Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 22.05.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 21 Maj 2021, 22:56   Czytania 22.05.2021

Sobota 22.05.2021

Pierwsze czytanie (Dz 28, 16-20. 30-31)

Gdyśmy przybyli do Rzymu, pozwolono Pawłowi mieszkać prywatnie razem z żołnierzem, który go pilnował.

Po trzech dniach poprosił do siebie najznakomitszych Żydów. A kiedy się zeszli, mówił do nich: „Nie uczyniłem, bracia, nic przeciwko narodowi lub zwyczajom ojczystym, a jednak wydany zostałem jako więzień w ręce Rzymian, którzy po rozpatrzeniu sprawy chcieli mnie wypuścić, dlatego że nie popełniłem nic zasługującego na śmierć.

Ponieważ jednak Żydzi sprzeciwiali się temu, musiałem odwołać się do Cezara, bynajmniej nie w zamiarze oskarżenia w czymkolwiek mojego narodu. Dlatego też zaprosiłem was, aby się z wami zobaczyć i rozmówić, bo dla nadziei Izraela dźwigam te kajdany”.

Przez całe dwa lata pozostał w wynajętym przez siebie mieszkaniu i przyjmował wszystkich, którzy do niego przychodzili, głosząc królestwo Boże i nauczając o Panu Jezusie Chrystusie zupełnie swobodnie, bez przeszkód.

Psalm (Ps 11, 4. 5 i 7)

Pan w świętym swoim przybytku,
na niebiosach tron Pana.
Oczy Jego patrzą,
a powieki śledzą synów ludzkich.

Twoje oblicze ujrzą ludzie prawi

Bada Pan sprawiedliwego i występnego,
nie cierpi Jego dusza miłujących nieprawość.
Bo Pan jest sprawiedliwy i sprawiedliwość kocha,
ludzie prawi ujrzą Jego oblicze.

Twoje oblicze ujrzą ludzie prawi

Aklamacja (J 16, 7. 13)

Poślę wam Ducha Prawdy,
On was doprowadzi do całej prawdy.

Alleluja, alleluja, alleluja

Ewangelia (J 21, 20-25)

Gdy Jezus zmartwychwstały ukazał się uczniom nad jeziorem Genezaret, Piotr obróciwszy się zobaczył idącego za sobą ucznia, którego miłował Jezus, a który to w czasie uczty spoczywał na Jego piersi, i powiedział: „Panie, kto jest ten, który Cię zdradzi ?”

Gdy więc go Piotr ujrzał, rzekł do Jezusa: „Panie, a co z tym będzie ?”

Odpowiedział mu Jezus: „Jeżeli chcę, aby pozostał, aż przyjdę, co tobie do tego? Ty pójdź za Mną”.

Rozeszła się wśród braci wieść, że uczeń ów nie umrze. Ale Jezus nie powiedział mu, że nie umrze, lecz: „Jeśli Ja chcę, aby pozostał, aż przyjdę, co tobie do tego?”

Ten właśnie uczeń daje świadectwo o tych sprawach i on je opisał. A wiemy, że świadectwo jego jest prawdziwe.

Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 22 Maj 2021, 08:11   

To jest wlasnie próba „kumania się” z Bogiem.
Gdyby nam „co ci do tego?” odpowiedziała bliska kolezanka to by już bliska nie była.
A Chrystus jest po tej ripoście jeszcze bliżej. Nikomu o nas nie powie.

Joanna Boguszewska
Joa

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 22 Maj 2021, 09:38   

Elu, myślę, że to kwestia tłumaczenia. Po polsku nikt by tak nie powiedział, a prawdopodobnie intencją tej frazy było "nie do ciebie należy interesowanie się tą sprawą, zostaw to Bogu, a sam rób to, co Ci powierzono". Brzmi dla nas brutalnie i nie w stylu Jezusa, dlatego szukałabym przyczyny w przekładzie.
Podobna sytuacja ma miejsce w Kanie - i podobna fraza.

Ale - masz rację - na Boga nikt się nie obrazi, tylko weźmie sobie te słowa do serca :-)

Joanna Boguszewska
Joa

Wysłany: 22 Maj 2021, 09:45   

est ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać.

Dla mnie wspaniałym uzupełnieniem Ewangelii są objawienia Anny Katarzyny Emmerich (wydane w książce Żywot i bolesna Męka...). Są tam szczegóły, których nie wspominają ewangelie, bo nie były ważna dla przekazania nauki, ale wiele wyjaśniają dla zrozumienia sytuacji, w jakich Jezus się znajdował. Dla przykładu podam: skąd się wziął w Kanie, albo w jakiej kolejności przychodzili uczniowie do Grobu, bo wydawałoby się, że Ewangelie są w tym temacie niekonsekwentne, a jednak wszystko sie zgadza :-)

Myślę też, że każdy z ludzi dostaje swoje "znaki i cuda", o których nikt nie pisze, a jednak Jezus działa tak samo jak za ziemskiego życia. I dyskretnie.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 22 Maj 2021, 11:04   

„ Co tobie do tego? Ty pójdź za Mną”. Znów zimny prysznic na głowę Piotra i NA MOJĄ RÓWNIEŻ. Uzdrowieńcze mocne słowa, aby nie wchodzić w dwuznaczność służby Bogu i mamonie. Żadnej kariery Kościele i szerokiej domenie religijności, żadnego wyścigu szczurów, żadnej konkurencyjnej walki nie powinno być w gronie uczniów Chrystusa, bo ZABIJA TO DUCHA BRATERSTWA I NISZCZY DUCHA PRAWDZIWEGO ODDANIA SIĘ BOGU.
Czy nasza formacja była na to wrażliwa ? Czy tak patrzymy na nasze powołanie i naszą więź z Chrystusem dzisiaj ?
CZY JESTEŚMY MU WDZIĘCZNI ZA JEGO WYBRANIE, BEZ PORÓWNYWANIA SIĘ Z INNYMI I CZY JESTEŚMY SKONCENTROWANI NA WIERNOŚCI JEGO PRAGNIENIOM?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 22 Maj 2021, 11:05   

„Wiele innych rzeczy” się wydarzyło i „cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać” na temat zmartwychwstałego Chrystusa. Istotnie przez 2000 lat namnożyło się tych książek, a treść tego co się wydarzyło nie jest na wyczerpaniu, bo każdy z nas mógłby i powinien dorzucić swój wątek, dopisując swój akapit albo rozdział w jednej z tych książek albo raczej własną napisać, a może... KAŻDY Z NAS JUŻ JĄ PISZE. TO RÓWNIEZ JEST JEDNYM Z CELÓW PIELGRZYMKI W ŻYCIU CODZIENNYM KTÓRĄ ODBYWAMY WSPÓLNIE.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 22 Maj 2021, 11:05   

Piotr „zobaczył idącego za sobą ucznia, którego miłował Jezus”. Chodziło zatem o coś zauważalnego przez wszystkich, skoro stało się pomocne dla jego identyfikacji i co było trudne do zaakceptowania, widziane jako niezasłużony przywilej i jako pewnego rodzaju zubożenie własnej relacji z Chrystusem z powodu Jego „niesprawiedliwości”.
JAKIM PRAWEM OCZEKUJĘ OD CHRYSTUSA ABY ON MNIE TRAKTOWAŁ SZCZEGÓLNIE, WIERZĄC ZE NASZA RELACJA JEST JEDYNA I NIEPOWTARZALNA, A JEDNOCZEŚNIE BURZE SIĘ I NIE GODZĘ NA TO PRAWO DLA INNYCH ?

Joanna Boguszewska
Joa

Wysłany: 22 Maj 2021, 14:50   

Przeszłam już ten etap, trwał on wiele lat, w którym potrzebowałam poczucia wyróżnienia. Teraz rozumiem (i jest to dla mnie dar), że wielkość drugiego nie umniejsza mojej wielkości w oczach Ojca. Dla Niego jestem niepowtarzalna i ukochana. Teraz proszę o podobne przekonanie dla każdego człowieka.

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 22 Maj 2021, 15:00   

b]Dlatego też zaprosiłem was, aby się z wami zobaczyć i rozmówić, bo dla nadziei Izraela dźwigam te kajdany”.

Przez całe dwa lata pozostał w wynajętym przez siebie mieszkaniu i przyjmował wszystkich, którzy do niego przychodzili, głosząc królestwo Boże i nauczając o Panu Jezusie Chrystusie zupełnie swobodnie, bez przeszkód.[/b]

Ten apostoł narodów był najbardziej prześladowany przez żydów. Mimo tego cięrpienia był wierny w głoszeniu królestwa Bożego i caly czas nauczał o Chrystusie .
Panie Jezu daj odwage abym potrafiła naśladować apostoła Pawła.

Ten właśnie uczeń daje świadectwo o tych sprawach i on je opisał. A wiemy, że świadectwo jego jest prawdziwe.

Jan ukochany uczeń Pana Jezusa. Czy dlatego że był najmłodszy. Czy wybrany aby przez niego świat otrzymał świadectwo prwdy. My chrześcijanie musimy stać na straży tych prawd ktore BÓG przekazał przez apostola Jana.

Odpowiedz do tematu