Poniedziałek, 14 grudnia 2020
Poniedziałek III tygodnia adwentu
(Lb 24,2-7.15-17a)
Gdy Balaam podniósł oczy i zobaczył Izraela rozłożonego obozem według swoich pokoleń, ogarnął go Duch Boży i zaczął głosić proroctwo swoje, mówiąc: „Wyrocznia Balaama, syna Beora; wyrocznia męża, który wzrok ma przenikliwy; wyrocznia tego, który słyszy słowa Boże, który ogląda widzenie Wszechmocnego, który pada, a oczy mu się otwierają. Jakubie, jakże piękne są twoje namioty, mieszkania twoje, Izraelu! Jak szerokie doliny potoków, jak ogrody nad brzegiem strumieni lub jak aloes, który Pan sadził, i jak cedry nad wodami. Płynie woda z jego wiader, a zasiew jego ma wilgoć obfitą; król jego wiele mocniejszy niż Agag, królestwo jego w górę wyniesione". I wygłosił swoje proroctwo, mówiąc: "Wyrocznia Balaama, syna Beora; wyrocznia męża, który wzrok ma przenikliwy; wyrocznia tego, który słyszy słowa Boże, który ogląda widzenie Wszechmocnego, a w wiedzy Najwyższego ma udział, który pada, a oczy mu się otwierają. Widzę go, lecz jeszcze nie teraz, dostrzegam go, ale nie z bliska: wschodzi Gwiazda z Jakuba, a z Izraela podnosi się berło”.
Daj mi poznać Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodzić Twoimi ścieżkami.
Prowadź mnie w prawdzie według Twych pouczeń,
Boże i Zbawco, w Tobie mam nadzieję.
Wspomnij na swoje miłosierdzie, Panie,
na swoją miłość, która trwa od wieków.
Tylko o mnie pamiętaj w swoim miłosierdziu, * ze względu na dobroć Twą, Panie.
Dobry jest Pan i prawy,
dlatego wskazuje drogę grzesznikom.
Pomaga pokornym czynić dobrze,
pokornych uczy dróg swoich.
Aklamacja (Ps 85,8)
Okaż nam, Panie, łaskę swoją, i daj nam swoje zbawienie.
(Mt 21,23-27)
Gdy Jezus przyszedł do świątyni i nauczał, przystąpili do Niego arcykapłani i starsi ludu z pytaniem: „Jakim prawem to czynisz? I kto Ci dał tę władzę?” Jezus im odpowiedział: „Ja też zadam wam jedno pytanie; jeśli odpowiecie Mi na nie, i Ja powiem wam, jakim prawem to czynię. Skąd pochodzi chrzest Janowy: z nieba czy od ludzi?” Oni zastanawiali się między sobą: „Jeśli powiemy: "z nieba", to nam zarzuci: "Dlaczego więc nie uwierzyliście mu?" A jeśli powiemy: "od ludzi", boimy się tłumu, bo wszyscy uważają Jana za proroka”. Odpowiedzieli więc Jezusowi: „Nie wiemy”. On również im odpowiedział: „Więc i Ja wam nie powiem, jakim prawem to czynię”.
....................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
(Mt 21,23-27)
Gdy Jezus przyszedł do świątyni i nauczał, przystąpili do Niego arcykapłani i starsi ludu z pytaniem: „Jakim prawem to czynisz? I kto Ci dał tę władzę?” Jezus im odpowiedział: „Ja też zadam wam jedno pytanie; jeśli odpowiecie Mi na nie, i Ja powiem wam, jakim prawem to czynię...
Odpowiedź Jezusa to jak w grze w szachy - "szach mat" postawiony arcykapłanom......
Pytanie ich, to tak, jak zagadka:
"Czy Bóg moze stworzyc kamień, którego nie mógłby podnieść?"...
Wydaje się, ze dzięki Darkowi DOM ocaleje jeszce na jakis czas najmniejszym kosztem - zmianą w adresie.
Zmiana niewielka. Nowy adres DOMu, to:
www.netparafia.pl
Boimy się klątw, złych spojrzeń, okultystycznych praktyk, aby nam nimi nie zaszkodzono, a tymczasem to Duch Święty jest władcą przed którym pierzchają piekielne siły. Zostaliśmy Nim namaszczeni na Chrzcie św i to namaszczenie powinniśmy w sobie nieustannie rozwijać i nim, przed wszystkimi atakami szatana się bronić. (Lb 24,2-7.15-17a)
Daj mi poznać Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodzić Twoimi ścieżkami.
Prowadź mnie w prawdzie według Twych pouczeń,
Boże i Zbawco, w Tobie mam nadzieję.
Dobry jest Pan i prawy,
dlatego wskazuje drogę grzesznikom.
Pomaga pokornym czynić dobrze,
pokornych uczy dróg swoich ( Z Ps 25 )
Jezus nie miał oficjalnej autoryzacji dla swej działalności od „arcykapłanów i starszych ludu”, podobnie jak prorok Jan Chrzciciel i wszyscy prorocy, ale był wierny Prawu Bożemu co do joty, idąc za namaszczeniem chrzcielnym Ducha Świętego i będąc w nieustającej jedności z Ojcem Niebieskim, który jest zarówno źródłem Prawa jak i Sędzią wyrokującym o prawości każdego postępowania.
To „arcykapłani i starsi ludu” powinni zabiegać o wierność Bogu, poprzez stałą dbałość o autentyczność ich posługiwania, a nie stawiać się ponad Boga, żądając od Niego przedstawiania im ustanowionych przez nich zaświadczeń i pozwoleń.
Przy innej okazji Jezus sformułował to w niesamowicie jasny sposób :”Nie człowiek stworzony jest dla szabatu, ale szabat dla człowieka”.
Nadużywają tej zasady ci którzy łamią jedność Kościoła idąc za natchnieniami, które ich zdaniem pochodzą od Boga, ponieważ Bog nie jest nigdy sprzeczny z sobą samym i w takiej sytuacji w pierwszym rzędzie należy zabiegać o jedność Kościoła, aby mieć pełną pewność słuszności własnego stanowiska, a nie jak „arcykapłani i starsi ludu” unosić się pychą i ustanawiać własne certyfikaty prawomyślności.(Mt 21,23-27)
Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum