WysĹany: 26 Maj 2018, 16:38 Czyt. i Blogosl.-Uroczystość Najświętszej Trójcy -27maja2018
Niedziela, 27 MAJA 2018
Uroczystość Najświętszej Trójcy
(Pwt 4, 32-34. 39-40)
Mojżesz tak powiedział do ludu: "Zapytaj dawnych czasów, które były przed tobą, zaczynając od dnia, w którym Bóg stworzył człowieka na ziemi, zapytaj od jednego krańca niebios do drugiego, czy nastąpiło tak wielkie wydarzenie jak to lub czy słyszano o czymś podobnym? Czy słyszał jakiś naród głos Boży z ognia, jak ty słyszałeś, i pozostał żywy? Czy usiłował Bóg przyjść i wybrać sobie jeden naród spośród innych narodów przez doświadczenia, znaki, cuda i wojny, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem, dziełami przerażającymi, jak to wszystko, co tobie uczynił Pan, Bóg twój, w Egipcie na twoich oczach? Poznaj dzisiaj i rozważ w swym sercu, że Pan jest Bogiem, a na niebie wysoko i na ziemi nisko nie ma innego. Strzeż Jego praw i nakazów, które ja dziś polecam tobie wypełniać; by dobrze ci się wiodło i twym synom po tobie; byś przedłużył swe dni na ziemi, którą na zawsze daje ci Pan, Bóg twój".
(Ps 33 (32), 4-5. 6 i 9. 18-19. 20 i 22)
REFREN:Szczęśliwy naród wybrany przez Pana
Słowo Pana jest prawe,
a każde Jego dzieło godne zaufania.
On miłuje prawo i sprawiedliwość,
ziemia jest pełna Jego łaski.
Przez słowo Pana powstały niebiosa,
wszystkie gwiazdy przez tchnienie ust Jego.
Bo przemówił, i wszystko się stało,
sam rozkazał, i zaczęło istnieć.
Oczy Pana zwrócone na bogobojnych,
na tych, którzy oczekują Jego łaski,
aby ocalił ich życie od śmierci
i żywił ich w czasie głodu.
Dusza nasza oczekuje Pana,
On jest naszą pomocą i tarczą.
Panie, niech nas ogarnie Twoja łaska,
według nadziei pokładanej w Tobie.
(Rz 8, 14-17)
Bracia: Wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście Ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: "Abba, Ojcze!" Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi. Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa; skoro wspólnie z Nim cierpimy, to po to, by wspólnie mieć udział w chwale.
(Ap 1, 8)
Chwała Ojcu i Synowi, i Duchowi Świętemu, Bogu, który jest i który był, i który przychodzi.
(Mt 28, 16-20)
Jedenastu uczniów udało się do Galilei, na górę, tam gdzie Jezus im polecił. A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: "Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata".
.....................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
(Rz 8, 14-17)
Bracia: Wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi. Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście Ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: "Abba, Ojcze!" Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi...
(Mt 28, 16-20)
...Niektórzy jednak wątpili. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: "Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata".
...na Uroczystość Trójcy Świętej jest opowieść o św. Augustynie.
Ów święty ojciec Kościoła, przechadzając się nad morzem, miał spostrzec chłopca, który wygrzebał w piasku maleńki dołek i niewielką muszelką przelewał wodę z morza do tego dołka. Usłyszał wtedy wewnętrzny głos (w niektórych wersjach mówi to sam chłopiec): „Prędzej to dziecko przeleje morze, niż ty zrozumiesz Trójcę Świętą”
Ap 1, 8)
Chwała Ojcu i Synowi, i Duchowi Świętemu, Bogu, który jest i który był, i który przychodzi
Po zejsciu ze „swietej gory” idzmy chrzcić ten świat. Chrystus - „ktoremu jest dana wszelka wladza w niebie i na ziemi” - jest z nami. Idzmy nawet jesli w naszym sercu czają sie jeszcze jakies wątpliwości. Idziemy z całym Kościołem, zawierzywszy sie Jego Milosci.
Jestesmy „synami Bozymi”. Nie jest to tylko ladnie brzmiaca nazwa. Nie jest to przyznanie nam honorowego „dzieciectwa”, bo niczego nie uczynilismy aby na takie honory zasluzyc. Jest to dar Milosci Bozej z uwagi na naszego Brata w czlowieczenstwie, Jezusa Chrystusa. To „z Nim , w Nim i przez Niego” posiadamy te godnośc, ktora nas przemienila i przemienia w Nowego Czlowieka. JESTESMY, a wiec powinniśmy nim BYĆ - w wolnosci i radosci Nowego Zycia.
Chwała Ojcu i Synowi, i Duchowi Świętemu, Bogu, który jest i który był, i który przychodzi. (Ap 1, 8)
Panie, niech nas ogarnie Twoja łaska,
według nadziei pokładanej w Tobie.
Panie, przymnóż nam nadziei. Niech nas blogoslawi Wszechmogący Bóg, Ojciec i Syn i Duch Święty
Tyle burz, huraganow, trzesien ziemi w historii. Tyle przerazajacych wydarzen, a posrod nich, pośród tych szalejacych żywiołów, lódź Kościoła, jak arka Noego plynie ku brzegowi Nowego Nieba i Nowej Ziemi, bo Chrystus jest z nami „przez wszystkie dni, az do skonczenia świata”. Duch Swiety pewną ręką trzyma stery, wiodąc nas do Domu „Ojca naszego, ktory jest w Niebie”.
„Któż jak Bog”- w tym pelnym zachwytu zawolanniu anielskim nie chodzi tylko o wymiar estetyczny, ale o coś znacznie więcej. Chodzi o wybranie „kopciuszka” i uczynienie jej wybranką serca Bozego i krolową Jego Niebieskiego Krolestwa.
Chodzi o przymierze milosci z Bogiem, o nasza wspólna wyprawę, wraz z całym Kościołem, po Szczeście Wieczne, do Nieba. Jest ono przygotowane dla tych którzy mają duszę dziecka i którzy zyją ubogo, to znaczy są w stałej gotowości rzucenia wszystkiego i pójścia tam gdzie Chrystus Dobry Pasterz zmierza.
Chodzi o pójscie za Nim, z Nim i przez Niego, jak to mówimy w każdej Mszy sw.
„Bracia: Wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi” (Rz 8,14)
Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.
Nie jesteśmy sami.
Ja nie jestem sama.
Pamietam jak mnie mimo obecności męża uspokoiła ta myśl kiedy pierwszy raz w nowym domu w Tokio spojrzałam na obrazek Serca Pana Jezusa, dopiero co wyciągnięty z walizki.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum