No w³a¶nie ta przypowie¶æ pokazuje, ¿e dzieci tego swiata tak potrafi± kombinowaæ, ¿e miêkko wyl±duj± i w takiej sytuacji. Mamy tego dowody wokó³ siebie. I dobrze by by³y, zeby dzieci ¶wiat³a mia³y równ± determinacjê i pomys³owo¶æ w zdobywaniu Królestwa Bo¿ego :)
„ (...)Nabierz te¿ ducha ca³y ludu ziemi! - wyrocznia Pana. Do pracy! Bo Ja jestem z wami, wyrocznia Pana Zastêpów (...)
Duch mój stale przebywa po¶ród was; nie lêkajcie siê (...)
Przysz³a chwa³a tego domu bêdzie wiêksza od dawnej, mówi Pan Zastêpów; na tym to miejscu Ja udzielê pokoju „.
„ Na tym to miejscu Ja udziele pokoju” - w tym to miejscu Chrystus zostal ukrzyzowany i tutaj Zmartwychwstal, a pierwsze Jego slowa do Apostolow brzmialy : „pokoj wam”. Jest to wydarzenie ktore nie ma sobie rownego w historii ludzkiej i historii swiata („Przyszla chwala tego domu bedzie wieksza od dawnej”). To jest nowe stworzenie . W Chrystusie jest nasze Zbawienie na wieki.
Ze¶lij ¶wiat³o¶æ i wierno¶æ swoj±,
niech one mnie wiod±,
niech one mnie zaprowadz± na Twoj± górê ¶wiêt±
i do Twoich przybytków.
I przyst±piê do o³tarza Bo¿ego,
do Boga, który jest moim weselem i rado¶ci±,
i bêdê Ciê chwali³ przy d¼wiêkach lutni,
Bo¿e mój, Bo¿e. ( Z psalmu 43)
Mamy szczescie doswiadczac tego wesela i tej radosci. Eucharystia jest spelnienim tego psalmu i tej tesknoty a Jezus Chrystus nam to umozliwil dzieki swojej zbawczej ofierze, ktora jest wyrazem nieopisanej i niezmierzonej Bozej Milosci, ktora jest stworcza i zbawcza zarazem - zrodlo nieskonczonego, Bozego szczescia.
„Ten, co rozproszy³ Izraela, zgromadzi go i bêdzie czuwa³ nad nim jak pasterz nad sw± trzod±”.
uwolni ,
wybawi
Przyjd± i bêd± wykrzykiwaæ rado¶nie na wy¿ynie Syjonu
i rozraduj± siê b³ogos³awieñstwem Pana.
rado¶æ w¶ród tañca
m³odzieñcy cieszyæ siê bêd± ze starcami.
Zamieniê bowiem ich smutek w rado¶æ,
pocieszê ich i rozweselê po ich troskach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum