Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 09.12.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 8 Grudzień 2021, 23:26   Czytania 09.12.2021

Czwartek, 9 grudnia 2021. Wspomnienie: Św. Juan Diego

Czwartek II tygodnia adwentu

Czytanie pierwsze
(Iz 41,13-20)
Ja, twój Bóg, ująłem cię za prawicę mówiąc ci: "Nie lękaj się, przychodzę ci z pomocą". Nie bój się, robaczku, Jakubie,
nieboraku, o Izraelu! Ja cię wspomagam, mówi Pan, odkupiciel twój, Święty Izraela. Oto Ja przemieniam cię w młocarskie sanie, nowe, o podwójnym rzędzie zębów: Ty zmłócisz i wykruszysz góry, zmienisz pagórki w drobną sieczkę. Ty je przewiejesz, a wicher je porwie i trąba powietrzna rozmiecie. Ty natomiast rozradujesz się w Panu, chlubić się będziesz w Świętym Izraela. Nędzni i biedni szukają wody, i nie ma! Ich język wysechł już z pragnienia. Ja, Pan, wysłucham ich, nie opuszczę ich Ja, Bóg Izraela. Każę wytrysnąć strumieniom na nagich wzgórzach i źródłom wód w pośrodku nizin. Zamienię pustynię na pojezierze, a wyschniętą ziemię na wodotryski. Na pustyni zasadzę cedry, akacje, mirty i oliwki; rozkrzewię na pustkowiu cyprysy, wiązy i bukszpan obok siebie. Ażeby widzieli i poznali, rozważyli i pojęli wszyscy, że ręka Pana to uczyniła, że Święty Izraela tego dokonał.

Psalm
(Ps 145,1 i 9,10-11,12-13ab)
REFREN: Pan jest łagodny i bardzo łaskawy

Będę Ciebie wielbił, Boże mój i Królu,
i sławił Twoje imię przez wszystkie wieki.
Pan jest dobry dla wszystkich,
a Jego miłosierdzie nad wszystkim, co stworzył.

Niech Cię wielbią, Panie, wszystkie Twoje dzieła
i niech Cię błogosławią Twoi święci.
Niech mówią o chwale Twojego królestwa
i niech głoszą Twoją potęgę.

Aby synom ludzkim oznajmić Twoją potęgę
i wspaniałość chwały Twojego królestwa.
Królestwo Twoje królestwem wszystkich wieków,
przez wszystkie pokolenia Twoje panowanie.

Aklamacja
Aklamacja
Niebiosa, spuśćcie sprawiedliwego jak rosę, niech jak deszcz spłynie z obłoków, niech się otworzy ziemia i zrodzi Zbawiciela.

Ewangelia
(Mt 11,11-15)
Jezus powiedział do tłumów: "Zaprawdę powiadam wam: Między narodzonymi z niewiast nie powstał większy od Jana Chrzciciela. Lecz najmniejszy w królestwie niebieskim większy jest niż on. A od czasu Jana Chrzciciela aż dotąd królestwo niebieskie doznaje gwałtu i ludzie gwałtowni zdobywają je. Wszyscy bowiem Prorocy i Prawo prorokowali aż do Jana. A jeśli chcecie przyjąć, to on jest Eliaszem, który ma przyjść. Kto ma uszy, niechaj słucha".

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 9 Grudzień 2021, 07:56   

Ludzie gwaltowni zdobywają Królestwo Boże .
Mnie do tych świętych gwałtowników daleko. Ale.
Akurat mamy czas próby. Znów w kościele ma być 30% a w tramwaju 70%.
To może przed kościołem, przecież nieobjęte regulacją
Zaglądam do swojej parafii. Niedzielna Msza Sw. w sobotę zlikwidowana a wierni podzieleni na dwie grupy i raz w niedziele jedna grupa a w drugą niedziele druga.
Nawet nie wiem do ktorej grupy należę .
Przepychać się nie mam zamiaru ale przed drzwiami trochę miejsca jest.

Niebiosa, spuśćcie sprawiedliwego jak rosę, niech jak deszcz spłynie z obłoków, niech się otworzy ziemia i zrodzi Zbawiciela.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 9 Grudzień 2021, 10:38   

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2095727150603228&id=100004978892153&sfnsn=mo

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 9 Grudzień 2021, 10:40   

Czy nie ześlizgnęliśmy się w pogaństwo nie zdając sobie nawet z tego sprawy? Czy nie zmieniliśmy sobie wizerunku Boga? Czy wyznajemy Boga prawdziwego, czy tez takiego którego zrobiliśmy sobie na nasz ludzki obraz i podobieństwo? Czy nie zanosimy do Niego modlitw jak do wielkiego monarchy, któremu zawracamy głowę naszymi, mało istotnymi sprawami, gdy tymczasem On, „Twój Bóg przychodzi, ujmuje cię za prawicę i mówi: Nie lękaj się, przychodzę ci z pomocą. Nie bój się, robaczku, Jakubie, nieboraku, o Izraelu! Ja cię wspomagam” . Dobrobyt, pokój i radość mieszkańców to znak zbawczej obecności Boga.(Iz 41,13-20)

Musze jeszcze dodać uwagę, że chyba zbyt indywidualistycznie odczytuję (odczytujemy ?) te słowa, za mało mysląc o Oblubienicy Chrystusa, wspólnocie Kościoła.

Marianna Jundi
Żołnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 9 Grudzień 2021, 14:10   

"Nie lękaj się, przychodzę ci z pomocą". Nie bój się, robaczku, Jakubie,
nieboraku, o Izraelu! 

Pan Bóg wybiera człowieka słabego aby ukazać jak bardzo zależy Bogu na ludzkości i z robaczka nieboraka wychodzi silny Jakub.
A od czasu Jana Chrzciciela aż dotąd królestwo niebieskie doznaje gwałtu i ludzie gwałtowni zdobywają je. 
To Jan Chrzciciel jako Eliasz ukazywał trzeba zdobywać królestwo niebieskie radykalnie a nie układać się i iść na kompromisy wielkich tego świata.
Miejmy odwagę zdobywac gwałtownie wiernych dla Chrystusa .
Z Panem Bogiem.

Odpowiedz do tematu