Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 17.05.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 16 Maj 2021, 20:44   Czytania 17.05.2021

Poniedziałek 17.05.2021

Pierwsze czytanie (Dz 19, 1-8)

Kiedy Apollos znajdował się w Koryncie, Paweł przeszedł okolice wyżej położone, przybył do Efezu i znalazł jakichś uczniów. Zapytał ich: „Czy otrzymaliście Ducha Świętego, gdy przyjęliście wiarę?” A oni do niego: „Nawet nie słyszeliśmy, że istnieje Duch Święty”. Zapytał: „Jaki więc chrzest przyjęliście?” A oni odpowiedzieli: „Chrzest Janowy”. Powiedział Paweł: „Jan udzielał chrztu nawrócenia, przemawiając do ludu, aby uwierzyli w Tego, który za nim idzie, to jest w Jezusa”.

Gdy to usłyszeli, przyjęli chrzest w imię Pana Jezusa. A kiedy Paweł włożył na nich ręce, Duch Święty zstąpił na nich. Mówili też językami i prorokowali. Wszystkich ich było około dwunastu mężczyzn.

Następnie wszedł do synagogi i odważnie przemawiał przez trzy miesiące rozprawiając i przekonując o królestwie Bożym.

Psalm (Ps 68, 2-3. 4-5ac. 6-7ab)

Bóg wstaje i rozpraszają się Jego wrogowie,
pierzchają przed Jego obliczem ci, którzy Go nienawidzą.
Jak dym przez wiatr rozwiany,
jak wosk, co rozpływa się przy ogniu,
tak giną przed Bogiem grzesznicy.

Śpiewajcie Bogu wszystkie ludy ziemi

A sprawiedliwi cieszą się i weselą przed Bogiem,
i rozkoszują radością.
Śpiewajcie Bogu, grajcie Jego imieniu,
równajcie drogę przed Tym, który dosiada obłoków.

Ojcem dla sierot i wdów opiekunem
jest Bóg w swym świętym mieszkaniu.
Bóg dom gotuje dla opuszczonych,
jeńców prowadzi ku lepszemu życiu.

Aklamacja (Kol 3, 1)

Jeśli razem z Chrystusem powstaliście z martwych, szukajcie tego, co w górze,
gdzie przebywa Chrystus zasiadając po prawicy Boga.

Alleluja, alleluja, alleluja

Ewangelia (J 16, 29-33)

Uczniowie rzekli do Jezusa:

„Oto teraz mówisz otwarcie i nie opowiadasz żadnej przypowieści. Teraz wiemy, że wszystko wiesz i nie trzeba, aby Cię kto pytał. Dlatego wierzymy, że od Boga wyszedłeś”.

Odpowiedział im Jezus: „Teraz wierzycie? Oto nadchodzi godzina, a nawet już nadeszła, że się rozproszycie każdy w swoją stronę, a Mnie zostawicie samego. Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną.

To wam powiedziałem, abyście pokój we Mnie mieli. Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat”.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 17 Maj 2021, 08:55   

„Miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat”. Wiele jest skandali i porażek Kościoła, które jak chorobę trawiącą organizm musi on pokonać i wiele jest również prześladowań zewnętrznych, którym musi stawić czoła. Naszą siłą jest Chrystus i Jego niewzruszona jedność z Ojcem. Boga nikt nie pokona i nas nikt nie jest w stanie odłączyć od Niego. Z ufnością i z wdzięcznością zawierzmy się Jemu, bo On każde kłamstwo, każde wiarołomstwo i każde prześladowanie zwycięży. On jest rękojmią naszego zbawienia. (J 16,29-33)

Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty

Aga Dziergowska
Agnieszka

Miejscowosc: Łódź
Wysłany: 17 Maj 2021, 10:03   

Zawierzam teraz Panu swoje porażki i swoją niewierność, swoje choroby i oddaje mu swoją marność

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 17 Maj 2021, 11:16   

Gdy to usłyszeli, przyjęli chrzest w imię Pana Jezusa. A kiedy Paweł włożył na nich ręce, Duch Święty zstąpił na nich. Mówili też językami i prorokowali. Wszystkich ich było około dwunastu mężczyzn.

Nasz chrzezt musimy w sercu tez odnawiac wtedy Duch Święty nas umocni abyśmy mogli świadczyć o Jezusie.

Odpowiedział im Jezus: „Teraz wierzycie? Oto nadchodzi godzina, a nawet już nadeszła, że się rozproszycie każdy w swoją stronę, a Mnie zostawicie samego. Ale Ja nie jestem sam, bo Ojciec jest ze Mną.

Można by powiedzieć że Jezus swoim uczniom wypomina ich słabośc w wierze. Jest w tych słowach ogromny smutek Jezusa że Go zostawią samego. Tak po ludzku im to wypominał natomiast patrzący od strony duchowej Jezus trwa w Ojcu a Ojciec w Nim. Nasz strach jest silniejszy czesto od naszej wiary. Przynajmiej w moim życiu tak się dzieje. Odchodzę z kwitkiem bo zabrakło odwagi aby mówić o Jezusie w przekonaniu że itak nie chcą słuchać.
Jezu umocnij mnie w mojej słabości.
Z PANEM BOGIEM

Odpowiedz do tematu