Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 1SIERPNIA 2018
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 31 Lipiec 2018, 15:41   Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 1SIERPNIA 2018

Środa, 1 SIERPNIA 2018
wspomnienie obowiązkowe świętego Alfonsa Marii Liguoriego, biskupa i doktora Kościoła

(Jr 15, 10. 16-21)
Biada mi, matko moja, że mnie urodziłaś, męża skargi i niezgody dla całego kraju. Nie pożyczam ani nie daję pożyczki, a wszyscy mi złorzeczą. Ilekroć otrzymywałem Twoje słowa, chłonąłem je, a Twoje słowo stawało się dla mnie rozkoszą i radością serca mego. Bo imię Twoje zostało wezwane nade mną, Panie, Boże Zastępów! Nigdy nie zasiadałem w wesołym gronie, by się bawić; pod Twoją ręką siadałem samotny, bo napełniłeś mnie gniewem. Dlaczego mój ból nie ma granic, a moja rana jest nieuleczalna, niemożliwa do uzdrowienia? Czy będziesz więc dla mnie jakby zwodniczym strumieniem, zwodniczą wodą? Dlatego tak mówi Pan: "Jeśli się nawrócisz, dozwolę, byś znów stanął przede Mną. Jeśli zaś będziesz czynić to, co szlachetne, bez jakiejkolwiek podłości, będziesz jakby moimi ustami. Wtedy oni się zwrócą ku tobie, ty się jednak nie będziesz ku nim zwracał. Uczynię z ciebie dla tego narodu niezdobyty mur ze spiżu. Będą walczyć z tobą, lecz cię nie zwyciężą, bo Ja jestem z tobą, by cię wspomagać i uwolnić – mówi Pan. Wybawię cię z rąk złoczyńców i uwolnię cię z mocy gwałtowników".

(Ps 59 (58), 2-3. 4-5a. 10-11. 17)
REFREN: Bóg jest ucieczką w dniu mego ucisku

Od nieprzyjaciół moich wyzwól mnie, mój Boże,
broń mnie od tych, którzy przeciw mnie powstają.
Wybaw mnie od złoczyńców
i od mężów dyszących zemstą.

Bo oto czyhają na me życie,
spiskują przeciw mnie mocarze,
a we mnie nie ma zbrodni ani grzechu, Panie,
bez mojej winy tu biegną, by mnie napastować.

Na Ciebie będę baczył, Mocy moja,
bo Ty, Boże, jesteś moją warownią.
Wychodzi mi naprzeciw Bóg w swojej łaskawości,
Bóg sprawia, że mogę patrzeć na klęskę mych wrogów.

Opiewać będę Twoją potęgę
i rankiem będę się weselić z Twojej łaskawości,
bo stałeś się dla mnie warownią
i ucieczką w dniu mego ucisku.

(J 15, 15b)
Nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego.

(Mt 13, 44-46)
Jezus opowiedział tłumom taką przypowieść: "Królestwo niebieskie podobne jest do skarbu ukrytego w roli. Znalazł go pewien człowiek i ukrył ponownie. Uradowany poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił tę rolę. Dalej, podobne jest królestwo niebieskie do kupca poszukującego pięknych pereł. Gdy znalazł jedną drogocenną perłę, poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił ją".
.................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 1 Sierpień 2018, 04:54   

(Mt 13, 44-46)
Jezus opowiedział tłumom taką przypowieść: "Królestwo niebieskie podobne jest do skarbu ukrytego w roli. Znalazł go pewien człowiek i ukrył ponownie. Uradowany poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił tę rolę. Dalej, podobne jest królestwo niebieskie do kupca poszukującego pięknych pereł. Gdy znalazł jedną drogocenną perłę, poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił ją".

Prawdziwe perły muszą byc niewyobrazalnie piekne, skoro Swoje Krolestwo Jezus do nich przyrownal...
Nie istnieje perla, ktorą oddalabym za, chocby najmniejsza czastke Twego Krolestwa, Panie mój!

(J 15, 15b)
Nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego.

Być Przyjacielem samego Boga! Warto żyć!

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 1 Sierpień 2018, 08:58   

Moc proroka leży w jego wiernosci slowu Bozemu. Prawdziwy prorok nie zwodzi ludu Bozego, ale mu przewodzi i prowadzi go droga zbawienia.

Wszyscy potrzebujemy nawrocenia i wszyscy potrzebujemy zbawienia.

Opiewać będę Twoją potęgę
i rankiem będę się weselić z Twojej łaskawości,
bo stałeś się dla mnie warownią
i ucieczką w dniu mego ucisku.

Bolesne i ryzykowne jest to „ukrycie ponownie”, potrzebne aby powiodla sie cala operacja przejecia skarbu i kupna perly. Zwiazane jest ono ze „sprzedaza wszystkiego co sie posiada”. Istnieje zatem podwojny trud i podwojne ryzyko : ponownego ukrycia i sprzedazy wszystkiego co sie posiada

Jaka radosc znalzcy skarbu. Jaka ulga w sercu tego ktory kupil bezcenna perłę. Tylko najblizsi i tylko wtajemniczeni wiedzieli co sie dzieje w jego sercu i dlaczego jego serce promieniuje radoscia.

Niech nas blogoslawi Bóg Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Święty

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 1 Sierpień 2018, 12:35   

Amen.

podobne jest królestwo niebieskie do kupca poszukującego pięknych pereł.
Tylko, że samej miłości do pięknych pereł, do królestwa bożego się nie zabiera.

Odpowiedz do tematu