Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 07.05.2022
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 6 Maj 2022, 22:50   Czytania 07.05.2022

Sobota, 7 maja 2022

Sobota trzeciego tygodnia okresu Wielkanocnego

Czytanie pierwsze
(Dz 9,31-42)
Kościół cieszył się pokojem w całej Judei, Galilei i Samarii. Rozwijał się i żył bogobojnie, i napełniał się pociechą Ducha Świętego. Kiedy Piotr odwiedzał wszystkich, przyszedł też do świętych, którzy mieszkali w Liddzie. Znalazł tam pewnego człowieka imieniem Eneasz, który był sparaliżowany i od ośmiu lat leżał w łóżku. Piotr powiedział do niego: "Eneaszu, Jezus Chrystus cię uzdrawia, wstań i zaściel swoje łóżko!" I natychmiast wstał. Widzieli go wszyscy mieszkańcy Liddy i Saronu i nawrócili się do Pana. Mieszkała też w Jafie pewna uczennica imieniem Tabita, co znaczy Gazela. Czyniła ona dużo dobrego i dawała hojne jałmużny. Wtedy właśnie zachorowała i umarła. Obmyto ją i położono w izbie na piętrze. Lidda leżała blisko Jafy; gdy więc uczniowie dowiedzieli się, że jest tam Piotr, wysłali do niego dwóch posłańców z prośbą: "Przyjdź do nas bez zwłoki". Piotr poszedł z nimi, a gdy przyszedł, zaprowadzili go do izby na górze. Otoczyły go wszystkie wdowy i pokazywały mu ze łzami w oczach chitony i okrycia, które zrobiła im Dorkas za swego życia. Po usunięciu wszystkich Piotr upadł na kolana i modlił się. Potem zwrócił się do ciała i rzekł: "Tabito, wstań!" A ona otwarła oczy i zobaczywszy Piotra, usiadła. Piotr podał jej rękę i podniósł ją. Zawołał świętych i wdowy i ujrzeli ją żywą. Wieść o tym rozeszła się po całej Jafie i wielu uwierzyło w Pana.

Psalm
(Ps 116B,12-13.14-15.16-17)
REFREN: Cóż oddam, Panie, za Twe wszystkie dary?

Czym się Panu odpłacę?
za wszystko, co mi wyświadczył?
Podniosę kielich zbawienia
i wezwę imienia Pana.

Wypełnię me śluby dla Pana?
przed całym Jego ludem.
Cenna jest w oczach Pana
śmierć Jego świętych.

O Panie, jestem Twoim sługą,?
jam sługa Twój, syn Twej służebnicy.
Ty rozerwałeś moje kajdany:
Tobie złożę ofiarę pochwalną
I wezwę imienia Pana.

Aklamacja
Aklamacja (J 6,63b.68b)
Słowa Twoje, Panie, są duchem i życiem, Ty masz słowa życia wiecznego.

Ewangelia
(J 6,55.60-69)
W synagodze w Kafarnaum Jezus powiedział: "Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a krew moja jest prawdziwym napojem". Wielu spośród Jego uczniów, którzy to usłyszeli mówiło: "Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?" Jezus jednak świadom tego, że uczniowie Jego na to szemrali, rzekł do nich: "To was gorszy? A gdy ujrzycie Syna Człowieczego, jak będzie wstępował tam, gdzie był przedtem? Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i życiem. Lecz pośród was są tacy, którzy nie wierzą". Jezus bowiem od początku wiedział, którzy to są, co nie wierzą, i kto miał Go wydać. Rzekł więc: "Oto dlaczego wam powiedziałem: Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli mu to nie zostało dane przez Ojca". Odtąd wielu uczniów Jego się wycofało i już z Nim nie chodziło. Rzekł więc Jezus do Dwunastu: "Czyż i wy chcecie odejść?" Odpowiedział Mu Szymon Piotr: "Panie, do kogóż pójdziemy? Ty masz słowa życia wiecznego. A myśmy uwierzyli i poznali, że Ty jesteś Świętym Boga".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 7 Maj 2022, 09:48   

Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i życiem” – o to właśnie chodzi w naszych medytacjach, kazaniach i tzw. dzieleniu się słowem Bożym.

Znamienne jest jednak, że są takie słowa Jezusa które wywołują „szemranie” i powodują „zgorszenie” Jego uczniów (!). Dotyczą one spożywania Ciała i picia Krwi Jezusa.

Wytrwali u Jego boku ci, którzy jak Piotr wyznają: „Ty masz słowa życia wiecznego. A myśmy uwierzyli i poznali, że Ty jesteś Świętym Boga”.

Aga Dziergowska
Agnieszka

Miejscowosc: Łódź
Wysłany: 7 Maj 2022, 09:53   

Owszem .. nasze Ciała też Zmartwychwstaną!

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 7 Maj 2022, 09:54   

"Kościół cieszył się pokojem w całej Judei, Galilei i Samarii".
Do naturalnej kondycji Koscioła należą WIZYTY duszpasterskie (Piotr odwiedzał wszystkich) i CUDA. Działy się one z inicjatywy Piotra albo wiernych („Przyjdź do nas bez zwłoki”)

"Po usunięciu wszystkich Piotr upadł na kolana i modlił się".
Istnieje rodzaj modlitwy wspólnej, gdzie odprawiajacy ją (kto przewodniczy) oddzielony jest od pozostałych osób, aby móc się bardziej na niej skoncentrować i aby pomóc tym innym modlącym się ludziom.
Znajdujemy tego echo w specjalnym miejscu wyznaczonym na Eucharystie (prezbiterium, w granicy jaką stanowi ikonostas , balaski, w zdejmowaniu obuwia w sanktuariach na Wschodzie)

Odpowiedz do tematu