(Ga 2,1-2.7-14)
Po czternastu latach, udałem się ponownie do Jerozolimy wraz z Barnab±, zabieraj±c z sob± także Tytusa. Udałem się za¶ w tę stronę na skutek otrzymanego objawienia. I przedstawiłem im Ewangelię, któr± głoszę w¶ród pogan, osobno za¶ tym, którzy ciesz± się powag±, by stwierdzili, czy nie biegnę lub nie biegłem na próżno. Wręcz przeciwnie, stwierdziwszy, że mnie zostało powierzone głoszenie Ewangelii w¶ród nieobrzezanych, podobnie jak Piotrowi w¶ród obrzezanych - Ten bowiem, który współdziałał z Piotrem w apostołowaniu obrzezanych, współdziałał i ze mn± w¶ród pogan - i uznawszy dan± mi łaskę, Jakub, Kefas i Jan, uważani za filary, podali mnie i Barnabie prawicę na znak wspólnoty, by¶my szli do pogan, oni za¶ do obrzezanych, byle¶my pamiętali o ubogich, co też gorliwie starałem się czynić. Gdy następnie Kefas przybył do Antiochii, otwarcie mu się sprzeciwiłem, bo na to zasłużył. Zanim jeszcze nadeszli niektórzy z otoczenia Jakuba, brał udział w posiłkach z tymi, którzy pochodzili z pogaństwa. Kiedy jednak oni się zjawili, pocz±ł się usuwać i trzymać się z dala, boj±c się tych, którzy pochodzili z obrzezania. To jego nieszczere postępowanie podjęli też inni pochodzenia żydowskiego, tak że wci±gnięto w to udawanie nawet Barnabę. Gdy więc spostrzegłem, że nie id± słuszn± drog±, zgodn± z prawd± Ewangelii, powiedziałem Kefasowi wobec wszystkich: Jeżeli ty, choć jeste¶ Żydem, żyjesz według obyczajów przyjętych w¶ród pogan, a nie w¶ród Żydów, jak możesz zmuszać pogan do przyjmowania zwyczajów żydowskich?
Chwalcie Pana wszystkie narody,
wystawiajcie Go wszystkie ludy,
bo potężna nad nami Jego łaska,
a wierno¶ć Pana trwa na wieki.
(Rz 8,15)
Otrzymali¶cie ducha przybrania za synów, w którym wołamy: Abba, Ojcze!
(Łk 11,1-4)
Gdy Jezus przebywał w jakim¶ miejscu na modlitwie i skończył j±, rzekł jeden z uczniów do Niego: Panie, naucz nas się modlić, jak i Jan nauczył swoich uczniów. A On rzekł do nich: Kiedy się modlicie, mówcie: Ojcze, niech się ¶więci Twoje imię; niech przyjdzie Twoje królestwo! Naszego chleba powszedniego dawaj nam na każdy dzień i przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto nam zawinił; i nie dopu¶ć, by¶my ulegli pokusie.
.....................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
Gdy Jezus przebywał w jakim¶ miejscu na modlitwie i skończył j±, rzekł jeden z uczniów do Niego: Panie, naucz nas się modlić, jak i Jan nauczył swoich uczniów. A On rzekł do nich: Kiedy się modlicie, mówcie: Ojcze, niech...
O czym Jezus rozmawial z Ojcem...?
Ojcze nasz, wysluchaj naszej modlitwy, któr± ułozył dla nas Syn Twój, Jezus Chrystus...
OJCZE NASZ, KTÓRY¦ JEST...! DZIĘKUJĘ ZA TWE ZMIŁOWANIA NADE MNA, NAD WSZYSTKIMI, ZA KTÓRYMI CIĘ CODZIENNIE PROSZĘ...PRZYJD¬ KRÓLESTWO TWOJE!
Chrystus nie tyle nauczyl apostolow recytowania ulozonej przez Niego modlitwy, ile przekazal im jej duchowa wizje, to jaki powinien byc nasz stosunek do Ojca ktory jest w niebie i jaka powinna byc dynamika naszej wiary, aby osiagnac zbawienie.
Kosciol jest jednoscia jego roznorodnych czesci, przy czym jednosci nie nalezy mylic z uniformizmem. Jest uniwersalny, ale zroznicowany. Poszczegolne czesci nie sa antagonistyczne, ale jak w dobrze funkcjonujacym organizmie, wzajemnie sie uzupelniaja. Spaja je w jedno nie wladza administracyjna, ani policja, ale wiara i milosc ktorej zrodlem i gwarantem jest Duch Swiety.
Chwalcie Pana wszystkie narody,
wystawiajcie Go wszystkie ludy,
bo potężna nad nami Jego łaska,
a wierno¶ć Pana trwa na wieki.
Niech zawsze laska Twoja Panie i Twoja wiernosc bedzie z nami. Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.
W Ewangelii kilka dni temu uczniowie prosili Pana Jezusa, aby przymnozyl im wiary. W dzisiejszym fragmencie prosza Go, aby nauczyl ich sie modlic. List sw. Pawla swiadczy o tym, ze nie byli nieskazitelni, bo nikt nie jest, ale jedno jest pewne, ze potykajac sie niestrudzenie podazali razem za Jezusem i Jego Swiatlem. Panie Boze niech Twoje Slowo prowadzi mnie i moich najblizszych do Twojej Swiatlosci.
Nie moĹĽesz pisać nowych tematĂłw Nie moĹĽesz odpowiadać w tematach Nie moĹĽesz zmieniać swoich postĂłw Nie moĹĽesz usuwać swoich postĂłw Nie moĹĽesz gĹ‚osować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Nie możesz ¶ci±gać zał±czników na tym forum