Czwartek, 17 lutego 2022. Patron dnia: Siedmiu Świętych Założycieli Zakonu Serwitów NMP
Czwartek VI tydzień zwykły
Czytanie pierwsze
(Jk 2, 1-9)
Bracia moi, niech wiara wasza w Pana naszego, Jezusa Chrystusa uwielbionego, nie ma względu na osoby. Bo gdyby przyszedł na wasze zgromadzenie człowiek przystrojony w złote pierścienie i bogatą szatę i przybył także człowiek ubogi w zabrudzonej szacie, a wy spojrzycie na bogato przyodzianego i powiecie: "Ty usiądź na zaszczytnym miejscu", do ubogiego zaś powiecie: "Stań sobie tam albo usiądź u podnóżka mojego", to czy nie czynicie różnic między sobą i nie stajecie się sędziami przewrotnymi? Posłuchajcie, bracia moi umiłowani! Czy Bóg nie wybrał ubogich tego świata na bogatych w wierze oraz na dziedziców królestwa przyobiecanego tym, którzy Go miłują? Wy zaś odmówiliście ubogiemu poszanowania. Czy to nie bogaci uciskają was bezwzględnie i nie oni ciągną was do sądów? Czy nie oni bluźnią zaszczytnemu Imieniu, które wypowiedziano nad wami? Jeśli przeto zgodnie z Pismem wypełniacie królewskie Prawo: "Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego", dobrze czynicie. Jeżeli zaś kierujecie się względem na osobę, popełniacie grzech, i Prawo potępi was jako przestępców.
Psalm
(Ps 34 (33), 2-3. 4-5. 6-7)
REFREN: Biedak zawołał i Pan go wysłuchał
Będę błogosławił Pana po wieczne czasy,
Jego chwała będzie zawsze na moich ustach.
Dusza moja chlubi się Panem,
niech słyszą to pokorni i niech się weselą.
Wysławiajcie razem ze mną Pana,
wspólnie wywyższajmy Jego imię.
Szukałem pomocy u Pana, a On mnie wysłuchał
i wyzwolił od wszelkiej trwogi.
Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie się radością,
oblicza wasze nie zapłoną wstydem.
Oto zawołał biedak i Pan go usłyszał,
i uwolnił od wszelkiego ucisku.
Aklamacja
Aklamacja (J 6, 63c. 68c)
Słowa Twoje, Panie, są duchem i życiem. Ty masz słowa życia wiecznego.
Ewangelia
(Mk 8, 27-33)
Jezus udał się ze swoimi uczniami do wiosek pod Cezareą Filipową. W drodze pytał uczniów: "Za kogo uważają Mnie ludzie?" Oni Mu odpowiedzieli: "Za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za jednego z proroków". On ich zapytał: "A wy za kogo Mnie uważacie?" Odpowiedział Mu Piotr: "Ty jesteś Mesjasz". Wtedy surowo im przykazał, żeby nikomu o Nim nie mówili. I zaczął ich pouczać, że Syn Człowieczy wiele musi wycierpieć, że będzie odrzucony przez starszych, arcykapłanów i uczonych w Piśmie; że zostanie zabity, ale po trzech dniach zmartwychwstanie. A mówił zupełnie otwarcie te słowa. Wtedy Piotr wziął Go na bok i zaczął Go upominać. Lecz On obrócił się i patrząc na swych uczniów, zgromił Piotra słowami: "Zejdź Mi z oczu, szatanie, bo nie myślisz po Bożemu, lecz po ludzku".
„Czy Bóg nie wybrał ubogich tego świata na bogatych w wierze oraz na dziedziców królestwa przyobiecanego tym, którzy Go miłują? Wy zaś odmówiliście ubogiemu poszanowania (Jk 2, 1-9)
Bóg tak, Bóg wybrał i jest wierny swojemu wyborowi, ale człowiek, niezadowolony z siebie samego, miast się wyspowiadać, często po cichu kombinuje i – BOGA POPRAWIA.
Ponieważ zaś Bogu chodzi o miłość, bo sam jest jej Źródłem i Tajemnicą, „poprawki” wprowadzane przez człowieka dotyczą sfery miłości, czyli ludzkich niechęci i przywiązań, wrogości i posesywnych pożądań. Efekt jest od Adama i Ewy ten sam, bo człowiek wykłada się zawsze na tej samej przeszkodzie – na braku zaufania w Boże Miłosierdzie , „odmawiając ubogiemu poszanowania”, czyli kapitulując przed KRZYŻEM CHRYSTUSA, zamiast dzięki Niemu tryumfować.
"Ty jesteś Mesjasz".
Piotr miał obraz Boga potężnego wszechmocnego takiego przerażającego.
I zaczął ich pouczać, że Syn Człowieczy wiele musi wycierpieć, że będzie odrzucony przez starszych, arcykapłanów i uczonych w Piśmie; że zostanie zabity, ale po trzech dniach zmartwychwstanie.
W oczach Piotra to było nie do przyjęcia żeby ktoś podniosł rękę na Jezusa Syna Bożego.
"Zejdź Mi z oczu, szatanie, bo nie myślisz po Bożemu, lecz po ludzku".
Myślę że Piotr potrzebował czasu aby to wszystko pojąć i przemyśleć.
My ciągle myślimy po ludzku dlatego tak mało otrzymujemy tej Bożej Łaski.
Panie Jezu błogosław w mojej ludzkiej słabości.
"Za chwileczkę powrócę, żeby dalej poprowadzić tę modlitwę."
Niestety transmisja mszy na tych słowach skończyła się. Postanowiłem poszukać części dalszej 'modlitwy'. Wkrótce znalazłem "na żywo" Zygmunta głoszącego naukę. Mocna, profetyczna rewela- a właściwie rewolu-cyjna nauka. Przekaz dla Kościoła. Wypowiedź o Vaticanum II. Chyba jeszcze nigdy tak głęboko trafiającej wypowiedzi w Kościele Rzymskokatolickim (w innych nie uczestniczę) nie słyszałem. Skopiowałem adres transmisji (filmiku), ale okazało się, że da się posłuchać tylko online, bez możliwości cofnięcia (powtórki). Zamieściłem (potem go wykasowałem) link w poprzednim poście - może ktoś w tym czasie skorzystał. Mam nadzieję, że nagranie tego wystąpienia będzie jakoś osiągalne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum