Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Poniedziałek - Czytania i Błogosławieństwo - 6SIERPNIA 2018
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 5 Sierpień 2018, 15:31   Poniedziałek - Czytania i Błogosławieństwo - 6SIERPNIA 2018

Poniedziałek, 6 SIERPNIA 2018
Święto Przemienienia Pańskiego

(Dn 7, 9-10. 13-14)
Patrzałem, aż postawiono trony, a Przedwieczny zajął miejsce. Szata Jego była biała jak śnieg, a włosy Jego głowy jakby z czystej wełny. Tron Jego był z ognistych płomieni, jego koła — płonący ogień. Strumień ognia się rozlewał i wypływał sprzed Niego. Tysiąc tysięcy służyło Mu, a dziesięć tysięcy po dziesięć tysięcy stało przed Nim. Sąd zasiadł i otwarto księgi. Patrzałem w nocnych widzeniach, a oto na obłokach nieba przybywa jakby Syn Człowieczy. Podchodzi do Przedwiecznego i wprowadzają Go przed Niego. Powierzono Mu panowanie, chwałę i władzę królewską, a służyły Mu wszystkie narody, ludy i języki. Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem, które nie przeminie, a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie.

(Ps 97, 1-2. 5-6. 9)
REFREN: Pan wywyższony króluje nad ziemią

Pan króluje, wesel się, ziemio,
radujcie się, liczne wyspy!
Obłok i ciemność wokół Niego,
prawo i sprawiedliwość podstawą Jego tronu.

Góry jak wosk topnieją przed obliczem Pana,
przed obliczem władcy całej ziemi.
Jego sprawiedliwość rozgłaszają niebiosa,
a wszystkie ludy widzą Jego chwałę.

Ponad całą ziemię
Tyś bowiem wywyższony
i nieskończenie wyższy
ponad wszystkich bogów.

(2 P 1, 16-19)
Najmilsi: Nie za wymyślonymi mitami postępowaliśmy wtedy, gdy daliśmy wam poznać moc i przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa, ale nauczaliśmy jako naoczni świadkowie Jego wielkości. Otrzymał bowiem od Boga Ojca cześć i chwałę, gdy taki oto głos Go doszedł od wspaniałego Majestatu: "To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie". I słyszeliśmy, jak ten głos doszedł z nieba, kiedy z Nim razem byliśmy na górze świętej. Mamy jednak mocniejszą, prorocką mowę, a dobrze zrobicie, jeżeli będziecie przy niej trwali jak przy lampie, która świeci w ciemnym miejscu, aż dzień zaświta, a gwiazda poranna wzejdzie w waszych sercach.

(Mt 17, 5c)
To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie.

(Mk 9, 2-10)
Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i Jana i zaprowadził ich samych osobno na górę wysoką. Tam przemienił się wobec nich. Jego odzienie stało się lśniąco białe tak, jak żaden wytwórca sukna na ziemi wybielić nie zdoła. I ukazał się im Eliasz z Mojżeszem, którzy rozmawiali z Jezusem. Wtedy Piotr rzekł do Jezusa: „Rabbi, dobrze, że tu jesteśmy; postawimy trzy namioty: jeden dla Ciebie, jeden dla Mojżesza i jeden dla Eliasza”. Nie wiedział bowiem, co należy mówić, tak byli przestraszeni. I zjawił się obłok, osłaniający ich, a z obłoku odezwał się głos: „To jest mój Syn umiłowany, Jego słuchajcie”. I zaraz potem, gdy się rozejrzeli, nikogo już nie widzieli przy sobie, tylko samego Jezusa. A gdy schodzili z góry, przykazał im, aby nikomu nie rozpowiadali o tym, co widzieli, zanim Syn Człowieczy nie powstanie z martwych. Zachowali to polecenie, rozprawiając tylko między sobą, co znaczy powstać z martwych.
..........................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

barmal

Miejscowosc: Nowy Sącz
Wysłany: 5 Sierpień 2018, 23:14   

U nas dziewiąty dzień tych czytań....

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 6 Sierpień 2018, 05:26   

(Mk 9, 2-10)
Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i Jana i zaprowadził ich samych osobno na górę wysoką. Tam przemienił się wobec nich. Jego odzienie stało się lśniąco białe tak, jak żaden wytwórca sukna na ziemi wybielić nie zdoła. I ukazał się im Eliasz z Mojżeszem, którzy rozmawiali z Jezusem. Wtedy Piotr rzekł do Jezusa: „Rabbi, dobrze, że tu jesteśmy; postawimy trzy namioty: jeden dla Ciebie, jeden dla Mojżesza i jeden dla Eliasza”. Nie wiedział bowiem, co należy mówić, tak byli przestraszeni. I zjawił się obłok, osłaniający ich, a z obłoku odezwał się głos: „To jest mój Syn umiłowany, Jego słuchajcie”...

Niebo przybylo na spotkanie z Jezusem...Przemówil z obloku Bog Ojciec...
A w niedalekiej przyszlosci był strach Ogrójca...Strach u Jezusa...mimo...
Nawet Jezus potrzebowal umocnienia w chwilach grozy, ktora i na Niego zstepowala...
Dziwne, ale i do mnie przemawiaja obłoki...Dwie godziny temu Niebo bylo cudownie piekne...Nad moja glowa zawisł Kosmos usiany milionem gwiazd...Potęga Boga! Wobec niej - niczego już nie powinnam sie bac...
W górach wysokich, w Tatrach, malaly i mijaly wszystkie moje kłopoty, problemy...Magia niebieska - obloków i wysokich gór...Trzeba wychodzic jej na spotkania...Na moim wysokim balkonie znajduję jej namiastke...Marzy mi sie pobyt na wyspie indonezyjskiej - Bali...Moze - kiedys, kiedyś...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 6 Sierpień 2018, 07:28   

Niezwykle proste jak na jego kosmiczny wymiar wydarzenie. Jego istotą jest prawda o Krolestwie Bozym, ktore zostalo przekazane Chrystusowi, krolestwie ktorego jestesmy czlonkami.Chrystus jest Bożą Pelnią ku ktorej zmierzamy

Nie chodzi nam o żadne abstrakcyjne filozofie, chodzi o historyczny fakt i jego znaczenie, chodzi o żywą i prawdziwą osobę Jezusa Chrystusa, umilowanego Syna Bozego, ktory otrzymal od Boga Ojca „czesc i chwale” i przyjdzie w niej na koncu czasow, abysmy mieli i my w niej udzial, kiedy „dzień zaświta, a gwiazda poranna wzejdzie w naszych sercach”

Piotr chcial zbudowac trzy namioty, dla Eliasza, Mojzesza i Jezusa. Jednak do jednego tylko, do Jezusa odnosi sie glos Bozy : „To jest moj Syn umilowany, Jego sluchajcie”. On jest naszym Zbawicielem, naszym zmarwychwstaniem i życiem wiecznym

Pan króluje, wesel się, ziemio,
radujcie się, liczne wyspy!
Obłok i ciemność wokół Niego,
prawo i sprawiedliwość podstawą Jego tronu.

Niech nas blogoslawi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 6 Sierpień 2018, 15:48   

Piotr był świadkiem Przemienienia Jezusa a jednak to i szereg innych znaków i cudów nie wystarczyo by zdał egzamin z wiary i milosci w godzinie próby.Nie wiemy do czego zdolne jest nasze serce.Zna je tylko Bóg.Nie jest więc słuszne wysokie mniemanie o swoim chrzescijanstwie raczej bojążń i drżenie co do swych wlasnych sil

Odpowiedz do tematu