Czytanie pierwsze
(Ap 21, 9b-14)
Anioł tak się do mnie odezwał: "Chodź, ukażę ci Oblubienicę, Małżonkę Baranka". I uniósł mnie w zachwyceniu na górę wielką i wyniosłą, i ukazał mi Miasto Święte, Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga, mające chwałę Boga. Źródło jego światła podobne do kamienia drogocennego, jakby do jaspisu o przejrzystości kryształu. Miało ono mur wielki a wysoki, miało dwanaście bram, a na bramach dwunastu aniołów i wypisane imiona, które są imionami dwunastu pokoleń synów Izraela. Od wschodu trzy bramy i od północy trzy bramy, i od południa trzy bramy, i od zachodu trzy bramy. A mur Miasta ma dwanaście warstw fundamentu, a na nich dwanaście imion dwunastu apostołów Baranka.
Niech Cię wielbią, Panie, wszystkie Twoje dzieła
i niech Cię błogosławią Twoi święci.
Niech mówią o chwale Twojego królestwa
i niech głoszą Twoją potęgę.
Aby synom ludzkim oznajmić Twoją potęgę
i wspaniałość chwały Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.
Pan jest sprawiedliwy na wszystkich swych drogach
i łaskawy we wszystkich swoich dziełach.
Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają,
wszystkich wzywających Go szczerze.
Aklamacja
Aklamacja (J 1, 49b)
Nauczycielu, Ty jesteś Synem Bożym, Ty jesteś Królem Izraela.
Ewangelia
(J 1, 45-51)
Filip spotkał Natanaela i powiedział do niego: "Znaleźliśmy Tego, o którym pisał Mojżesz w Prawie i Prorocy, Jezusa, syna Józefa, z Nazaretu". Rzekł do niego Natanael: "Czyż może być co dobrego z Nazaretu?" Odpowiedział mu Filip: "Chodź i zobacz". ezus ujrzał, jak Natanael zbliżał się do Niego, i powiedział o nim: "Patrz, to prawdziwy Izraelita, w którym nie ma podstępu". Powiedział do Niego Natanael: "Skąd mnie znasz?" Odrzekł mu Jezus: "Widziałem cię, zanim cię zawołał Filip, gdy byłeś pod drzewem figowym". Odpowiedział Mu Natanael: "Rabbi, Ty jesteś Synem Bożym, Ty jesteś królem Izraela!" Odparł mu Jezus: "Czy dlatego wierzysz, że powiedziałem ci: "Widziałem cię pod drzewem figowym?" Zobaczysz jeszcze więcej niż to". Potem powiedział do niego: "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Ujrzycie niebiosa otwarte i aniołów Bożych wstępujących i zstępujących na Syna Człowieczego".
Miasto Święte, „oblubienica Baranka”, doskonała wspólnota, pełna realizacja wszystkich tęsknot ludzkich, cel naszego życia… Można mnożyć wyrazy ale tak będzie to zawsze czym innym, aniżeli usłyszenie głosu: ”Chodź ukażę ci Oblubienicę” i pójście za tym głosem, aby „zostać uniesionym w zachwyceniu na górę wielką i wyniosłą” i kontemplować Bożą Prawdę i Piękno.
Warto w życiu duchowym o tę łaskę i tę zdolność zabiegać.
Niech Cię wielbią, Panie, wszystkie Twoje dzieła
i niech Cię błogosławią Twoi święci.
wszystkich wzywających Go szczerze
(Z Ps 134)
Cóż Ty możesz wiedzieć o mnie Nazarejczyku, synu Józefa, cieśli z Nazaretu! Jak widzę szukasz zwolenników i chcesz ich zdobywać pięknymi słowami!
Nie chcę żadnego nauczyciela który pięknie mówi, pięknie się uśmiecha i pięknie ludzi do swego pięknego worka wabi!
Chce Boskiej powagi i dotyku Boskiej prawdy. Nie chcę się bawić w partyjne zabawy i wchodzić w płytkie układy z religijnymi guru, szukającymi władzy i sławy.
„Skąd mnie znasz ?” – tym krótkim pytaniem, sądził Natanael, że utnie potok słodkich słów powitalnych Nazarejczyka i wyrazi swój niesmak. Mylił się jednak bardzo co do Niego i co do swoich o Nim przypuszczeń. Nie chodziło Mu wcale o to wszystko o co Go posadzał.
Nie zdawał sobie zupełnie sprawy z tego Kim On Jest, że wcale nie słowa były Jego siłą, ale siłą Jego słów była Prawda i zdolność widzenia, jak Bóg, wszystkiego: "Widziałem cię, zanim cię zawołał Filip, gdy byłeś pod drzewem figowym".
Siła Jego słów w jednym momencie przemieniła Natanaela, który wykrzyknął: „Rabbi, Ty jesteś Synem Bożym, Ty jesteś królem Izraela!”
Chwilą duchowego olśnienia dla Natanaela było słowo Jezusa, świadczące o tym, że zna On tajemnicę, o której nikt oprócz Boga nie wiedział. Skoro Jezus był jej świadom, mógł Mu o niej tylko Bóg powiedzieć, zatem nie było dla niego wątpliwości, że Jezus jest Synem Bożym, obiecanym „królem Izraela” który miał przyjść zgodnie z Bożym przyrzeczeniem, aby zmienić ludzkie życie, ratując je od śmiertelnego ukąszenia grzechem. (J 1, 45-51)
Wczoraj: Biada wam, … obłudnicy
Dzisiaj: "Patrz, to prawdziwy Izraelita, w którym nie ma podstępu".
Jaka ulga. Mogę przejść z myslenia ile jest we mnie obłudnika na myślenie o Natanaelu.
I co to znaczy, ze nie było w nim podstępu. Kiedyś przy tych samych Czytaniach powiedziałam Zosi, ze to tak jak ona. A o Zosi wiem więcej niż o Natanaelu, to mi łatwiej.
wszystkich wzywających Go szczerze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum