Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 14.08.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 14 Sierpień 2021, 05:28   Czytania 14.08.2021

Sobota XIX tydzień zwykły

Czytanie pierwsze
(Mdr 3, 1-9)
Dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka. Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju. Choć nawet w ludzkim rozumieniu doznali kaźni, nadzieja ich pełna jest nieśmiertelności. Po nieznacznym skarceniu dostąpią dóbr wielkich, Bóg ich bowiem doświadczył i znalazł ich godnymi siebie. Doświadczył ich jak złoto w tyglu i przyjął ich jak całopalną ofiarę. W dzień nawiedzenia swego zajaśnieją i rozbiegną się jak iskry po ściernisku. Będą sądzić ludy, zapanują nad narodami, a Pan królować będzie nad nimi na wieki. Ci, którzy Mu zaufali, zrozumieją prawdę, wierni w miłości będą przy Nim trwali: łaska bowiem i miłosierdzie dla Jego wybranych.

Psalm
(Ps 116B, 10-11. 12-13. 16-17)
REFREN: Cenna przed Panem śmierć Jego wyznawców

Ufność miałem nawet wtedy, gdy mówiłem:
"Jestem w wielkim ucisku".
I zalękniony wołałem:
"Każdy człowiek jest kłamcą".

Czym się Bogu odpłacę
za wszystko, co mi wyświadczył?
Podniosę kielich zbawienia
i wezwę imienia Pana.

O Panie, jestem Twoim sługą,
Twym sługą, synem Twojej służebnicy,
Ty rozerwałeś moje kajdany.
Tobie złożę ofiarę pochwalną
i wezwę imienia Pana.

Aklamacja
Aklamacja (J 12, 25)
Kto by chciał Mi służyć, niech idzie za Mną, a gdzie Ja jestem, tam będzie i mój sługa.

Ewangelia
(J 15, 9-17)
Jezus powiedział do swoich uczniów: "Jak Mnie umiłował Ojciec, tak i Ja was umiłowałem. Wytrwajcie w miłości mojej! Jeśli będziecie zachowywać moje przykazania, będziecie trwać w miłości mojej, tak jak Ja zachowałem przykazania Ojca mego i trwam w Jego miłości. To wam powiedziałem, aby radość moja w was była i aby radość wasza była pełna. To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem. Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich. Wy jesteście przyjaciółmi moimi, jeżeli czynicie to, co wam przykazuję. Już was nie nazywam sługami, bo sługa nie wie, co czyni pan jego, ale nazwałem was przyjaciółmi, albowiem oznajmiłem wam wszystko, co usłyszałem od Ojca mego. Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili i by owoc wasz trwał, aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go prosicie w imię moje. To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 14 Sierpień 2021, 09:52   

Wszystko zależy od naszej wierności Chrystusowi, to znaczy od prawdziwej miłości, takiej jaką On nas ukochał i do jakiej nas wzywa.
Paradoksem jest to, że w rzeczywistości chodzi o … miłość zwyczajną, codzienną, przyjacielską - taką która tworzy braterską wspólnotę i pozwala każdemu w niej się rozwijać.
Głęboką finezją tego „banalnego” przykazania jest to, że pochodzi ono od Boga i dlatego jest ono zbawcze. Nie ma innej aniżeli ta drogi do uzyskania „pełnej radości” - wiecznej i żywej - bo od Boga ona pochodzi i do Niego należy.
Misterium Kościoła właśnie tej prawdy dotyczy i w niej znajduje swoje spełnienie.
Jaki wpływ miał (ma) corona wirus na moją wiarę i miłość? Jak wpływa na moja przynależność do Kościoła? (J 15, 9-17)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 14 Sierpień 2021, 09:53   

„Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju” i na tym polega ich zwycięstwo, że już są poza zasięgiem działania szatana. „Głupimi” są ci których paraliżuje strach przed śmiercią do tego stopnia, że samych siebie skazują na życie jałowe, pozbawione wiary w Boga i w życie wieczne i nie są w stanie ofiarować życia jako „całopalnej ofiary”, ponieważ nie mając wiary obca jest też dla nich prawdziwa miłość i „zrozumienie prawdy”, aby mogli przebywać w zbawczej komunii z Bogiem. (Mdr 3, 1-9)

O Panie, jestem Twoim sługą,
Twym sługą, synem Twojej służebnicy,
Ty rozerwałeś moje kajdany.
Tobie złożę ofiarę pochwalną
i wezwę imienia Pana.
(Z Ps 116)

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 14 Sierpień 2021, 10:31   

Czym się Bogu odpłacę
za wszystko, co mi wyświadczył?

Nawet jeśli dotykają nas codzienne troski,
to przecież mamy tyle powodów, aby dziękować...

Z Panem Bogiem

Michał

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 14 Sierpień 2021, 22:20   

Wirus był konkretnym bodźcem dla mojego męża, by stawić czoło budowie domu.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 15 Sierpień 2021, 03:16   

Jaki wpływ miał (ma) corona wirus na moją wiarę i miłość? Jak wpływa na moja przynależność do Kościoła? (J 15, 9-17)

Jest to próba naszych czasów. Jak wojna.
W Polsce coraz bliżej szczepienie dzieci. Dzieci, które na COVID nie chorują w ogóle.
Tragedie już miały miejsce. A rzekome szczepienia, dorosłych nie chronią przed niczym.
Staje się niemożliwa merytoryczna rozmowa z ludźmi już zaszczepionymi, nawet jezeli sa ofiarami naiwności.  Wkrada sie rozdrażnienie. A wystarczy prześledzić statystyki.
Nie trawie stwierdzeń typu: „widocznie on był slaby”,  „ale korzyści sa większe”, „no zaszczepiłam się no bo wiesz…” itp.
Moja tokijska parafia będzie zamknięta od przyszłej niedzieli do połowy pazdziernika.
Dorota znalazła bliski kościół, gdzie ksiądz odprawia codziennie Msze Sw. sobie, w zakrystii przy otwartych drzwiach. A garstka ludzi stoi w kościele przy tych drzwiach.
„Konspiracyjne” Msze Sw. odprawiane sa również w naszych domach.

Moja corka w pracy nagabywana na szczepienie.
Niedawno powiedziała: już przyjdź, Jezu.

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 15 Sierpień 2021, 19:49   

Nie zaszczepiłam się, ale wierzę ,że Dobry Bóg nie da skrzywdzić tych, którzy w dobrej wierze się zaszczepili- bo On ma władzę nad światem.

Odpowiedz do tematu