1 STYCZNIA 2017
Niedziela Nowy Rok
Uroczysto¶æ ¦wiêtej Bo¿ej Rodzicielki, Maryi
6 STYCZNIA 2017
Pi±tek
Uroczysto¶æ Objawienia Pañskiego
Czesc Radosna
------------------------------------------------
Tajemnice Radosne:
1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------
//
Pod Twoj± obronê
uciekamy siê,
¦wiêta Bo¿a
Rodzicielko,
naszymi pro¶bami
racz nie gardziæ
w potrzebach
naszych,
ale od wszelakich
z³ych przygód
racz nas zawsze wybawiaæ,
Panno chwalebna
i b³ogos³awiona.
O Pani nasza,
Orêdowniczko nasza,
Po¶redniczko nasza,
Pocieszycielko nasza.
Z Synem swoim nas
pojednaj,
Synowi swojemu nas
polecaj,
swojemu Synowi nas
oddawaj.
Amen
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Córo zawsze Dziewico, mog³a¶ pocz±æ dzieciê bez wspó³udzia³u mê¿a, poniewa¿ Ten, którego poczê³a¶, ma Ojca wiecznego. Córo z rodu ziemskiego, Ty nosi³a¶ Stworzyciela na swych rêkach macierzyñskich na sposób boski!...
Prawdziwie Ty¶ najcenniejsz± spo¶ród ca³ego stworzenia. Z ciebie jednej Stworzyciel wzi±³ w dziedzictwo pierwociny naszej ludzkiej materii. Jego cia³o pochodzi z Twego cia³a, a Jego krew z Twojej krwi. Bóg karmi³ siê Twoim mlekiem, a Twoje usta dotyka³y ust Bo¿ych...
O Niewiasto najmilsza, trzykroæ szczê¶liwa! „B³ogos³awiona jeste¶ miêdzy niewiastami i b³ogos³awiony jest owoc Twojego ³ona”. O Niewiasto, Córko króla Dawida i Matko Boga, Króla wszech¶wiata! boskie i ¿ywe arcydzie³o, w którym Bóg Stwórca podoba sobie i prowadzi Twego ducha zatopionego Tylko w Nim... Ty dla Niego zosta³a¶ powo³ana do ¿ycia i dziêki Jego ³asce, bêdziesz s³u¿y³a powszechnemu zbawieniu, aby przez Ciebie spe³ni³ siê dawny plan Bo¿y, to jest wcielenie S³owa i nasze ubóstwienie (¶w. Jan Damasceñski).
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Uwielbiamy Ciê, o Panie, i z mêdrcami sk³adamy Ci te bogate dary, jakie otrzymali¶my z r±k Twoich. Z twojej rêki trzymali¶my z³oto mi³o¶ci, kadzid³o z wnêtrza naszego serca otwartego dla modlitwy, pobo¿ne i s³odkie rozmy¶lanie Twojej mêki i ¶mierci. Uznajê to, o Zbawicielu! Im wiêcej Ci ofiarujê, tym wiêkszym d³u¿nikiem siê stajê. Wszystkie moje zasoby s± Twoimi i nie maj±c potrzeby raczysz przyjmowaæ to wszystko, co Ci dajê, albowiem Ty sam uprzednio mnie to da³e¶ i nic nic jest mi³ym w oczach Twoich, co nie nosi Twojego znamienia i nie pochodzi od Ciebie (J. B. Bossuet).
Stary rok sie konczy, a wlasciwie tylko w kalendarzu sie konczy, wedlug formalnego liczenia, bo zycie trwa. Stary rok jest zawsze obecny w nowym, ale jednak jest cos NOWEGO, na co liczymy. Co nim jest ? Nowa jest zawsze i wylacznie Milosc, bo Bog jest Miloscia, a nas stworzyl przeciez "na swoj obraz i podobienstwo". Obysmy mieli tego podobienstwa wiecej, ja , ty , nasz narod ... caly swiat. Modlmy sie za Kosciol, nasza rodzine i nasz dom.
(Lb 6,22-27)
Pan mówi³ do Moj¿esza tymi s³owami: Powiedz Aaronowi i jego synom: tak oto macie b³ogos³awiæ Izraelitom. Powiecie im: Niech ciê Pan b³ogos³awi i strze¿e. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tob±, niech ciê obdarzy sw± ³ask±. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech ciê obdarzy pokojem. Tak bêd± wzywaæ imienia mojego nad Izraelitami, a Ja im bêdê b³ogos³awi³.
Bo¿e, i nam Wszystkim tak b³ogos³aw! Przez ca³y Nowy 2017 Rok!
CHWA£A OJCU I SYNOWI I DUCHOWI ¦WIETEMU! - dzis i zawsze! Amen.
Swieta Boza Rodzicielko, upros u Syna Twego naszej rodzinie i wszystkim innym potrzebujacym, wzajemne zrozumienie, zdolnosc przebaczania, cierpliwosc i milosc w codziennym zyciu nowego roku. Wypraszaj nam potrzebne laski, a nade wszystko laske wiary i zdrowia.
Niech nas Pan b³ogos³awi i strze¿e. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad nami, niech nas obdarzy sw± ³ask±. Niech zwróci ku nam oblicze swoje i niech nas obdarzy pokojem.
Ojcze, DOMownicy, Go¶cie, Szczê¶liwego Nowego Roku!
Ojcze z nieba, Bo¿e, zmi³uj siê nad nami.
Synu, Odkupicielu ¶wiata, Bo¿e, zmi³uj siê nad nami.
Duchu ¦wiêty, Bo¿e, zmi³uj siê nad nami.
¦wiêta Trójco, Jedyny Bo¿e, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Synu Boga ¿ywego, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, odblasku Ojca, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, jasno¶ci ¶wiat³a wiecznego, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, królu chwa³y, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, s³oñce sprawiedliwo¶ci, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Synu Maryi Panny, zmi³uj siê nad nami.
Jezu najmilszy, zmi³uj siê nad nami.
Jezu przedziwny, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Bo¿e mocny, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Ojcze na wieki, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, wielkiej rady zwiastunie, zmi³uj siê nad nami.
Jezu najmo¿niejszy, zmi³uj siê nad nami.
Jezu najcierpliwszy, zmi³uj siê nad nami.
Jezu najpos³uszniejszy, zmi³uj siê nad nami.
Jezu cichy i pokornego serca, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, mi³o¶niku czysto¶ci, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, mi³uj±cy nas, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Bo¿e pokoju, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, dawco ¿ywota, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, cnót przyk³adzie, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, pragn±cy dusz naszych, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Bo¿e nasz, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, ucieczko nasza, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, Ojcze ubogich, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, skarbie wiernych, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, dobry pasterzu, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, ¶wiat³o¶ci prawdziwa, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, m±dro¶ci przedwieczna, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, dobroci nieskoñczona, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, drogo i ¿ycie nasze, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, wesele Anio³ów, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, królu Patriarchów, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, mistrzu Aposto³ów, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, nauczycielu Ewangelistów, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, mêstwo Mêczenników, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, ¶wiat³o¶ci Wyznawców, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, czysto¶ci Dziewic, zmi³uj siê nad nami.
Jezu, korono Wszystkich ¦wiêtych, zmi³uj siê nad nami.
B±d¼ nam mi³o¶ciw, przepu¶æ nam, Jezu.
B±d¼ nam mi³o¶ciw, wys³uchaj nas, Jezu.
Od z³a wszelkiego, wybaw nas, Jezu.
Od grzechu ka¿dego, wybaw nas, Jezu.
Od gniewu Twego, wybaw nas, Jezu.
Od side³ szatañskich, wybaw nas, Jezu.
Od ducha nieczysto¶ci, wybaw nas, Jezu.
Od ¶mierci wiecznej, wybaw nas, Jezu.
Od zaniedbania natchnieñ Twoich, wybaw nas, Jezu.
Przez tajemnicê ¶wiêtego Wcielenia Twego, wybaw nas, Jezu.
Przez Narodzenie Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez Dzieciêctwo Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez naj¶wiêtsze ¿ycie Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez trudy Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez konanie w Ogrójcu i Mêkê Twoj±, wybaw nas, Jezu.
Przez krzy¿ i opuszczenie Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez omdlenie Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez ¶mieræ i pogrzeb Twój, wybaw nas, Jezu.
Przez Zmartwychwstanie Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez Wniebowst±pienie Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez Twoje ustanowienie Naj¶wiêtszego Sakramentu, wybaw nas, Jezu.
Przez rado¶ci Twoje, wybaw nas, Jezu.
Przez chwa³ê twoj±, wybaw nas, Jezu.
Baranku Bo¿y, który g³adzisz grzechy ¶wiata, przepu¶æ nam, Jezu.
Baranku Bo¿y, który g³adzisz grzechy ¶wiata, wys³uchaj nas, Jezu.
Baranku Bo¿y, który g³adzisz grzechy ¶wiata, zmi³uj siê nad nami, Jezu.
Jezu, us³ysz nas. Jezu, wys³uchaj nas.
Módlmy siê. Panie Jezu Chryste, który¶ rzek³: "Pro¶cie, a otrzymacie; szukajcie, a znajdziecie; ko³aczcie, a bêdzie wam otworzone"; † daj nam, prosimy, uczucie swej Boskiej mi³o¶ci, * aby¶my Ciê z ca³ego serca, usty i uczynkiem mi³owali i nigdy nie przestawali wielbiæ. Który ¿yjesz i królujesz na wieki wieków. Amen.
Albo:
Módlmy siê. Wszechmog±cy Bo¿e, obdarz nas ustawiczn± boja¼ni± i mi³o¶ci± Twojego ¶wiêtego imienia, * albowiem nigdy nie odmawiasz opieki tym, których utwierdzasz w swojej mi³o¶ci. Który ¿yjesz i królujesz na wieki wieków. Amen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum