkownicyUĹĽytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Niedziela - Czytania i Błogosławieństwo - 24GRUDNIA 2017
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały ¦wiat
WysĹ‚any: 23 GrudzieĹ„ 2017, 16:12   Niedziela - Czytania i Błogosławieństwo - 24GRUDNIA 2017

Niedziela, 24 GRUDNIA 2017
IV niedziela Adwentu

(2 Sm 7,1-5.8b-12.14a.16)
Gdy król Dawid zamieszkał w swoim domu, a Pan poskromił wokoło wszystkich jego wrogów, rzekł król do proroka Natana: Spójrz, ja mieszkam w pałacu cedrowym, a Arka Boża mieszka w namiocie. Natan powiedział do króla: Uczyń wszystko, co zamierzasz w sercu, gdyż Pan jest z tob±. Lecz tej samej nocy Pan skierował do Natana następuj±ce słowa: IdĽ i powiedz mojemu słudze, Dawidowi: To mówi Pan: Czy ty zbudujesz Mi dom na mieszkanie? A teraz przemówisz do sługi mojego, Dawida: To mówi Pan Zastępów: Zabrałem cię z pastwiska spo¶ród owiec, aby¶ był władc± nad ludem moim, nad Izraelem. I byłem z tob± wszędzie, dok±d się udałe¶, wytraciłem przed tob± wszystkich twoich nieprzyjaciół. Dam ci sławę największych ludzi na ziemi. Wyznaczę miejsce mojemu ludowi, Izraelowi, i osadzę go tam, i będzie mieszkał na swoim miejscu, a nie poruszy się więcej, a ludzie nikczemni nie będ± go już uciskać jak dawniej. Od czasu kiedy ustanowiłem sędziów nad ludem moim izraelskim, obdarzyłem cię pokojem ze wszystkimi wrogami. Tobie też Pan zapowiedział, że ci zbuduje dom. Kiedy wypełni± się twoje dni i spoczniesz obok swych przodków, wtedy wzbudzę po tobie potomka twojego, który wyjdzie z twoich wnętrzno¶ci, i utwierdzę jego królestwo. Ja będę mu ojcem, a on będzie Mi synem, a jeżeli zawini, będę go karcił rózg± ludzi i ciosami synów ludzkich. Przede Mn± dom twój i twoje królestwo będzie trwać na wieki.

(Ps 89, 2-5.27.29)
Na wieki będę sławił łaski Pana

Na wieki będę sławił łaski Pana,
moimi ustami będę głosił Tw± wierno¶ć przez wszystkie pokolenia.
Albowiem powiedziałe¶: „Na wieki ugruntowana jest łaska”,
utrwaliłe¶ sw± wierno¶ć w niebiosach.

„Zawarłem przymierze z moim wybrańcem,
przysi±głem mojemu słudze Dawidowi:
Utrwalę twoje potomstwo na wieki
i tron twój umocnię na wszystkie pokolenia”.

On będzie wołał do Mnie: „Ty jeste¶ moim Ojcem,
moim Bogiem, opok± mego zbawienia”.
Na wieki zachowam dla niego łaskę
i trwałe będzie moje z nim przymierze.

(Rz 16,25-27)
Temu, który ma moc utwierdzić was
zgodnie z Ewangeli± i moim głoszeniem
Jezusa Chrystusa,
zgodnie z objawion± tajemnic±,
dla dawnych wieków ukryt±,
teraz jednak ujawnion±,
a przez pisma prorockie na rozkaz odwiecznego Boga
wszystkim narodom obwieszczon±,
dla skłonienia ich do posłuszeństwa wierze,
Bogu, który jedynie jest m±dry,
przez Jezusa Chrystusa,
niech będzie chwała na wieki wieków. Amen.

(Łk 1, 38)
Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie według twego słowa.

(Łk 1,26-38)
W szóstym miesi±cu posłał Bóg anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, do Dziewicy po¶lubionej mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja. Anioł wszedł do Niej i rzekł: B±dĽ pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tob±, <błogosławiona jeste¶ między niewiastami>. Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie. Lecz anioł rzekł do Niej: Nie bój się, Maryjo, znalazła¶ bowiem łaskę u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca. Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża? Anioł Jej odpowiedział: Duch ¦więty zst±pi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też ¦więte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. A oto również krewna Twoja, Elżbieta, poczęła w swej staro¶ci syna i jest już w szóstym miesi±cu ta, która uchodzi za niepłodn±. Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego. Na to rzekła Maryja: Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa! Wtedy odszedł od Niej anioł.
.................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysĹ‚any: 24 GrudzieĹ„ 2017, 06:08   

...Anioł wszedł do Niej i rzekł: B±dĽ pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tob±, <błogosławiona jeste¶ między niewiastami>. Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie. Lecz anioł rzekł do Niej: Nie bój się, Maryjo, znalazła¶ bowiem łaskę u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca. Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża? Anioł Jej odpowiedział: Duch ¦więty zst±pi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię...

"...B±dĽ pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tob±, <błogosławiona jeste¶ między niewiastami>. Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie..."
PEŁNA ŁASKI - PAN Z TOBˇ...Zmieszala sie...Nie przypuszczala, że stanie sie Królow± Nieba i Ziemi - ludzi i Aniolow...za spraw± Boskiego Dzięcięcia, które wła¶nie, cudownie sie w Niej poczęlo...To tak, jakby wczoraj...Tak zwyczajnie...Wielki Jeste¶, Niepojęty, Panie Boże nasz! Za kazde ŻYCIE, za moje życie - dziekuję Ci, Wszechmog±ca MIŁO¦CI!

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysĹ‚any: 24 GrudzieĹ„ 2017, 09:56   

Maryja, prosta dziewczyna galilejska, przyjęła Boze wezwanie o zawrotnym wymiarze. Jej syn to Mesja, a to znaczy daleko wiecej anizeli krol ziemski. Bog jest tak wielki w swojej milosci, ze uczynil czlowieka swoim wspolrealizatorem Zbawienia. Maryja podjela sie godnosci i misji bycia Matk± Boz±, poniewaz Jezus Chrystus jest prawdziwym Synem Boga. Zbyt wielki jest ten dar, aby czlowiek mogl go zrozumiec. Prawde te moze przyjac tylko wiara. Za sw. Elzbieta powtarzamy zatem: „blogoslawiona jestes, bo¶ uwierzyla, ze spelni ci sie to wszystko co Bog powiedzial”.

Krol Dawid i jego krolestwo zapowiadaja prawdziwego, wiecznego Krola i Jego wieczne Krolestwo. Nie czlowiek buduje dom Bogu, ale Bog Wszechmogacy opiekuje sie, wspiera i ratuje grzesznego czlowieka, prowadzac go do swojego Domu.

Na wieki będę sławił łaski Pana,
moimi ustami będę głosił Tw± wierno¶ć przez wszystkie pokolenia.

Niech nas blogoslawi Bóg Wszechmog±cy, Ojciec i Syn i Duch ¦więty

dbb

WysĹ‚any: 26 GrudzieĹ„ 2017, 07:53   

Jezus Chrystus jest prawdziwym Synem Boga.

Prawde te moze przyjac tylko wiara.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysĹ‚any: 26 GrudzieĹ„ 2017, 10:54   

Wiare zasiewa i pomaga jej rosnac swiadectwo Chrystusowego Kosciola, swiadectwo jego ¶wietosci.

WyĹ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu