Czytanie pierwsze
(Wj 1,8-14.22)
Rządy w Egipcie objął nowy król, który nie znał Józefa. I rzekł do swego ludu: "Oto lud synów Izraela jest liczniejszy i potężniejszy od nas. Roztropnie przeciw niemu wystąpmy, ażeby się przestał rozmnażać. W wypadku bowiem wojny mógłby się połączyć z naszymi wrogami w walce przeciw nam, aby wyjść z tego kraju". Ustanowiono nad nim przełożonych robót publicznych, aby go uciskali ciężkimi pracami. Budowano wówczas dla faraona miasta na składy: Pitom i Ramses. Ale im więcej go uciskano, tym bardziej się rozmnażał i rozrastał, co jeszcze potęgowało wstręt do synów Izraela. Egipcjanie nielitościwie zmuszali synów Izraela do ciężkich prac i uprzykrzali im życie przez uciążliwą pracę przy glinie i cegle oraz przez różne prace na polu. Do tych wszystkich prac przymuszano ich nielitościwie. Faraon wydał wtedy całemu narodowi rozkaz: "Wszystkich nowo narodzonych chłopców Hebrajczyków należy wyrzucić do rzeki, a dziewczynki pozostawić przy życiu".
Psalm
(Ps 124,1-8)
REFREN: Naszą pomocą jest Zbawiciel świata
Gdyby Pan nie był po naszej stronie,
przyznaj, Izraelu,
gdyby Pan nie był po naszej stronie,
gdy ludzie przeciw nam powstali.
Wtedy pochłonęliby nas żywcem,
gdy gniew ich przeciw nam zapłonął,
wówczas zatopiłaby nas woda,
potok by popłynął nad nami,
wówczas potoczyłyby się nad nami wezbrane wody.
Błogosławiony Pan, który nas nie wydał na pastwę ich zębom.
Dusza nasza jak ptak się wyrwała z sideł ptaszników,
sidło się podarło i zostaliśmy uwolnieni.
Nasza pomoc w imieniu Pana,
który stworzył niebo i ziemię.
Aklamacja
Aklamacja (Mt 10,40)
Kto przyjmuje apostoła, przyjmuje Chrystusa, a kto przyjmuje Chrystusa, przyjmuje Ojca, który Go posłał.
Ewangelia
(Mt 10,34-11,1)
Jezus powiedział do swoich apostołów: "Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. Kto miłuje ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto miłuje syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. Kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien. Kto chce znaleźć swe życie, straci je, a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je.
Kto was przyjmuje, Mnie przyjmuje; a kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał. Kto przyjmuje proroka jako proroka, nagrodę proroka otrzyma. Kto przyjmuje sprawiedliwego jako sprawiedliwego, nagrodę sprawiedliwego otrzyma. Kto poda kubek świeżej wody do picia jednemu z tych najmniejszych, dlatego że jest uczniem, zaprawdę powiadam wam, nie utraci swojej nagrody". Gdy Jezus skończył dawać te wskazania dwunastu swoim uczniom, odszedł stamtąd, aby nauczać i głosić Ewangelię w ich miastach.
"Oto lud synów Izraela jest liczniejszy i potężniejszy od nas. Roztropnie przeciw niemu wystąpmy, ażeby się przestał rozmnażać. W wypadku bowiem wojny mógłby się połączyć z naszymi wrogami w walce przeciw nam, aby wyjść z tego kraju".
BÓG spełnia swoją obietnicę względem Abrahama że będą tak liczni jak gwiazdy na niebie.
Obawy Egipcjan też są słuszne widzieli zagrożenie ze strony rozrastającego się narodu a z drugiej strony nie chcieli się pozbyć taniej siły roboczej.
Ale podstęp względem tego narodu był okrutny a zwłaszcza zabijanie dzieci.
BÓG ulituje sie nad ich niedolą i rozpaczą i wysłucha ich i poprowadzi do ziemi obiecanej.
Jezus powiedział do swoich apostołów: "Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. Kto miłuje ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto miłuje syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. Kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien. Kto chce znaleźć swe życie, straci je, a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je.
Dlatego w naszych domach mamy różnorodność w wierze. Jedni są ateiści a inni w innych religiach chcą odnaleźćć swój byt ziemski. Odchodzą od Chrystusa a my cierpimy z tego powodu. Ale trzeba dzwigać ten krzyż życia rodzinnego i z odwagą upominać i wzywać do powrotu życia z CHRYSTUSEM W SAKRAMENTACH ŚWIĘTYCH.
I tu zaczyna się ten rozłam w rodzinie. Też można wiarę traktować jako prywatność i milczeć każdy niech żyje jak chce jego sprawa a ja chcę mieć święty spokój.
Warto tracić życie dla JEZUSA.
Krwawe rewolucje nie przyniosą światu zbawienia. Jedyna rewolucja prawdziwa to miłość Ojca Niebieskiego, która się nam objawiła i objawia w osobie Jezusa Chrystusa. Głoszą ją światu, jako Ewangelię zbawienia, żywi ludzie, kochający Boga ponad wszystko i dający Mu zawsze pierwszeństwo, zarówno w chwilach szczęścia jak i w cierpieniach krzyża. Zbawienie Boże już ich przenika, dając im pokój, którego żadna światowa rewolucja, nigdy dać nie jest w stanie. (Mt 10,34-11,1)
„Kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je”.
Zadbać o to, aby być godnym Chrystusa – to jest nasze życiowe zadanie, a często nam się głupio wydaje, że to my robimy łaskę Panu Bogu, że raczymy zwrócić na Niego naszą uwagę, tak jak to robi dzisiaj młodzież z lekcjami religii. ( Wiem, że my też jesteśmy winni tego, że lekcje religii są drętwe i bynajmniej nie jest to sprawa drugorzędna)
„Roztropnie przeciw niemu wystąpmy, ażeby się przestał rozmnażać” (Wj 1,8-14.22)
. …I tak ciągnie się przez wszystkie wieki „roztropne” administrowanie śmiercią, aż po całkiem współczesne systemy „sprawiedliwości klasowej”, czy czynienia „wolnej przestrzeni” dla „rasy panów”, oraz poprzez „kontrolowanie urodzeń”, aż po formalne ustalenia międzynarodowe, że prawem człowieka, a wiec jednym z praw definiujących istotę człowieczeństwa, jest prawo do zabicia drugiego człowieka, gdy znajduje się on jeszcze w sanktuarium macierzyńskiego bezpieczeństwa, w łonie jego matki. Jest to wyzwanie rzucone Boskiemu: „nie zabijaj”, proponując je jednocześnie jako kamień węgielny „nowoczesności”
Nasza pomoc w imieniu Pana,
który stworzył niebo i ziemię.
(Z Ps 124)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum