czytanie (Jk 4, 13-17)
Czytanie z Listu Świętego Jakuba Apostoła
Najmilsi:
Zwracam się do was, którzy mówicie: «Dziś albo jutro udamy się do tego oto miasta i spędzimy tam rok, będziemy uprawiać handel i osiągniemy zyski», wy, którzy nie wiecie nawet, co jutro będzie. Bo czymże jest życie wasze? Parą jesteście, co się ukazuje na krótko, a potem znika.
Zamiast tego powinniście mówić: «Jeżeli Pan zechce, a będziemy żyli, zrobimy to lub owo». Teraz zaś chełpicie się w swej wyniosłości. Wszelka taka chełpliwość jest przewrotna. Kto zaś umie dobrze czynić, a nie czyni, ten grzeszy.
Psalm (Ps 49 (48), 2-3. 6-7. 8-10. 11 (R.: por. Mt 5, 3))
Ubodzy duchem mają wstęp do nieba
Słuchajcie tego, wszystkie narody, nakłońcie uszu, wszyscy mieszkańcy ziemi,
niscy pochodzeniem na równi z możnymi,
bogaci razem z ubogimi.
Dlaczego miałbym się trwożyć w dniach niedoli,
gdy otacza mnie złość podstępnych,
którzy ufają swoim dostatkom
i chełpią się ogromem swego bogactwa?
Nikt przecież nie może samego siebie wykupić
ani nie uiści Bogu ceny za siebie należnej.
Nazbyt jest kosztowne wyzwolenie duszy
i nigdy mu na to nie starczy,
aby żyć wiecznie i nie ulec zagładzie.
Albowiem ujrzy, że umierają mędrcy,
jednakowo ginie głupi i prostak,
zostawiając obcym
swoje bogactwa.
Aklamacja (J 14, 6)
Alleluja, alleluja, alleluja
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem.
Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.
Alleluja, alleluja, alleluja
Ewangelia (Mk 9, 38-40)
Kto nie jest przeciwko nam, ten jest z nami
Słowa Ewangelii według Świętego Marka
Apostoł Jan rzekł do Jezusa: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zaczęliśmy mu zabraniać, bo nie chodzi z nami».
Lecz Jezus odrzekł: «Przestańcie zabraniać mu, bo nikt, kto uczyni cud w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami».
Kto zaś umie dobrze czynić, a nie czyni, ten grzeszy.
Łatwo w rachunku sumienia zwrócić uwagę na to, co nam się nie udało i później, często, męczy nas.
Trudniej zauważyć zaniechanie, a przecież tyle otrzymaliśmy i mamy się czym dzielić.
Kto prawdziwie kocha dobro, cieszy się nim gdziekolwiek je widzi i skądkolwiek ono pochodzi. Największym zagrożeniem dla dobra jest zazdrość jego „posiadaczy”, roszczących sobie pretensje do swojej wyłączności i niszczących przez to dostęp do niego, poprzez blokowanie miłości. (Mk 9, 38-40)
„Wszelka taka chełpliwość jest przewrotna”- taka jaką widzimy w wydaniu pewnej siebie i pogardzającej tradycją nowoczesności, przecedzającej komara, a połykającej wielbłąda, brudnej, rozchwianej psychicznie i moralnie, krzywdzącej człowieka w imię postępu i nowych regulacji mających ten stan rzeczy uzdrowić. Jeszcze gorzej, gdy całą energię poświęca na to by nonszalancko bronić swoich niemądrych procedur zamiast służyć rzeczywistemu dobru człowieka,– „Kto zaś umie dobrze czynić, a nie czyni, ten grzeszy”. (Jk 4, 13-17)
«Jeżeli Pan zechce, a będziemy żyli, zrobimy to lub owo».
Jeszcze pamiętam ten zwrot. Zrobię jak Bóg zechce. Wyjadę jak Bóg pozwoli. Zasieję pole jak Bóg da pogodę itp.
A teraz zdrowie najważniejsze nawet w ciężkiej chorobie nie ma tam proszę o modlitwę jak Bóg da zdrowie to sie spotkamy. I tak odcina sie chorych z diagnozą raka zamiast poprosić o Zdrowaś Maryjo.......
Boże miej w opiece Bożene i daj jej siłę do walki z chorobą.
[b]«Przestańcie zabraniać mu, bo nikt, kto uczyni cud w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie.
Inni też mają łaskę Bożą i pomagają bliźnim.
Zawsze czyń dobro z MIŁOŚCIĄ Z IMIENIEM JEZUS na ustach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum