Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 07.05.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 7 Maj 2021, 06:51   Czytania 07.05.2021

Czytania z dnia 07.05.2021
PIĄTEK

PIERWSZE CZYTANIE (Dz 15,22-31)

Czytanie z Dziejów Apostolskich.

Po naradzie w Jerozolimie apostołowie i starsi wraz z całym Kościołem postanowili wybrać ludzi przodujących wśród braci: Judę, zwanego Barsabas, i Sylasa, i wysłać do Antiochii razem z Barnabą i Pawłem. Posłali przez nich pismo tej treści:
„Apostołowie i starsi bracia przesyłają pozdrowienie braciom pogańskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w Cylicji. Ponieważ dowiedzieliśmy się, że niektórzy bez naszego upoważnienia wyszli od nas i zaniepokoili was naukami, siejąc wam zamęt w duszach, postanowiliśmy jednomyślnie wybrać mężów i wysłać razem z naszymi drogimi: Barnabą i Pawłem, którzy dla imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa poświęcili swe życie. Wysyłamy więc Judę i Sylasa, którzy powtórzą wam ustnie to samo.
Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!”
Wysłannicy przybyli więc do Antiochii i zwoławszy lud, oddali list. Gdy go przeczytano, ucieszyli się z jego zachęcającej treści.

Oto słowo Boże.

PSALM RESPONSORYJNY (Ps 57,8-9.10-12)

Refren: Będę Cię, Panie, chwalił wśród narodów.

Serce moje jest mocne, Boże, +
mocne jest moje serce, *
zaśpiewam psalm i zagram.
Zbudź się, duszo moja, +
zbudź, harfo i cytro, *
a ja obudzę jutrzenkę.

Będę Cię chwalił wśród ludów, Panie, +
zaśpiewam Ci psalm wśród narodów. *
Bo Twoja łaska sięga aż do nieba,
a wierność Twoja po chmury. +
Wznieś się, Boże, ponad niebiosa, *
nad całą ziemię Twoja chwała.

ŚPIEW PRZED EWANGELIĄ (J 15,15b)

Aklamacja: Alleluja, alleluja, alleluja.

Nazwałem was przyjaciółmi,
albowiem oznajmiłem wam wszystko,
co usłyszałem od mego Ojca.

Aklamacja: Alleluja, alleluja, alleluja.

EWANGELIA (J 15,12-17)

Słowa Ewangelii według świętego Jana.

Jezus powiedział do swoich uczniów:
„To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich.
Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję. Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni pan jego, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego.
Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go prosicie w imię moje. To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali”

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 7 Maj 2021, 11:44   

Najwieksza miłość
(J 15,12-17)

„Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich”, a więc oddaje wszystko co posiada (samego siebie), jako wyraz szczerej miłości, bo można złożyć ofiarę również w poczuciu obowiązku, w imię własnego uświęcenia, lub zapisania się bohaterskim czynem w historii.

Prawdziwa ofiara, na wzór krzyżowej ofiary Chrystusa, jest zawsze wyrazem miłości. Na tym polega też dobrze rozumiana konsekracja na służbę Bogu w Kościele.

Najważniejsze zaś, że nie jest to wyraz wybujałej ambicji człowieka, ale „wybór” Chrystusa („Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem”), który go „przeznacza aby szedł i owoc przynosił i aby ten owoc był trwały”.

Dopełnieniem tego wyboru jest przyrzeczenie Jezusa :”aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go prosicie w imię moje”. Miłość wzajemna jest zatem otwarciem na błogosławieństwo Boże którego nie można uzyskać w inny sposób.

Zasadza się ona jednak na Jego miłości („jak Ja was umiłowałem”), która jest źródłem ich miłości wzajemnej, a jednocześnie jej pierwszym i naturalnym ukierunkowaniem, w niczym jej przez to nie uchybiając, a wprost przeciwnie, stanowiąc jej konieczny fundament. (J 15,12-17)

Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty

Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 7 Maj 2021, 12:08   

Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne. Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi!”
Trudno by było udźwignąć te wszystkie ciężary związane z prawem żydowskim.
 To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali”
Miłować się na wzajem. Być blisko drugiego człowieka podać mu przyjacielską dłoń gdy jest w potrzebie duchowej czy materialnej. Dawać siebie możemy każdego dnia czy w doomu czy w pracy ale musimy naszą postawą ukazywać MIŁOŚĆ I PRZYJAŹŃ NASZEGO MISTRZA JEZUSA CHRYSTUSA. Mamy w tych wszystkich posługach względem siebie nawzajem naśladować JEZUSA.
JEZU UFAM TOBIE.

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 7 Maj 2021, 13:54   

dowiedzieliśmy się, że niektórzy bez naszego upoważnienia wyszli od nas i zaniepokoili was naukami, siejąc wam zamęt w duszach

I dziś zdarza się, że ktoś kto "wyszedł od nas" sieje zamęt.
Nie zawsze łatwo się w tym zorientować, więc bardzo wtedy potrzebna jest nam cnota roztropności.
A i męstwo jest niezbędne, szczególnie jeśli rozumiemy je jako
"wytrwałość w trudnościach i stałość w dążeniu do dobra" (KKK)

Z Panem Bogiem

Michał

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 7 Maj 2021, 21:11   Remont DOMu

Trochę zamieszania, ale kto chce to się odnajdzie w tym nowym porzadku. Prosze zwróćcie uwagę na to co nasz Administrator Darek napisal.
Część odnoszaca sie do strefy formacyjnej, poniewaz odbywa sie ona w malych grupach (grupie) nie jest ogolnie dostepna, a mieli rekolekcyjny komfort intymności ich rozmow.
Jezeli ktos z "starych" Domownikow chcial wziać udzial w Pielgrzymce o ktorej juz kilkakrotnie pisalem, prosze ujawnic to pragnienie. Znamy sie od dawna i nie potrzeba ośmielających zachęt. Piszmy nawet gdzie popadnie, aby nie miec pretekstu, że nie wiemy jak sie odnaleźć w nowej rzeczywistosci. Ona sie jeszcze nie narodzila. Pomóżcie zagospodarować DOM. Nie o zabawe chodzi ale o cos co moze miec znaczenie w naszym zyciu, odmienić nasze dni, pozwolic wejsc w nowy etap naszej zyciowej wedrówki, jak poglębiona modlitwa, jak dobrze odbyte rekolekcje czy pielgrzymka.
Zapraszam, tym bardziej, ze Zielone Swieta blisko. Dobrze byloby zrobic WIECZERNIK DOMU.
POMYSLCIE JAK TO ZREALIZOAC..
ACHA JESZCZE DODAM, ZE 27 MAJA W NASZYM SANKTUARIUM W LODZI O G.18.OO BEDZIE MASZ SW ARABSKA (POLACY BĘDĄ DOBRZE POTRAKTOWANI, PROSZE SIE NIE OBAWIAC). BĘDZIE ONA ELEMENTEM OBCHODOW 500 LAT HISTORII ZE SW. IGNACYM. ZAPRASZAM DO UDZIALU BEZPOSREDNIEGO. LODZ LEZY W SRODKU POLSKI, A WIEC ZEWSZAD DO NIEJ BLISKO.

LINK POLSKIEJ WIOSNY DO MEDYTACJI I DO ZAINSPIROWANIA:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutube.com%2Fwatch%3Fv%3DpFzKd0XWOj8%26feature%3Dshare%26fbclid%3DIwAR3gU8kWH4ZF8Ve32Exuav0LNpyi6iMcf9vr43bUhxF580TVj_dp0ydUtU4&h=AT2BU9Z2B_WZbA0WnIqu6n2t71geOrz9pIDlBco2Na8mZibuxSKjxNIbcmY3faVNYpoS6_tkpmHUQC2H08Kyj_ch8Wo0UkApqm2e1NssTnj5WAl9dmmSf-qPLaMae-Uiz950&__tn__=H-R&c[0]=AT1-WVyzHijpCVC4zCj2_Hw6eGW6AB2Ad0SrriY52oFoD6Z63O3QDUyAV8iRDAcqewgQBk50n0ggA5izcwh5VidKeah7LM4m-rzqyqYLTqPoClNuVjP4OLOgGAK7rIcuA20k_ZGJqkQC7OIHrxzLAXTooA

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 7 Maj 2021, 21:11   Remont DOMu

Trochę zamieszania, ale kto chce to się odnajdzie w tym nowym porzadku. Prosze zwróćcie uwagę na to co nasz Administrator Darek napisal.
Część odnoszaca sie do strefy formacyjnej, poniewaz odbywa sie ona w malych grupach (grupie) nie jest ogolnie dostepna, a mieli rekolekcyjny komfort intymności ich rozmow.
Jezeli ktos z "starych" Domownikow chcial wziać udzial w Pielgrzymce o ktorej juz kilkakrotnie pisalem, prosze ujawnic to pragnienie. Znamy sie od dawna i nie potrzeba ośmielających zachęt. Piszmy nawet gdzie popadnie, aby nie miec pretekstu, że nie wiemy jak sie odnaleźć w nowej rzeczywistosci. Ona sie jeszcze nie narodzila. Pomóżcie zagospodarować DOM. Nie o zabawe chodzi ale o cos co moze miec znaczenie w naszym zyciu, odmienić nasze dni, pozwolic wejsc w nowy etap naszej zyciowej wedrówki, jak poglębiona modlitwa, jak dobrze odbyte rekolekcje czy pielgrzymka.
Zapraszam, tym bardziej, ze Zielone Swieta blisko. Dobrze byloby zrobic WIECZERNIK DOMU.
POMYSLCIE JAK TO ZREALIZOAC..
ACHA JESZCZE DODAM, ZE 27 MAJA W NASZYM SANKTUARIUM W LODZI O G.18.OO BEDZIE MASZ SW ARABSKA (POLACY BĘDĄ DOBRZE POTRAKTOWANI, PROSZE SIE NIE OBAWIAC). BĘDZIE ONA ELEMENTEM OBCHODOW 500 LAT HISTORII ZE SW. IGNACYM. ZAPRASZAM DO UDZIALU BEZPOSREDNIEGO. LODZ LEZY W SRODKU POLSKI, A WIEC ZEWSZAD DO NIEJ BLISKO.

LINK POLSKIEJ WIOSNY DO MEDYTACJI I DO ZAINSPIROWANIA:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutube.com%2Fwatch%3Fv%3DpFzKd0XWOj8%26feature%3Dshare%26fbclid%3DIwAR3gU8kWH4ZF8Ve32Exuav0LNpyi6iMcf9vr43bUhxF580TVj_dp0ydUtU4&h=AT2BU9Z2B_WZbA0WnIqu6n2t71geOrz9pIDlBco2Na8mZibuxSKjxNIbcmY3faVNYpoS6_tkpmHUQC2H08Kyj_ch8Wo0UkApqm2e1NssTnj5WAl9dmmSf-qPLaMae-Uiz950&__tn__=H-R&c[0]=AT1-WVyzHijpCVC4zCj2_Hw6eGW6AB2Ad0SrriY52oFoD6Z63O3QDUyAV8iRDAcqewgQBk50n0ggA5izcwh5VidKeah7LM4m-rzqyqYLTqPoClNuVjP4OLOgGAK7rIcuA20k_ZGJqkQC7OIHrxzLAXTooA

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 7 Maj 2021, 21:13   

PRZEPRASZAM , JA TEZ SIE GUBIE W REMONTOWANYM DOMU. TYM BARDZIEJ WIDZE POTRZEBE DZIELENIA SIE ZADANIAMI, NA PRZYKLAD WPISYWANIEM LINKÓW DO PRZEMYSLENIA.

Odpowiedz do tematu